Search
Close this search box.
iphone draadloos opladen 1

Draadloos vs. bedraad opladen: Wat is beter?

Draadloze laders en snelle bekabelde laders zijn een moeiteloze oplossing voor de angst dat je batterij bijna leeg is, maar er blijven andere angsten: zullen ze stiekem de levensduur van je batterij vernietigen? Laten we de belangrijkste factoren bekijken en bepalen welke oplaadmethode het beste is.

Oplaadsnelheid

Het is voor niemand een verrassing dat bedraad opladen aanzienlijk sneller is dan draadloos. De echte vraag is, hoeveel sneller is het?

Laten we eens naar wat cijfers kijken om een idee te krijgen.

Qi draadloos opladen, gebruikt door vrijwel alle smartphonefabrikanten, inclusief Apple, is de de facto standaard inductieve oplaadtechnologie. Qi-laders trekken ongeveer 5 tot 15 watt van de muur en het duurt ongeveer 3 tot 4 uur om volledig opgeladen te zijn of ongeveer 1 uur voor 0% tot 50%, afhankelijk van de grootte van de batterij.

Wat betreft bekabeld opladen: de meeste snelladers bereiken 50% in 15 tot 30 minuten met 20W tot 50W energie.

Merk op dat dit piek wattages zijn. Zowel draadloze als snelle laders bereiken deze vermogens alleen in korte uitbarstingen en kunnen ze niet lang volhouden. Snelladers hebben slimme regelaars die het opladen automatisch vertragen als de batterij vol raakt om schade op lange termijn te minimaliseren.

Maar het snelheidsprobleem waar draadloze opladers mee te maken hebben, zal in de toekomst waarschijnlijk verdwijnen. Toch is die technologie nog een paar jaar verwijderd van algemene invoering. Als snelheid voor jou de belangrijkste factor is, dan winnen de bedrade opladers duidelijk.

Levensduur batterij

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je telefoon warm aanvoelt als hij wordt opgeladen. Zowel draadloos als snel opladen warmte produceert en dat dit een normaal onderdeel van de werking is.

Dit komt doordat het overbrengen van elektriciteit via inductie inefficiënt is – draadloze Qi-laders verliezen ongeveer 50% van de elektriciteit aan warmte wanneer een telefoon wordt opgeladen. Dit verklaart ook de discrepantie tussen het wattage en de laadsnelheden die hierboven worden genoemd.

Op dezelfde manier kan snel opladen meer ongewenste warmte produceren dan langzaam opladen met een kabel. En warmte is de grootste vijand van de batterij voor je smartphone.

Een belangrijk verschil tussen draadloos en bedraad opladen is dat draadloze oplaadpads zich dicht bij de batterij bevinden. Zowel de pad als de telefoon worden warm en door het cumulatieve effect gaat je batterij na verloop van tijd achteruit. Daarom hebben de beste draadloze opladers ingebouwde ventilatoren om de temperatuur laag te houden.

Bedrade opladers worden ook warm, maar een groot deel van de warmte wordt afgevoerd via de oplaadsteen in plaats van via de batterij van de telefoon.

Maar in tegenstelling tot draadloze oplaadpads die warm worden terwijl ze werken, geven bedrade opladers de meeste warmte af via de oplaadsteen.

Toch is de levensduur van de batterij niet iets waar je je al te veel zorgen over moet maken, ongeacht welke manier van opladen je gebruikt, want er is maar zo weinig dat je kunt doen om de achteruitgang te minimaliseren. En je telefoon heeft ingebouwde veiligheidsprotocollen om overladen of oververhitting te voorkomen.

Gemak

Als jij of iemand die je kent een draadloze oplader heeft, dan is de reden van aankoop niet snel opladen of een betere batterijlevensduur – het is gemak. Je telefoon op een draadloze oplader leggen die op je bureau ligt, is zo handig als het maar kan. Je hoeft nooit meer te knoeien met kabels en stopcontacten, behalve als je de pad wilt verplaatsen naar een andere plek in je kamer.

Een ander voordeel van Qi draadloos opladen is dat het universeel is. Als je zowel een iPhone als een Android telefoon bij je hebt, hoef je je geen zorgen te maken over het vinden van de juiste oplader om in te pluggen. Het werkt gewoon. Om nog maar te zwijgen over het feit dat je je geen zorgen hoeft te maken over kapotte kabels of oplaadpoorten.

En hoewel we niet ontkennen dat draadloze opladers handig zijn, zijn ze echt veel handiger dan hun bekabelde broertjes? Je kunt je telefoon immers niet gebruiken tijdens het opladen, tenzij je schuin voorover leunt om naar je telefoon te kijken. Bovendien is draadloos opladen langzaam, waardoor je de indruk krijgt dat het opladen een eeuwigheid duurt, terwijl je met een snellader in 20-30 minuten klaar kunt zijn.

Bovendien wordt alle draagbare elektronica voortaan standaard uitgerust met USB Type-C, dankzij een nieuwe EU-wet. Je kunt nu alle smartphones opladen met één kabel. Je moet echter nog wel compatibele oplaadhardware gebruiken om volledig te kunnen profiteren van de voordelen van snelladen.

Het is aan jou om te beslissen wat handiger is, want beide hebben hun eigen unieke voor- en nadelen.

Kosten

Draadloze opladers zijn een los accessoire dat je apart moet kopen. En met kosten die variëren van rond de €20 voor goedkopere modellen tot meer dan €150 voor opladers voor meerdere apparaten, is dat geen kleine prijs. Wat ook vervelend is, is dat je naast de pad nog een oplaadadapter moet kopen of deze moet aansluiten op een compatibel USB-apparaat, zoals een laptop, waardoor de kosten nog hoger worden.

Vroeger werden bedrade opladers standaard bij de telefoon geleverd en als die van jou er ook bij zat, heb je geluk. Helaas volgen steeds meer smartphonefabrikanten het voorbeeld van Apple en Samsung en schrappen ze de voedingsadapter, waardoor je die nu apart moet kopen. Gelukkig zijn adapters goedkoper dan draadloze opladers, meestal tussen de €15 en €30.

We geven hier een licht voordeel aan bedrade opladers, omdat ze iets goedkoper zijn en geen USB-poort met voeding of apart gekochte voedingsadapter nodig hebben om te werken.

Hoe je de levensduur van batterijen daadwerkelijk kunt verlengen

Opladen is niet het enige moment van de dag waarop je telefoon wordt blootgesteld aan hitte. Op een warme zomerdag over straat lopen met je telefoon in je zak, je telefoon op het dashboard van je auto laten liggen en naar het strand gaan met je telefoon stelt je telefoon aanzienlijk meer bloot aan overtollige warmte dan welke vorm van opladen dan ook.

Vermijd wanneer je maar kunt om je telefoon in direct zonlicht te laten liggen zodat hij langer meegaat.

Een andere manier om te beperken hoe schadelijk oplaadcycli zijn voor de levensduur van de batterij, is door het opladen van je batterij te beperken tot 80%. We raden je echter niet per se aan om dit te doen, omdat je in feite permanent 20% van je batterij opoffert. Voorkom gewoon dat je telefoon boven de 80% tot 90% komt als je eraan denkt en als het je uitkomt.

Laat je telefoon ook niet onder de 20% tot 30% zakken als dat mogelijk is, want je batterij leeg laten lopen voordat je hem oplaadt, is een smartphone-mythe die je niet meer moet geloven.

Je kunt zowel bekabelde als draadloze opladers gebruiken als je wilt, omdat geen van beide je batterij meer aantast dan normaal gebruik. Het beste wat je kunt doen voor de gezondheid van je batterij op de lange termijn is deze uit de buurt van warmtebronnen houden en het batterijpercentage tussen de 20% en 90% houden.

ook interessant

EA Sports heeft dit jaar weer goed zijn best gedaan om alle vedettes van Real Madrid sprekend te...

De beste voetballer van de wereld, Lionel Messi, stond voor een Japans computerspel oog in oog met een...

Hij heeft zijn kunsten in Eindhoven voorlopig nog niet kunnen vertonen, maar we mogen er wat van verwachten....

EA Sports heeft vanavond om 19.00 uur de DEMO van FIFA 18 voor pc, PlayStation 4 en Xbox...

Bedrijven zijn tegenwoordig voor hun taken afhankelijk van digitale methoden. De meeste bedrijven hebben een snelle internetverbinding nodig...

We spelen FIFA grijs, maar willen onze controller ook dagelijks door de tv rammen. Dat heeft meestal te...