Search
Close this search box.
Hoeveel verdient een scheidsrechter?

Hoeveel verdient een scheidsrechter in de Eredivisie eigenlijk?

Scheidsrechter zijn, je moet er maar zin in hebben. Toch trommelt de KNVB ieder seizoen weer een leger arbiters op. Maar wat krijgt zo’n man om 90 minuten lang bekritiseerd en beschimpt te worden? Oftewel: wat verdient een scheidsrechter in de Eredivisie?

Dat hangt er vanaf hoe hoog je op de ladder staat, blijkt uit de CAO van scheidsrechters. Net als in het bedrijfsleven zijn er ‘senior’ en ‘junior’-rollen, gebaseerd op ervaring. Naast een maandelijkse vergoeding krijgen leidsmannen per wedstrijd uitbetaald. Die wedstrijden zijn gecategoriseerd. Een scheidsrechter verdient meer als hij een topwedstrijd fluit, dan een duel in de onderste regionen van de Eredivisie.

Bas Nijhuis verdient meer dan Christiaan Bax

Wat verdient een scheidsrechter?
© Pro Shots

Voorbeeldje: als Bas Nijhuis Ajax – Feyenoord fluit, levert hem dat als senior €3.420 op. Een pot in de Eerste Divisie (op het hoogste niveau) is €1.125 waard. Daarnaast krijgt Nijhuis een maandelijkse vergoeding van 400. Aangezien ervaren scheidsrechters vaak de betere wedstrijden fluiten, kan Nijhuis prima leven van zijn werkzaamheden als arbiter. Ervan uitgaande dat hij per jaar zo’n 30 wedstrijden leidt (plus/minus 3000 euro per pot) pakt hij bijna een ton per jaar. En dan hebben we de Europese wedstrijden niet eens meegeteld.

Bij een junior scheidsrechter, zoals Christiaan Bax, liggen de bedragen lager. Mocht een junior op een topwedstrijd gezet worden, dan ontvangt hij €2.500. De maandelijkse vergoeding is €300. Een senior grensrechter krijgt nog minder: €1.710 voor een topwedstrijd, plus een maandelijkse vergoeding van €50.

En wat verdient de VAR?

Over scheidsrechters klaagt men bij de koffieautomaat steen en been, maar die toorn is tegenwoordig ook op de videoscheidsrechter gericht. Geen functie om licht op te vatten. Wat verdient de VAR eigenlijk? Ook dat is weer afhankelijk van ervaring, maar senior scheidsrechters ontvangen €1.630 als ze aanschuiven in de beruchte videokamer in Zeist.

Topscheidsrechter als bijbaan

Hoewel de Nederlandse topscheidsrechters een uitstekend salaris opstrijken, is het voor de meesten een bijbaan. Van Björn Kuipers is bekend dat hij een succesvolle keten van supermarkten bezit. Zo succesvol, dat het hem steenrijk maakte. Nijhuis werkt als banketbakker, Serdar Gözübüyük is ondernemer en Danny Makkelie politieagent. Allemaal zijn zij als senior scheidsrechter actief in de Eredivisie.

ook interessant

Erik ten Hag is bijna rond met Manchester United, en bij die sportieve vooruitgang hoort ook een financiële...

De discussie Ronaldo of Messi duurt waarschijnlijk tot in den eeuwigheid, maar op één gebied verslaat Cristiano Ronaldo...

Arjen Robben is teruggekeerd bij zijn oude liefde FC Groningen. Voor de zoveelste keer werd het een jaar...

Wat is het salaris van Ten Hag, Antony, Lisandro Martínez en Malacia eigenlijk? En wie verdienen het meest?...
Jahanbakhsh is grootverdiener in Rotterdam. Hij heeft wel flink in moeten leveren op zijn vorige salaris, dat drie...

Ieder jaar wordt weer bekendgemaakt wat alle spelers in de Serie A van Italië verdienen. De Italiaanse sportkrant...