Search
Close this search box.

Zo verdienen voetballers hun geld als ze stoppen met spelen

Voetbal is glamour en de salarissen en transfersommen voor spelers worden steeds hoger. Toch komt er voor elke speler ooit een einde aan hun carrière. Maar wat kunnen spelers daarna doen? Genieten van hun pensioen, of blijven ze toch doorwerken omdat het kriebelt en jeukt om geld in het laatje te brengen? Hieronder lees je hoe voetballers hun geld verdienen als ze hun kicksen aan de wilgen hangen.

Analyseren en voetbal voorspellingen doen

Als je een wedstrijd op televisie volgt, zal het je niet zijn ontgaan dat er veel oud-spelers op de beeldbuis zijn om hun mening te geven. Sommige spelers, zoals René van der Gijp of Johan Derksen, verdienen misschien wel meer als analist dan als speler. Voor veel andere spelers is het een leuke manier van geld bijverdienen, zoals Van der Vaart of Pierre van Hooijdonk.

Om voetbal voorspellingen te doen, moet je verstand hebben van voetbal, maar je moet ook gegevens verzamelen over voorgaande wedstrijden. Op de website Dodgerbet kun je gratis allerlei voetbalstatistieken bekijken. Welke spelers staan vermoedelijk aan de aftrap van een duel en wie ontbreekt vanwege een rode of gele kaart of een blessure?

Met deze gegevens kun je, ook als leek, een veel betere voorspelling doen van de wedstrijd, bijvoorbeeld voor het plaatsen van voetbalweddenschappen of het invullen van een voetbalpooltje met vrienden op een WK- of EK-eindronde.

Trainer worden

Veel voetballers worden trainer na hun carrière. Via de Nederlandse voetbalbond KNVB kan iedereen een cursus volgen om coach of trainer te worden in het betaald voetbal, maar voor oud-profs is een speciaal verkort programma om aan de slag te kunnen gaan in het voetbal. Deze cursussen zijn tegenwoordig internationaal geldig, waardoor spelers dankzij de papieren van de KNVB, overal aan de slag kunnen gaan als coach. 

Nog altijd worden de meeste oud-spelers coach en voor sommige blijkt dat een lucratieve carrière. Denk bijvoorbeeld aan Louis van Gaal, die nooit heel hoog speelde als speler, maar als coach wel hoge ogen gooide en natuurlijk bekend raakte door zijn bijzondere media-optredens.

Alternatieve carrières

Niet elke voetballer gaat na zijn carrière als speler aan de slag in een studio als analist of voorspeller of als coach voor een voetbalteam. Sommige spelers verkiezen een carrière in het zakenleven of beginnen een eigen bedrijf. Maar er zijn ook hele bijzondere verhalen. Zo werd oud-international van Oranje Berry van Aerle postbode na zijn carrière als profvoetballer. 

Arjan de Zeeuw, en voormalig verdediger van Engelse profclubs, is afgestudeerd als arts maar ging later bij de politie werken. Datzelfde geldt voor oud-profspeler Yuri Cornelisse, die lange tijd bij FC Groningen speelde.

Weer een compleet andere carrièreswitch werd gedaan door Björn van der Doelen, die voor PSV en NEC speelde, onder andere. Van der Doelen schrijft tegenwoordig muziek en is ook te zien als acteur in verschillende rollen. Misschien dat hij daarmee de Franse oud-speler Éric Cantona nog niet helemaal kan opvolgen, maar het laat wel zien dat het soms moeilijk is om te voorspellen wat een speler gaat doen na zijn carrière. 

ook interessant

Diego Armando Maradona: ooit een voetballegende, nu vooral een karikatuur van zichzelf. De Argentijn heeft een piepjonge vriendin...

Albert Mantingh dacht er goed aan te doen om tijdens de rust van het duel tussen Bournemouth en...

Jordy Clasie hield het niet droog, toen zijn grote held Willem van Hanegem hem in een videoboodschap succes...

Het was een amusante week voor voetbalminnend Amerika, want de nationale ploeg won respectievelijk van het Nederlands elftal...

We hebben Neymar eigenlijk nog nooit op een langetermijnrelatie betrapt, maar er circuleren in de Spaanse pers hardnekkige...

Onze bondscoach krijgt zijn eigen film. Dat heeft A-Film Producties vandaag laten weten. Het project, met de werktitel...