Search
Close this search box.
Premies van het Nederlands elftal

Deze premies krijgen de spelers van het Nederlands elftal

Voor voetballers is het spelen van interlands altijd een hele eer. Ze doen het voor de sportieve ambities, de trots van hun vaderland, maar ook financieel staat er iets tegenover. Spelers van Oranje krijgen geen salaris van de KNVB, maar kunnen wel bepaalde premies krijgen. Hoe hoog zijn de premies bij het Nederlands elftal eigenlijk?

Hoogte premies Nederlands elftal
© Pro Shots

Ondanks dat de KNVB transparantie hoog in het vaandel heeft staan, wil de voetbalbond niet bekendmaken hoe hoog de huidige premies zijn. Wel weten we hoe hoog de premies twee WK’s geleden waren. Toen verdienden de spelers van het Nederlands elftal €30.000 aan premie voor een gewonnen wedstrijd in de groepsfase en in de knock-outfase werd dat bedrag iets verhoogd.

Hoe hoog is de premie van Virgil van Dijk bij Nederlands elftal?
© Pro Shots

Bij het winnen van de wereldtitel, zou de uiteindelijke winstpremie per speler maar liefst €270.000 euro zijn. Dat maal een speler of 25, zorgt ervoor dat de KNVB een kleine zeven miljoen euro kwijt zou zijn aan de spelers als Oranje wereldkampioen wordt. Destijds was de afspraak wel dat de spelers daar iets voor terug moesten doen. Om aanspraak te maken op de premies, moesten de spelers gratis meewerken aan reclamespotjes van hoofdsponsors van de KNVB.

Hoe hoog is de premie van Frenkie de Jong bij Nederlands elftal?
© Pro Shots

Hoogte premie Nederlands elftal op WK 2014

Hoeveel hielden de Oranje-spelers dan over aan het WK van 2014? De spelers van het Nederlands elftal hadden samen met bondscoach Louis van Gaal besproken om vijftig procent van hun persoonlijke sponsorcontracten in één pot te doen. Uit die gezamenlijke pot kwam uiteindelijk een premie van €150.000 per speler. Daarnaast had de spelersraad een akkoord bereikt over een premie van €90.000 als Nederland zich plaatste voor een eindronde.

Hoogte premie Nederlands elftal in 2014
© Pro Shots

Premie Nederlands elftal vrouwen even hoog

Bij de vrouwen lagen deze premies jarenlang een stuk lager. Sinds 1 juli 2022 heeft de KNVB de premies van de mannen en de vrouwen gelijkgetrokken. Toch hoeft de KNVB niet in de financiële stress te schieten, want het verdient namelijk ook best lekker aan zo’n toernooi. Tijdens het afgelopen EK van de mannen, waarbij Nederland er de eerste ronde van de knock-outfase uitlag, verdiende de KNVB een kleine 14 miljoen euro.

Lees ook: Kasten kijken: dit zijn de huizen van de Oranje-spelers

Hoogte premie Nederlands elftal vrouwen
© Pro Shots

ook interessant

Topvoetballers met een laag salaris, dat lijkt iets uit de jaren 60. Toch bestaan er nog sterspelers die...

Hij mocht er afgelopen zaterdag dan naast staan bij Bulgarije – Nederland en hopeloos gefaald hebben bij Manchester...

Het doek leek een aantal keer écht te vallen voor Veronica Inside, na een aantal grote incidenten. Toch...

Hij wordt wel eens gekscherend ‘pizzaboer’ genoemd, maar Mino Raiola zal er niet van wakker liggen. De Nederlandse...

Wat is het salaris van Ten Hag, Antony, Lisandro Martínez en Malacia eigenlijk? En wie verdienen het meest?...
Hij is een van de beste darters aller tijden, maar wat verdient hij eigenlijk? Dit is het vermogen...