Search
Close this search box.
groot zwembad tuin

De Luxe van een Zwembad in je Eigen Tuin

Het is voor velen de ultieme droom: een zwembad in eigen tuin, waar je na afloop van een vermoeiende werkdag een frisse duik kunt nemen. Sommigen vinden het idee van zo’n luxe voorziening wellicht wat decadent, maar als je er voldoende ruimte voor hebt: waarom niet!? Op zich is het helemaal niet zo ingewikkeld om zoiets in eigen beheer te realiseren. Het is dan wel handig als je er wat hulp bij krijgt van vrienden of familie, want bepaalde klussen knap je nou eenmaal beter op als je ze met z’n tweeën doet.

Goede voorbereiding

Het begint allemaal met een goede voorbereiding. Kies zorgvuldig de locatie van het nieuwe zwembad uit en maak een tekening op schaal. Denk hierbij goed na over de stand van de zon, want je wilt natuurlijk straks wel een beetje aangenaam kunnen zwemmen. Houd er ook rekening mee dat je ook leidingwerk moet aansluiten. Dit kan inhouden dat je de waterleiding enige tijd moet afkoppelen. Wees hierop voorbereid: je kunt een mobiel toilet huren om tijdens het werken aan de leidingen te gebruiken. Zo kan iedereen nog steeds eenvoudig naar het toilet en gaat het werk intussen gewoon door.

Anderhalve meter extra ruimte

Het aanleggen van het zwembad zelf begint natuurlijk met het graven van een gat. Bij voorkeur houd je daarbij anderhalve meter extra ruimte rondom, zodat je lekker de ruimte hebt om je werk goed te kunnen doen. Dit hangt natuurlijk ook af van de totale ruimte in je tuin. Zorg er sowieso voor dat het zwembad niet de hele tuin in beslag neemt! Om geen tijd te verspillen, kun je het beste een graafmachine huren die het zware werk voor je uit handen neemt. Regel vooraf waarheen je de grond kunt afvoeren. In het gat stort je vervolgens allereerst de betonvloer voor het zwembad. Daarbij is van groot belang dat het beton waterpas ligt. Als het gedroogd is, kun je de wanden van het zwembad plaatsen. Je kunt gebruikmaken van polystyreen bouwblokken, die in elkaar sluiten en die je daarna vult met beton.

Het afrondende werk

Als het raamwerk van je zwembad (vloer en wanden) staan, is het tijd voor het aanbrengen van een beschermende laag, het plaatsen van bepaalde technische onderdelen en het leggen van de leidingen. Als alles is aangesloten en ook goed werkt, kun je randtegels plaatsen en een duik nemen!

ook interessant

Op de rand van industrieterrein Lorentz, waar voorheen Silo 6 zijn zware silo’s liet pronken als stoere wachters,...

Alexis Sanchez verkaste onlangs van Barcelona naar Arsenal en heeft dus nieuwe woonruimte nodig. Het wordt geen Londens...

Het huis van Dusan Tadic staat in Amsterdam Oud-Zuid, één van de duurste wijken van Amsterdam. Dat zal...

Je kent het wel: je kijkt rond in je huis en denkt bij jezelf, het is tijd voor...

Altijd al een 20-jarige topverdediger als huisbaas willen hebben? Goed nieuws! Oud-Ajacied Matthijs de Ligt heeft zijn stijlvolle...

Hij moet elke week een flink eind op en neer voor zijn tv-optredens, want het huis van Johan...