Search
Close this search box.
vrouw stress relatie met man

Hoe herken je een Toxic Relatie en wat doe je eraan?

Draagt je relatie bij aan je algehele geluk en gevoel van eigenwaarde of doet ze er juist afbreuk aan? We delen een aantal waarschuwingssignalen van giftige partnerschappen en hoe je er – veilig – uit kunt stappen als je je realiseert dat je relatie je meer kwaad dan goed doet.

Als we even nadenken over de gezondheid van onze relaties – intieme partners, ouders, broers en zussen en andere familieleden, vrienden, collega’s, werkgevers – dan zouden we er ongetwijfeld een paar identificeren die niet zo gezond zijn als ze zouden kunnen zijn, een paar die we ontgroeid zijn en misschien één in het bijzonder die een consistente en negatieve impact op ons lijkt te hebben.

De laatste jaren zijn er veel psychologische modewoorden in ons denken opgekomen – en het woord ‘giftig’ is er daar één van.

Wat is een toxic relatie?

Naarmate onze samenleving zich meer is gaan interesseren voor psychologisch denken, zijn termen als toxic relaties, gaslighting en narcisme gemeengoed geworden. Boeken, tijdschriftartikelen en online bronnen zijn er in overvloed over deze onderwerpen.

Deze concepten hebben ons geholpen om ons bewust te worden van relatiepatronen die ons gekwetst of lijdend achterlaten. Het kan een hele openbaring zijn als we ons bewust worden van hoe een relatie niet voor ons werkt en in feite een negatieve invloed heeft op onze geestelijke gezondheid.

Als we merken dat we onze eigenwaarde, stem en waarde verliezen in een relatie, bevinden we ons zeker op ‘giftig’ gebied.

Toxic relaties zijn onder andere gewelddadig, grof, met gaslighting en dwangmatige controle, maar hier richten we ons op het soort relaties dat ons ongelukkig en uitgeput maakt en ons op subtielere manieren slecht over onszelf laat voelen.

Hoe herken je een toxic relatie?

ruzie-koppel-man-vrouw

Sommige van de volgende tekenen kunnen indicatoren zijn van een toxic relatie:

 • Aanhoudend ongelukkig zijn – gevoelens van verdriet, boosheid, angst en berusting
 • Gebrek aan respect en voortdurende conflicten
 • Concurrentie en jaloezie
 • Financiële en sociale controle
 • Zorgen uiten en deze geminimaliseerd of weggewuifd krijgen
 • De een moet zijn behoeften opofferen om de ander gelukkig te houden

Als deze elementen onze gevoelens over onszelf en de relatie in de loop van de tijd dieper en dieper aantasten, kunnen ze niet worden afgeschreven als een slechte periode of een eenmalige ruzie.

Hoe worden relaties toxic?

Een relatie kan ogenschijnlijk gezond beginnen, maar na verloop van tijd toxic worden.

In sommige gevallen is de ene partner er meer op gebrand om het de ander naar de zin te maken en doet hij zijn best om aan de behoeften van zijn partner te voldoen, terwijl hij zijn eigen behoeften opoffert. Ze blijven geloven dat hun partner van hen houdt en het beste voor hen wil. Maar in plaats daarvan is hun partner controlerend geworden, houdt hij liefde achter en gebruikt hij kritiek om zijn vertrouwen te ondermijnen.

De partner die wil behagen heeft de situatie zo lang verdragen dat hij blind kan zijn voor hoe de machtsbalans in de relatie ongelijk is geworden.

Wat te doen als je je realiseert dat je relatie toxic is

koppel-man-vrouw-in-busje-ruzie-min

Het kan een schok zijn om je te realiseren dat je in een emotioneel misbruikende relatie hebt geleefd met een manipulatieve en controlerende partner die echt niet genoeg om je geeft en je geloof in jezelf heeft ondermijnd.

Zodra je je realiseert dat je relatie meer dan alleen een moeilijke periode doormaakt, kun je geconfronteerd worden met veel ongemakkelijke, verontrustende en zelfs beangstigende overwegingen over of je moet blijven of moet gaan.

Als het voelt alsof je in een toxic relatie zit, is hier ons advies over welke stappen je nu moet nemen:

 • Zoek contact met vrienden of familie die naar je kunnen luisteren en je kunnen steunen zonder te oordelen. Sommigen hebben je misschien proberen te vertellen dat je niet goed behandeld wordt, en het is de moeite waard om naar hun perspectief te luisteren.
 • Wees eerlijk tegen jezelf. Wat is er echt voor nodig om de situatie te veranderen? Erken tegenover jezelf of je alles hebt gedaan wat je realistisch gezien kunt doen om te proberen dingen te verbeteren.
 • Denk na over je niveau van geluk en zelfvertrouwen nu, vergeleken met een eerdere versie van jezelf. Is je zelfvertrouwen gegroeid of juist afgenomen?
 • Begin met het ontwikkelen van gezonde grenzen die aan anderen duidelijk maken dat je verwacht goed behandeld te worden.
 • Wees niet te streng voor jezelf. Het is begrijpelijk om hoop te houden over hoe goed dingen vroeger waren, of om bang te zijn om alleen te zijn, of om bang te zijn dat niemand anders van je zal houden. Doe het stap voor stap.
 • Richt je op jezelf. Door je partner de schuld te blijven geven, geef je hem of haar alle macht en beroof je jezelf van de energie die je nodig hebt om verder te gaan.

Hoe je anderen kunt helpen die misschien in een toxic relatie zitten

 • Luister en laat ze weten dat je in ze gelooft en om ze geeft.
 • Stel ze gerust dat ze niet gek of egoïstisch zijn, of een van de negatieve dingen die ze misschien te horen hebben gekregen.
 • Zorg ervoor dat je pogingen om te helpen niet ook giftig worden – voorkom dat je het overneemt of kritisch bent.
 • Geef ze subtiel en met zoveel mogelijk neutraliteit jouw perspectief op het slechte gedrag van hun partner.
 • Let op hoeveel ze kunnen opnemen en stop als het te veel lijkt.
 • Geef ze de ruimte en tijd om hun eigen weg te vinden.
 • Bied suggesties aan voor externe hulp waar ze terecht kunnen, als ze daarvoor kiezen.

Weggaan uit een toxic relatie kost tijd

Je moet objectief overwegen waar je je energie in wilt steken, welke realistische hoop je hebt op verandering en of de situatie werkbaar is. Het wordt ingewikkelder als er kinderen en financiële afhankelijkheid bij betrokken zijn.

Als je vastzit in je denken of bang bent om te veranderen, kan externe hulp van een professional van onschatbare waarde zijn om een weg vooruit te vinden. Samen naar een gekwalificeerde relatietherapeut gaan kan jullie allebei helpen om naar verandering te kijken – als jullie er allebei belang bij hebben om bij elkaar te blijven. Het kan ook waardevol zijn om alleen naar een professional te gaan, om je eigen voeten te vinden als voorbereiding op de komende discussies.

ook interessant

Lig je graag op je buik wanneer je in bed ligt? Als buikslaper wil je natuurlijk weten hoe...

In een samenleving die steeds meer waarde hecht aan stijl, vinden veel het belangrijk om er altijd tiptop...

Het rennen van een marathon is een uitdagend, maar lonend doel voor veel hardlopers. Of het nu je...

We zijn allemaal opgegroeid met het kijken naar films en televisieprogramma’s en we vragen ons af hoe het...

Recordinternational Wesley Sneijder is met de schrik vrijgekomen bij een auto-ongeluk in Qatar. De voetballer van het Qatarese...

Het gaat niet goed met Rosanna Kluivert, de vrouw van Patrick en de moeder van Shane. Er is...