Search
Close this search box.
Dit is waarom Zeeland geen eigen profclub heeft

Dit is waarom Zeeland geen eigen profclub heeft

Almere City kwam dichtbij, en FC Emmen speelt volgend seizoen definitief in de Eredivisie. Clubs uit provincies die nog nooit op het hoogste niveau speelden. Maar er is één Nederlandse provincie die volledig ontbreekt in het betaald voetbal: Zeeland.

Maar waarom eigenlijk? Als Drenthe en Flevoland erin slagen een profclub op poten te zetten, moet dat Zeeland toch ook lukken? Het blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want ja, er bestond wel een profclub in de provincie: VC Vlissingen. Maar een succesverhaal werd dat bepaald niet.

Het betaald voetbal-avontuur van Vlissingen begon met een knappe prestatie in de KNVB-beker van 1988/89. Als amateurclub rekenden de Zeelanders achtereenvolgens af met profclubs De Graafschap, BVV Den Bosch en Telstar. Grote ster was Peter van Vossen, geboren Zeeuw en toekomstig Oranje-international (zie foto onder). De kwartfinale werd bereikt en daarmee ook de overtuiging dat Vlissingen dit kunstje als profclub kon herhalen.

Peter van Vossen in actie voor Oranje
© Pro Shots

De KNVB ging snel akkoord met het verzoek van Vlissingen om toegelaten te worden tot de profcompetitie. Daarmee zouden immers alle provincies vertegenwoordigd zijn in het betaald voetbal. De bond wuifde zelfs de standaardeis dat Vlissingen een periodetitel moest behalen weg. Maar erg lang konden de Zeelanders niet van hun eigen profclub genieten.

Geen geld

Dat had met name te maken met de vier ton sponsorgeld die Vlissingen op moest hoesten. Het lukte de profclub met geen mogelijkheid om dat geld bij elkaar te krijgen. De financiële problemen stapelden zich op en na twee troosteloze 20e plekken in de Eerste Divisie kwam er in 1992 een einde aan het sprookje. Vlissingen werd door de voetbalbond teruggezet naar de amateurs. Het plan om VC Vlissingen om te dopen tot ‘FC Zeeland’ en vooral Zeeuws talent te selecteren, kon de prullenbak in.

Het blijft gissen naar de precieze reden waarom het Zeeland niet lukt om een gezonde profclub op te zetten. Het kan het dunbevolkte gebied zijn, of de terughoudendheid van sponsors. Maar er is ook veel concurrentie van clubs uit de nabijgelegen provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant. Zeeuwse talenten als Van Vossen en Danny Blind werden al snel weggeplukt uit hun geboorteprovincie. Eén ding is zeker: FC Zeeland zal nog wel even een sprookje blijven.

https://www.youtube.com/watch?v=oEED7IMTZ9c?t=4

ook interessant

Dat er niet altijd sprake is van een professionele houding op trainingskamp, blijkt wel uit de bizarre verhalen over...

Het was gisteren gezellig in Groningen, waar koning Willem-Alexander zijn 51e verjaardag vierde. Ook Ranomi Kromowidjojo was aanwezig...

De Belgische politie heeft deze week een inval gedaan in het huis van de Belgische voetballer Timmy Simons....

Het gerucht ging al langer dat Jack van Gelder in beeld was bij SBS6 om de vers vergaarde...

Voormalig professioneel zwemmer en Olympisch kampioen in het open water, Maarten van der Weijden heeft een ultieme droom....

De FIFA krijgt klappen vanuit alle hoeken, maar heeft een machtige bondgenoot. Vladimirovitsj Poetin is nog steeds een groot...