Search
Close this search box.

Zo vol zijn de portemonnees van voetbalclubs

Het zal voor niemand een verrassing zijn dat er buitensporige bedragen omgaan in het voetbal. Maar hoe rijk zijn de clubs eigenlijk precies? En hoe zit dat in Nederland? We duiken in de materie.

De top tien rijkste clubs

De allerrijkste club ter wereld is FC Barcelona, zo blijkt uit dit artikel van het AD. De Catalaanse club heeft een omzet van €840,8 miljoen en loste daarmee eeuwige concurrent Real Madrid (€757,3 miljoen) af aan de top van de lijst. Met een verschil van €83,5 miljoen is er een behoorlijk financieel gat tussen de Spaanse grootmachten ontstaan. Dit blijkt uit cijfers van Deloitte over het seizoen 2018-2019.

Hoewel de top drie gedomineerd wordt door Spaanse clubs, telt de top tien vooral veel namen uit de Premier League. Vijf van de tien clubs spelen in de roemrijke Engelse voetbalcompetitie. Dat er veel rijke clubs in de Premier League actief zijn is niets nieuws: dat was de voorgaande jaren ook al zo. Verder staan er een Duitse, Italiaanse en Franse club in het rijtje. Dit is de volledige top tien:

1. FC Barcelona: €840,8 miljoen

2. Real Madrid: €757,3 miljoen

3. Manchester United: € 711,5 miljoen

4. Bayern München: €660,1 miljoen

5. Paris Saint-Germain: €635,9 miljoen

6. Manchester City: €610,6 miljoen

7. Liverpool: €604,7 miljoen

8. Tottenham Hotspur: €521,1

9. Chelsea: €513.1

10. Juventus: €459.7

Waar komt het geld vandaan?

Volgens MNLK hebben de rijkste clubs verschillende inkomstenbronnen. Zo rinkelt de kassa van de clubs uit de Premier League deels door de lucratieve sponsorcontracten. Barcelona en Real Madrid hebben weer veel te danken aan hun trouwe supportersschare.

Rijke clubs meer kans op winst Champions League

In hoeverre heeft rijkdom invloed op de prestaties? Het is enigszins een wisselwerking. Clubs die het goed doen in de Champions League verdienen daar lekker aan. Niet alleen vanwege de inkomsten van UEFA, maar ook door de kaartverkoop voor Champions League-wedstrijden. Maar om goed te kunnen presteren in de Champions League, is het wel zo handig als er al een volle portemonnee aanwezig is. Anders kan een club tenslotte zich geen spelers van hoog niveau veroorloven.

Als we naar de voornaamste kanshebbers voor de winst op de Champions League 2020/2021 kijken, zien we het gros van de top tien rijkste clubs daar terug. Op Betway, een platform voor sportweddenschappen, kun je de winstkansen voor elk team zien. De bookmaker dicht de meeste kansen toe aan Bayern München (3,75), gevolgd door Manchester City (5,50) en Liverpool (7,50). Er is dus zeker een verband tussen de winstkansen en de hoogte van de omzet.

Hoe rijk zijn de Nederlandse club?

Nederlandse clubs schitteren van afwezigheid in de top tien. De complete lijst van Deloitte bestaat uit dertig clubs, waar één Nederlandse club in te vinden is: Ajax. De Amsterdamse club neemt de 23ste plaats in, wat zij vooral te danken hebben aan hun halve finaleplaats in de Champions Leage 2018/2019. Ajax is de eerste club op de lijst die niet uit een van de vijf grote competities komt (Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en Frankrijk).

Met een omzet van €199,4 miljoen is het verschil met nummer één groot, al is het voor Nederlandse begrippen indrukwekkend. Volgens VI heeft PSV een omzet van €96,6 miljoen en Feyenoord van €70,8 miljoen. De voorsprong van Ajax op de andere clubs uit de traditionele top drie heeft deels met de inkomsten uit de Champions League te maken, maar ook met een sterkere commerciële strategie. Ter vergelijking: in 2012/2013 was de omzet van Ajax nog €105,6 miljoen euro. Het is in zes jaar tijd dus bijna verdubbeld.

ook interessant

PSV-trainer Philip Cocu is vandaag geopereerd aan een tumor in zijn rug. Het goedaardige gezwel werd na rugklachten...

Misschien komt de naam Sanne Hoogkamer je bekend voor, want we lieten je al eerder kennismaken met de appetijtelijke...

Gisteren was er weer een uitzending van VoetbalInternational en wederom kwam Toine ‘huilie huilie’ van Peperstraten weer voorbij....

… in PES 2015. Als we bovenstaand screenshot mogen geloven, gaat de nieuwe voetbalgame voor zoveel mogelijk realisme!...

Ajax maakt zich op voor een halve finale tegen Olympique Lyon. Dat is effe geleden: de Amsterdammers haalden in april 1997...

We zagen deze week een nieuwe Kluivert zijn debuut maken in het Nederlands elftal. Justin treedt in de...