Search
Close this search box.
wijn proeven

Moet Wijn duur zijn om Goed te zijn?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: er staat een speciale gebeurtenis voor de deur en je wilt een goede fles wijn kopen voor de gelegenheid. Het enige probleem is dat je niet precies weet hoeveel je moet uitgeven om iets goeds te krijgen dat past bij het evenement. Je wilt niet te weinig uitgeven en eindigen met een wijn die niet aan de verwachtingen voldoet, maar je wilt ook voorkomen dat je te veel uitgeeft aan een fles als je een wijn van vergelijkbare kwaliteit kunt krijgen voor een fractie van de prijs.

Dus, hoeveel moet je uitgeven om een wijn te krijgen die je op z’n minst een beetje lekker is?

Wat maakt een wijn goed?

Laten we beginnen met het kort bespreken van enkele factoren die bepalen hoe goed een wijn is. De belangrijkste kwaliteiten waar je op moet letten zijn:

  • Complexiteit verwijst naar de smaken en texturen die we op ons gehemelte ervaren van een wijn. Wijnen van hoge kwaliteit zijn over het algemeen complexer, met vele lagen van smaken die zich ontwikkelen in de mond. Wijnen van mindere kwaliteit hebben niet dezelfde smaakdiepte en bevatten in plaats daarvan vaak één of twee dominante smaken. Goedkope wijn kan alsnog een hoge complexiteit hebben.
  • De balans tussen zoetheid, zuurgraad, tannines, alcohol en fruit in de wijn. Goede wijnen zijn zo uitgebalanceerd dat geen van deze componenten de anderen overweldigt, waardoor een smakelijkere wijn ontstaat. Dat wil niet zeggen dat alle componenten gelijk zijn, maar in een wijn met veel tannines, bijvoorbeeld, zijn andere elementen in balans om ervoor te zorgen dat de hoge tannines geen afbreuk doen aan de drinkervaring.
  • Helderheid verwijst naar de precisie van de smaken van de wijn. Goede wijn vertoont duidelijke, onmiskenbare aroma’s en smaken, terwijl mindere wijnen eerder last hebben van storingen en verstoringen in deze kwaliteiten.
  • Typiciteit verwijst naar de mate waarin de kwaliteit van een wijn zaken weerspiegelt als de geografie van waar de wijn is geproduceerd en andere factoren zoals het oogstjaar. Goede wijnen weerspiegelen hun druivenras en geografie in hun kwaliteiten, terwijl wijnen van lage kwaliteit de neiging hebben om onderscheidend vermogen te missen.
  • Intensiteit en afdronk. Meestal hebben kwaliteitswijnen intensere smaken, terwijl de afdronk na het nippen langer in de mond blijft hangen.

Hoewel reputatie en bekendheid kunnen bijdragen aan de prijs van wijnflessen uit bepaalde regio’s en van bepaalde wijnmakerijen, doen de teelt- en vinificatiepraktijken die ervoor zorgen dat een wijn een overvloed aan van de genoemde kwaliteiten heeft dat ook. Wijnen die worden geproduceerd na een rigoureus beheer van de wijnstokken, snoeien en nauwkeurig oogsten, evenals een grondige maceratie, gisting, extractie en rijping, zullen je meer kosten dan wijnen die niet dezelfde grondige processen ondergaan. Maar hoeveel meer?

Prijs

Als het op wijnprijzen aankomt, is er nogal wat variatie. Goedkope wijn in de supermarkt kost soms maar een paar euro, terwijl je voor de duurdere flessen van een wijnhandelaar al snel honderden euro’s betaalt.

Over het algemeen kun je een positieve correlatie verwachten tussen de kwaliteit van een fles wijn en de prijs ervan. De goedkoopste wijnen die je waarschijnlijk zult vinden zijn vaak gemaakt van een blend van verschillende jaargangen, hebben mogelijk extra restsuikers toegevoegd en schieten over het algemeen tekort in de bovengenoemde kwaliteiten. Het goede nieuws is echter dat je geen torenhoge bedragen nodig hebt om iets te krijgen dat een aantal kenmerken van kwaliteitswijnproductie vertoont en indruk zal maken op je gasten.

Haal het meeste uit je fles

wine bottles on rack

Dus je doet je onderzoek, kiest je wijn en dan is er niets meer dat je kunt doen om de kwaliteit van de wijn waar je van geniet te beïnvloeden, toch? Niet zo snel. Er zijn een paar stappen waarmee je de kwaliteiten van je wijn kunt maximaliseren en er het beste uit kunt halen als je eenmaal een fles hebt gekozen. Deze omvatten:

Hoe je de wijn het beste bewaard

Wijn blijft langer goed op een koele, donkere plek – vandaar wijnkelders! Als je fles een kurk heeft, kun je deze het beste ongeopend op zijn kant bewaren, omdat de interactie tussen kurk en wijn ervoor zorgt dat de fles goed afgesloten blijft. Eenmaal geopend kun je de wijn nog een paar dagen vers houden door hem opnieuw te kurken of te verzegelen om verdere veroudering te beperken, hem rechtop te houden om het oppervlak van de wijn dat aan zuurstof wordt blootgesteld te beperken, en hem op een koele, donkere plaats te blijven bewaren.

Serveren op de juiste temperatuur

Rode wijnen zijn het lekkerst als je ze drinkt tussen 12˚C en 18˚C, waarbij lichtere rode wijnen het best tot hun recht komen aan de koelere kant van de schaal en volle wijnen aan de warmere kant. Om dit te bereiken kun je je rode wijnen maximaal 30 minuten in de koelkast zetten voordat je ze drinkt. Als je een wijnkoelkast met temperatuurregeling hebt, is dat nog beter! Geniet van witte wijnen tussen 8˚C en 12˚C. Witte wijn die direct uit de koelkast wordt geschonken is meestal te koud, waardoor de smaken en aroma’s dof kunnen worden. Om dit te verhelpen kun je je witte wijn ongeveer 30 minuten voor het drinken uit de koelkast halen, zodat hij een beetje kan opwarmen tot een smakelijkere temperatuur.

Laten ademen

clear wine glass overlooking orchard during daytime

Het meest relevant voor jonge rode wijnen (maar niet uitsluitend), kun je je wijn de complexiteit in zijn smaken en aroma’s laten ontwikkelen door hem te laten ademen en met lucht in contact te laten komen voordat je hem drinkt. Een manier om dit te bereiken is door je wijn een grondige draai te geven nadat je hem in je glas hebt geschonken (en we raden aan om dit altijd te doen), maar voor een maximaal effect raden we aan om je wijn eerst te decanteren.

Het juiste glas kiezen

Neem de beste fles wijn die je ooit hebt gedronken, drink die uit een whiskyglas en vraag jezelf af wat er is gebeurd met die rijke, complexe wijn waar je eerder van genoot. Dat is misschien een extreem voorbeeld, maar het gebruik van het verkeerde wijnglas kan een vergelijkbaar resultaat hebben.

ook interessant

Ben je binnenkort jarig en ben je van plan om dit te vieren met een feestelijk diner? Dan...

De problemen voor het WK in Brazilië, dat over zestien dagen begint, beperken zich niet alleen tot de...