Search
Close this search box.
huis renoveren bouwplannen koppel

Vier Tips voor een grote verbouwing

Ben jij van plan om alles in huis helemaal om te gooien en de boel eens flink te verbouwen? Wil je een velux dakraam laten plaatsen? Een serre aanbouwen? Goed idee! Een verbouwing kan jouw huis echt helemaal van jou maken. Er zijn echter een aantal dingen waar je goed op moet letten. Heb jij bijvoorbeeld al een goeie woonverzekering? Dit zijn vier tips als jij een verbouwing voorbereidt!

Check je woonverzekering

Hoe zit het met jouw verzekering koophuis aangaande de verbouwing? Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen zijn aanbouwsels aan je huis automatisch meeverzekerd in de opstalverzekering. Wel moet je opletten dat schade aan je huis door een verbouwing niet verzekerd is. Mocht je iets een beetje kapotmaken en geeft een externe factor als storm de doorslaggevende klap? Ook die schade is niet verzekerd. Let daar goed op!

Maak een plan

Ga niet als een kip zonder kop de verbouwing in, maar maak van tevoren een helder stappenplan. Wat moet het eindresultaat worden? Daar heb je een gedetailleerde bouwtekening van nodig (laat je daar eventueel bij helpen). Redeneer op basis daarvan terug: welke stappen moet je ondernemen om daar te komen? Wat heb je allemaal nodig en hoeveel tijd gaat het kosten. Een verbouwing is vaak een project van dergelijke schaal dat het alleen kans van slagen heeft als er op voorhand een helder plan gemaakt is.

Het grove geschud hoef je niet zelf te doen

Misschien ben je heel handig, misschien ook niet. Weet in ieder geval dat ons land een hoop professionals rijk is die jouw bouwtekening waarschijnlijk beter kunnen dan jij dat kan. Het wordt een beetje duur om alles uit te besteden, dus kijk even goed naar je plan. Wat zijn de klussen die jou de meeste stress opleveren? Besteed die lekker uit aan iemand die het elke dag doet. Aannemers rekenen meestal een vast bedrag, een richtprijs of een uurtarief. Een goede en efficiënte aannemer vraagt doorgaans tussen de 30 en 45 euro per uur. Met een vaste prijs weet je zeker dat de kosten niet opeens omhoog gaan, want de aannemer mag deze prijs niet meer verhogen na de afspraak.

Houdt het betaalbaar en leefbaar

Een verbouwing kost altijd meer tijd en meer geld dan je op voorhand hebt ingecalculeerd. Wees daarom realistisch naar jezelf. Ja! Je hebt waarschijnlijk precies voor ogen wat jouw droomhuis is, maar je wilt ook niet tien jaar in een bouwput wonen om vervolgens platzak te eindigen. Houd er rekening mee dat de geplande einddatum zal uitlopen en dat het geplande budget overschreden zal worden. Je zult een aantal plannen nou eenmaal niet kunnen uitvoeren. Kill your darlings en voer alleen de dingen uit die je écht écht écht aan het hart gaan.

ook interessant

Je zou het misschien niet zeggen, maar de spijkerharde ex-verdediger Jaap Stam heeft smaak! Althans: dat is op...

Een wereldtitel, dat is de inzet van Van Gaal’s nieuwe termijn als bondscoach. Logisch, want voor het geld...

De dochter van Linda de Mol gaat studeren en dan is het hoog tijd om op kamers te...

Waar woont Frenkie? Een kijkje naar het huis van Frenkie de Jong in Barcelona, Amsterdam én Arkel....

PVC vloeren worden steeds populairder. Maar hoe komt het dat deze zo succesvol zijn? En, minstens zo belangrijk...

Ronald Koeman heeft eindelijk de toptransfer waar hij zo lang naar verlangde. De Groninger ruilt zijn job als...