Search
Close this search box.
varen in giethoorn

Een weekendje Giethoorn bezoeken? Dit is er allemaal te doen

Giethoorn wordt wel het Venetië van het noorden genoemd, en dat is niet verwonderlijk. Het dorp heeft ontelbare grachten, met idyllische bruggetjes die eroverheen lopen. Boerderijtjes en pittoreske huizen met rieten daken maken het beeld compleet. Bovendien zijn er prachtige natuurgebieden, die per boot of per fiets te verkennen zijn. Kortom, Giethoorn is een perfecte plek voor een weekendje weg. Wat is er allemaal te beleven? Het zal hier beschreven worden.

Een rondvaart maken of een bootje huren

De beste manier om Giethoorn te leren kennen, is over het water. Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te doen, zoals te lezen is op koppers-giethoorn.nl. Zo kun je een rondvaart maken met een ervaren schipper, die ook meer vertelt over de leuke wetenswaardigheden van het dorp. Daarnaast kun je een natuurrondvaart maken door natuurgebied De Wieden. Wil je liever op eigen houtje varen, kun je een fluisterboot huren. Aan de hand van een duidelijke vaarroutekaart kun je prachtige routes uitstippelen, onder andere door Nationaal Park Weerribben-Wieden. Voor het huren van een fluisterboot is geen vaarbewijs nodig, en over de bediening van de elektromotor wordt duidelijke uitleg gegeven.

Een vaartocht met een punter

Een punter is een eikenhouten bootje, dat smal genoeg is om door het ondiepe water te kunnen manoeuvreren. Vroeger waren er meerdere punterwerven in Giethoorn, toen al het vervoer nog over het water ging. De kunst van het vervaardigen van punters werd van generatie op generatie overgedragen. Inmiddels zijn er nog maar twee punterwerven over. Om te ervaren hoe het is om in zo’n punter te varen, is een bezoek aan zo’n punterwerf mogelijk. De vaartocht wordt gemaakt in een authentieke eikenhouten punter, die op ambachtelijke wijze op de werf zelf gemaakt is. Vaar met een punter, en waan je in het Giethoorn uit lang vervlogen tijden.

Een museumbezoek

Een bezoek aan museumboerderij ‘t Olde Maat Uus is zeker de moeite waard om meer over de geschiedenis van Giethoorn te leren. Deze traditionele boerderij leert je over het dagelijks leven van vroeger. Zo kun je daar zien hoe oude boerderijen en vissershuisjes er van binnen uitzien. Ook leer je er over het afgraven van veel en turfwinning. Uniek beeldmateriaal maakt dat je letterlijk een blik kunt werpen op het oude Giethoorn. Museum De Oude Aarde is weer heel anders. Dit museum heeft een uitgebreide collectie edelstenen, mineralen en fossielen van over de hele aarde.

Genieten van lekkere hapjes

Giethoorn heeft kaaswinkels en kaasproeverijen waar je je tegoed kunt doen aan bijzondere kazen. Naast authentieke geitenkaas zijn er tegenwoordig ook andere soorten, zoals truffelkaas en wasabikaas. Ook kun je in Giethoorn op een terras de omgeving in je opnemen, onder het genot van een verfrissend drankje en echt Hollandse tussendoortjes, zoals bitterballen of poffertjes. Zo kun je rustig nog even alle indrukken verwerken, en nagenieten van je bezoek aan dit mooie dorp. Vol mooie herinneringen en een lekker stukje kaas om mee te nemen, keer je weer huiswaarts.

ook interessant

Overijssel is een prachtige provincie van Nederland die een geweldige mix biedt van charmant platteland en levendige steden....

In de wereld van reizen is alles mogelijk. Je kunt het zelf zo gek maken als je maar...

De dagen worden steeds iets langer en de temperaturen worden steeds iets hoger. Dat kan maar een ding...

Als je aan Marokko denkt, denk je misschien aan kleurrijk handwerk, drukke straten en heerlijk eten. Maar wist...

Er zijn eindeloze manieren om in Nederland eropuit te gaan en te genieten van wat het land te...

Op reis gaan met je pluizige vriend is natuurlijk het leukste dat er is. Je maakt leuke nieuwe...