Search
Close this search box.
hollywood sign

Waarom lijden Beroemdheden eerder aan Verslaving?

We zijn allemaal opgegroeid met het kijken naar films en televisieprogramma’s en we vragen ons af hoe het zou kunnen zijn om er zelf een te zijn. Het leven van een beroemdheid lijkt zo glamoureus en luxueus dat we ons afvragen of we dezelfde levensstijl zouden kunnen hebben. In kassuccessen spelen, optreden op podia voor miljoenen mensen, poseren voor een fotoshoot, wonen in de heuvels van Hollywood klinkt de meeste mensen geweldig in de oren. Het leven van een beroemdheid lijkt zorgeloos en probleemloos, maar is dat altijd zo? Kort antwoord, nee, dat is het niet. Het is niet omdat iemand een leven leidt dat luxer lijkt dan het onze, dat hij of zij gelukkiger is dan wij. Geld en roem zijn niet de bronnen van geluk. Hoewel veel van deze beroemdheden op basis van hun uiterlijk hun beste leven lijken te leiden, betekent dat niet dat ze vrij zijn van dezelfde problemen waar andere mensen mee te maken hebben. In dit geval hebben we het natuurlijk over verslaving. Afkicken van drugs in Hollywood is een heel reëel probleem en veel mensen in de schijnwerpers lijden hieraan. Maar we moeten ons wel afvragen hoe iemand die alles voor elkaar heeft, zo’n verslaving ontwikkelt?!

Ten eerste, wat is verslaving?

Voordat we echt ingaan op waarom deze mensen schijnbaar kwetsbaarder zijn voor het ontwikkelen van een verslaving, laten we eerst bespreken wat verslaving is en wat de wetenschap erachter is.

Verslaving is een ziekte die een persoon psychologisch en fysiologisch direct beïnvloedt. Als iemand speelt met middelengebruik, nodigt hij een dodelijke ziekte uit in zijn leven. Zelfs een eenmalig gebruik van drugs of alcohol kan iemands kans op het ontwikkelen van een stoornis in middelenmisbruik vergroten. Als iemand steeds vaker middelen gaat gebruiken, kan hij of zij gemakkelijk een verslaving en afhankelijkheid ontwikkelen. Dit soort problemen kan leiden tot langdurige psychologische en fysiologische gezondheidsproblemen als ze niet behandeld worden. Geheugenverlies, ernstige verslechtering van de gezondheid, kanker, slapeloosheid, afkickverschijnselen van drugs en schizofrenie zijn maar een paar van de dingen die vaak het gevolg zijn van langdurige, onbehandelde verslaving. Maar dit soort gevolgen ontstaan alleen als iemand verslingerd raakt aan verslaving en zijn leven laat beheersen door een stof. Hoe heeft dit alles te maken met beroemdheden?

Beroemdheden vs. Verslaving

justin bieber

Als we horen dat een beroemdheid in de gevangenis zit of overlijdt, denken we vaak bij onszelf: “Oké, wat was het dit keer? Drugs of alcohol?” Hoewel dit een geldige vraag is, is het belangrijk om het stigma dat met verslaving wordt geassocieerd niet te versterken. Velen van ons zijn opgegroeid met het idee dat verslaving een keuze is, maar dat is niet noodzakelijkerwijs het geval. Verslaving is niet gemakkelijk onder controle te houden, waardoor het een ziekte wordt. Als we een beroemdheid vaak in de bak zien zitten voor rijden onder invloed, denken we vaak dat ze gewoon roekeloos en dom zijn. Ja, deze acties zijn roekeloos en kunnen henzelf en anderen in gevaar brengen, maar we moeten niet zo snel oordelen. We denken misschien dat we weten wat voor leven deze mensen leiden, maar in werkelijkheid zien we alleen wat de media ons laten zien, wat vaak erg oppervlakkig is. Zelfs daarbuiten kan het moeilijk zijn voor mensen om te begrijpen waarom iemand actief misbruik zou maken van middelen als het hen alleen maar in de problemen brengt. Wij zijn hier om je te helpen een aantal mogelijke redenen beter te begrijpen waarom deze mensen middelen gaan misbruiken, ongeacht hun ogenschijnlijk perfecte leven.

Waarom raken ze verslaafd?

Voor iemand van buitenaf is het moeilijk te begrijpen waarom iemand middelen misbruikt. Maar laten we eens kijken naar een aantal mogelijke redenen waarom beroemdheden schijnbaar zo kwetsbaar zijn voor middelenmisbruik:

Reden 1: Gemakkelijke toegang tot middelen

De Hollywood-elite heeft geen gebrek aan geld en sociale invloed. Hierdoor kunnen ze makkelijker aan middelen komen dan iemand buiten Hollywood. Omdat ze een groter besteedbaar inkomen hebben, zijn de kosten van drugs of alcohol geen grote zorg. Dit betekent dat ze kunnen krijgen wat ze willen, wanneer ze willen, zonder zich zorgen te maken over de kosten.

Reden #2: De grote publieke belangstelling

Beroemdheden worden voortdurend in de gaten gehouden door fans, de media en andere Hollywoodsterren. Soms kan de publieke opinie zwaar op iemand wegen en ervoor zorgen dat ze ongezonde copingmechanismen gaan gebruiken. Ze kunnen naar drugs of alcohol grijpen als ze gevoelens van waardeloosheid, isolatie, depressie, enz. krijgen.

Reden #3: Invloed van leeftijdsgenoten

Het is geen geheim dat drugs- en alcoholmisbruik welig tiert onder beroemdheden. Zelfs als je verhalen hebt gehoord over beroemdheden die gepakt zijn met drugs of aan de drugs zijn, heb je waarschijnlijk ook verhalen gehoord van anderen die ex-verslaafde waren. Met dat in gedachten is het redelijk om aan te nemen dat sommige van deze mensen het slachtoffer worden van de invloed van leeftijdsgenoten. Jonge, beïnvloedbare acteurs kunnen kijken naar wat hun medespelers/muzikanten doen en zich aanpassen om erbij te horen. Dit gebeurt vaak bij kindsterren als Macaulay Culkin, Shia LaBeouf, Drew Barrymore, Lindsay Lohan, Amanda Bynes, Justin Bieber, Miley Cyrus, Demi Lovato en Selena Gomez.

Reden #4: Familiegeschiedenis/genetica

Een weinig bekend feit is dat verslaving genetisch bepaald kan zijn. Als iemand ouders of grootouders heeft die in het verleden met verslaving hebben geworsteld, is de kans veel groter dat ze een stoornis in middelengebruik ontwikkelen. Deze reden geldt niet alleen voor beroemdheden, maar speelt voor iedereen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van verslaving.

Hoop voor Hollywood

Hoewel verslaving een grimmig en triest onderwerp is, is er altijd hoop. In Hollywood zijn er een aantal beroemdheden die het voortouw nemen in de strijd tegen verslaving en hun verhalen delen in de hoop anderen te redden. Om er maar een paar te noemen: Demi Lovato, Lady Gaga, Russel Brand, Jamie Lee Curtis, Bradley Cooper, Brad Pitt, Alec Baldwin, Elton John, Robert Downey Jr. en sinds kort Jamie Lee Curtis zijn enkele van de grootste namen op het gebied van nuchterheid. Elk van deze individuen worstelde op een bepaald moment in hun leven met een of andere stoornis in het gebruik van drugs en ze kwamen er bovenop toen ze zich realiseerden hoe groot het effect op hun leven was. Door hun pleitbezorging zou Hollywood ten goede kunnen veranderen. Hopelijk zien we dit decennium een grote verandering in Hollywood.

ook interessant

Als je een echte carrièretijger bent, is het ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Immers: als...

Het kan in Nederland altijd koud worden, zelfs op momenten in de zomer. We zitten nu in de...

Recordinternational Wesley Sneijder is met de schrik vrijgekomen bij een auto-ongeluk in Qatar. De voetballer van het Qatarese...

Ben je op zoek naar een natuurlijk en effectief supplement om je gezondheidsdoelen te ondersteunen? Heb je gehoord...

Voetballers moeten het uiterste uit zichzelf halen om optimale prestaties op het veld te kunnen neerzetten. Dat betekent...

Het rennen van een marathon is een uitdagend, maar lonend doel voor veel hardlopers. Of het nu je...