Search
Close this search box.
rood-perzisch-tapijt-landelijk-interieur

Perzisch Tapijt Reinigen (De 6 beste Tips)

Als je een Perzisch tapijt hebt, is het belangrijk dat je weet hoe je het goed schoonmaakt. Een goed verzorgd tapijt gaat jaren mee, maar een verwaarloosd tapijt kan snel uit elkaar vallen. Met de juiste schoonmaaktechnieken en een beetje zorg heb je jarenlang een prachtig kunstwerk in huis.

Hier zijn onze 6 beste tips voor het reinigen van een Perzisch tapijt.

1. Wrijf niet te hard

Als je een Perzisch tapijt schoonmaakt, is het belangrijk om te onthouden dat je niet moet wrijven of schrobben. De delicate stof van het tapijt wordt beschadigd als je vlekken met te veel kracht probeert te verwijderen. Gebruik in plaats daarvan voorzichtig een spons of zachte doek (zoals een oud t-shirt) om vlekken uit je Perzisch tapijt te vegen.

Om vlekken met warmte te verwijderen, leg je een handdoek over de vlek en leg je er ongeveer tien seconden een heet strijkijzer op. Til vervolgens je strijkijzer op en dep zoveel mogelijk vocht weg met een andere handdoek. Herhaal dit proces tot alle vlekken uit je tapijt zijn verwijderd.

2. Verwijder regelmatig stof van je tapijt

Stof is de vijand van tapijten. Het kan in je tapijt terechtkomen, schade veroorzaken en allergieën veroorzaken. Als je je tapijt in goede conditie wilt houden, is het belangrijk dat je het regelmatig stofvrij maakt.

Stof hoopt zich ook snel op op tapijten – het kan erg moeilijk zijn voor een stofzuiger om het op te nemen, vooral als je een groot tapijt hebt. Een betere optie is om je vloerkleed wekelijks uit te schudden of een luchtcompressor (stofzuiger) opzetstuk te gebruiken met een slang die minstens twee meter van het apparaat zelf reikt.

Je kunt ook een tapijtborstel gebruiken om je vloerkleed schoon te maken en grote klonten vuil te verwijderen. Een stofzuiger hulpstuk met roterende borstels werkt ook goed.

Stof kan erg schadelijk zijn voor je vloerkleed. Het ziet er niet alleen slecht uit, maar stof blijft ook aan de vezels van het tapijt plakken en zorgt ervoor dat ze eerder slijten dan zou moeten.

3. Gebruik geen machine om je tapijt schoon te maken

bruine-bank-met-licht-blauwe-perzisch-tapijt

Gebruik geen machine om je vloerkleed schoon te maken. Kies in plaats daarvan voor een stofzuiger met een zachte borstel. Vermijd het gebruik van een harde borstel of klopper op je Perzisch tapijt, omdat dit de pool kan beschadigen en voortijdige slijtage kan veroorzaken. Vermijd ook het gebruik van zuigslangen, omdat dit vuil in de rug van je tapijt kan trekken en verkleuring kan veroorzaken op de plek waar het tapijt ligt.

Gebruik ook geen stoomreinigers; deze werken misschien goed op andere soorten tapijten, maar zullen de stof van een Perzisch tapijt waarschijnlijk beschadigen door de hoge temperaturen.

4. Huur professionals in

Als je een Perzisch tapijt of vloerkleed vintage hebt, is de kans groot dat het een waardevol onderdeel van je huis is. Hoewel het zeker mogelijk is om een Perzisch tapijt zelf schoon te maken, is het proces delicaat werk en als je niet voorzichtig bent, kun je je tapijt ernstig beschadigen. Je kunt dit het beste overlaten aan professionals – vooral als je tapijt duizenden euro’s waard is.

Je kunt je tapijt en de waarde ervan gemakkelijk beschadigen door de verkeerde schoonmaakmiddelen te gebruiken of door te proberen het zelf schoon te maken. Professionele schoonmakers hebben het juiste gereedschap en de juiste training om je Perzische tapijt schoon te maken en veilig de beste resultaten te behalen.

5. Gebruik geen chemicaliën op een zijden of wollen tapijt

Zijden en wollen tapijten zijn erg delicaat, dus het is belangrijk om de juiste schoonmaakoplossing te gebruiken. Gebruik bijvoorbeeld geen chemicaliën op dit soort tapijten. Was ze in plaats daarvan voorzichtig met warm water en een milde zeepoplossing (zoals afwasmiddel). Gebruik een zachte borstel om vlekken of vuil weg te schrobben, terwijl je ze drie keer grondig afspoelt met schoon water.

Dep het tapijt droog met een schone handdoek voordat je het plat neerlegt om aan de lucht te drogen, uit de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren of kachels.

6. Gebruik een andere reinigingsmethode voor zijden vezels

wit-grijs-perzisch-tapijt.

Als je een zijden Perzisch tapijt hebt, zijn er een paar dingen waar je op moet letten bij het schoonmaken. Ten eerste is het zijden materiaal zelf delicaat en niet bestand tegen agressieve chemicaliën of water. Als je het tapijt moet schoonmaken, gebruik dan een droge reinigingsmethode in plaats van natte methodes, zoals reinigen met stoom of afspuiten met water en zeep.

Als er vlekken op je zijden vloerkleed zijn gekomen (meestal door eten), kun je een professionele reiniger gebruiken om de vlekken te verwijderen voordat je de rest zelf probeert schoon te maken. Als je een professionele reiniger gebruikt voor je zijden tapijt, zorg er dan voor dat ze weten hoe delicaat dit materiaal kan zijn, zodat ze alleen goedgekeurde methoden kunnen gebruiken!

De beste manier om een Perzisch tapijt schoon te maken is door bovenstaande tips te volgen. Het is essentieel dat je geen agressieve chemicaliën gebruikt of schrobt, omdat deze je prachtige tapijt kunnen beschadigen. Professionele schoonmaakdiensten hebben alle gereedschappen en expertise die nodig zijn om je tapijt op de juiste manier schoon te maken.

ook interessant

Niet iedereen heeft de luxe van een grote tuin, zeker niet in het stadse leven waarin balkons en...

Hij moet elke week een flink eind op en neer voor zijn tv-optredens, want het huis van Johan...

De dochter van Linda de Mol gaat studeren en dan is het hoog tijd om op kamers te...

Het is voor velen de ultieme droom: een zwembad in eigen tuin, waar je na afloop van een...

Niemand vindt thuiszitten leuk. Maar ja: als je tuin zo groot is dat je er een voetbaltoernooi kunt...

Vier jaar speelt hij nu bij AS Roma. Hoewel Kevin Strootman door blessuretijd lang niet speelde, heeft hij...