Search
Close this search box.
vitra-eames-lounge-chair-xl-palisander-ottoman

Is de Lounge Stoel van Eames ergonomisch?

Met bijna een derde van de werknemers die thuiswerken, is het geen wonder dat “ergonomische stoel” een veelvoorkomend onderwerp is op Google Trends. Natuurlijk is het bereiken van een balans tussen werk en privé ook een prioriteit – met zoekopdrachten naar “Relaxfauteuil” die ook een stijgende lijn vertonen. Hoog op veel lijstjes staat de Eames lounge chair – die de perfecte balans tussen luxe en functionaliteit biedt. Gemaakt van hoogwaardige materialen zoals echt leer en voorgevormd multiplex, blijft deze iconische stoel een van de meest begeerlijke meubelstukken ooit ontworpen. De opvallende Eames lounge chair voelt zich net zo thuis in moderne interieurs als in het midden van de vorige eeuw en is vandaag de dag net zo gewild als in de jaren 1950. Maar of je nu een replica Eames stoel of een authentieke Eames stoel koopt, de vraag blijft: is een Eames stoel ergonomisch?

Wat maakt een stoel ergonomisch?

Het is moeilijk om te bepalen of een comfortabele stoel ergonomisch is zonder een aantal criteria vast te stellen. Ten eerste moet je begrijpen dat hoewel veel stoelen worden aangeprezen als “ergonomisch”, er maar weinig zijn die perfect geschikt zijn voor elk lichaamstype.
Een stoel die de rug, heupen en nek van een lange gebruiker perfect ondersteunt, ondersteunt misschien niet voldoende het lichaam van een tenger persoon. Een ergonomische stoel is verstelbaar, duurzaam, stabiel, aanpasbaar en ondersteunend.

Eames-Lounge-Chair-.webp

Dit is wat een bureaustoel, accentstoel of loungestoel ergonomisch maakt voor je rug:

#1 VERSTELBAARHEID

Of je nu een loungestoel voor je woonkamer kiest of een directiestoel voor je thuiskantoor, verstelbaarheid is belangrijk. Met een bijbehorende voetenbank met vierpuntsvoet kunnen gebruikers hun Eames loungestoel bijvoorbeeld verstellen. Gebruikers kunnen overschakelen naar een liggende positie terwijl ze hun onderbenen ondersteunen.

Experts raden stoelen aan waarvan gebruikers de armleuningen, zithoogte, zitpositie, rugleuning hoogte en rugleuning hoek kunnen verstellen. De lendensteun moet ook verstelbaar zijn.

#2 DUURZAAMHEID EN BETROUWBAARHEID

Eames Lounge Chair zwart

Om als ergonomisch beschouwd te worden, moet een stoel ook duurzaam en betrouwbaar zijn. Als de armleuningen, zitting, kussens en rugleuning zijn versteld, moeten ze vergrendeld blijven totdat de gebruiker van positie verandert.

De stoel mag niet uit elkaar vallen of snel verslechteren. Het vakmanschap en de materialen die de fabrikant heeft gekozen moeten ervoor zorgen dat de stoel voor langere tijd in uitstekende conditie blijft. Stoelen die snel verslechteren bij regelmatig gebruik zijn niet betrouwbaar veilig of comfortabel voor hun gebruikers.

#3 STABILITEIT

Zoals hierboven al is gezegd, moeten stoelen ook veilig, ondersteunend en stevig zijn om als ergonomisch te worden beschouwd. Bovenal zorgt stabiliteit ervoor dat een stoel veilig is voor de gebruiker. Deze bron beveelt “een vijfpuntsbasis” aan bij het controleren van “de stabiliteit van een stoel”.

Elke originele Eames lounge chair — en de beste replica’s — hebben een vijfpunts onderstel. Zowel een originele Eames lounge chair als een replica hebben een ingebouwd draaimechanisme. Deze mechanismen zorgen ervoor dat de rugleuning van de stoel kan kantelen en draaien zonder te kantelen.

Rubberen schokdempers voorkomen dat de stoelen gaan trillen als gebruikers op hun armleuningen leunen. Rugleuningen met hoogglans gepolijste aluminium afwerking zorgen ervoor dat de beste Eames stoel replica’s net zo stevig als stijlvol zijn.

#4 MAATWERK

Eames-Lounge-Chair-onderdelen-scaled.webp

Het grootste probleem is dat de meeste kantoormeubelen worden aangeprezen als one-size-fits-all. Of je nu lang of klein bent, een stoel moet precies passen bij de afmetingen van je lichaam. Kussens op de zitting en rugleuning van elke stoel moeten breed genoeg zijn om de contouren van het lichaam te volgen.

Verwijderbare kussens op een originele Eames stoel – en replica’s van hoge kwaliteit Eames stoelen – maken maatwerk mogelijk. Met meerdere maatopties kunnen klanten de perfecte lengte en hoogte voor hun lichaam kiezen. De Iconic Chair heeft bijvoorbeeld een lange versie voor klanten die 1.80″ of langer zijn.

#5 LENDENSTEUN

Last but not least moet een ergonomische stoel lendensteun bieden.
Lendensteun is nodig omdat het helpt je lichaam goed uitgelijnd te houden. Hierdoor blijft de natuurlijke kromming van je onderrug beter behouden. Zonder lendensteun kan langdurig zitten in een stoel pijn in de onderrug veroorzaken of verergeren!

HOE RUGPIJN TIJDENS HET WERK VOORKOMEN

Om rugpijn tijdens het werken te voorkomen of te verlichten, raden deskundigen aan om extra steun in de rug te geven. Werknemers moeten ook regelmatig wisselen tussen een zittende en staande houding. Ze moeten ervoor zorgen dat hun bureau hoog genoeg is en dat beeldschermen dicht genoeg bij elkaar staan om te voorkomen dat ze hun nek moeten draaien.

Volgens deze bron kunnen werknemers rugpijn ook voorkomen door hun spieren te versterken. Ze raden aan om minstens 2 dagen per week “spierversterkende en rekoefeningen” te doen. Het verbeteren van iemands houding tijdens het zitten en staan kan ook rugpijn voorkomen.

IS EEN REPLICA EAMES LOUNGESTOEL ERGONOMISCH?

Om de oorspronkelijke vraag in de inleiding van dit artikel te beantwoorden: de Eames loungestoel wordt door veel experts als ergonomisch beschouwd. Een replica Eames loungestoel heeft enige gelijkenis met een zero gravity stoel, die – bij goed gebruik – de druk op de ruggengraat kan wegnemen. Wij kunnen het merk Vitra eames in ieder geval zeker aanraden als je hoge kwaliteit belangrijk vindt.

ook interessant

Memphis Depay verlaat Rotterdam. Rotterdam? Jep: de linksbuiten van Manchester United bezit een stulpje in het New Orleans-gebouw,...

Het is voor velen de ultieme droom: een zwembad in eigen tuin, waar je na afloop van een...

Enkele populaire soorten buitenmeubilair zijn patio sets, loungestoelen, buitenbanken en eetsets. Bij het kiezen van buitenmeubilair, zoals een...

Een huis vinden in Amsterdam een onmogelijke opgave? Niet als je bij Ajax speelt. Frenkie de Jong mag...

Als we een glimp van Cristiano Ronaldo’s huis opvingen, was dat meestal zijn steriele woning bij Madrid. Maar...

Chapeau voor Helene Hendriks, die zich binnen een paar jaar heeft opgewerkt van verslaggever langs de lijn, naar...