Search
Close this search box.

Zo kun je alles uit de beleving van het WK voetbal in Qatar halen

Het WK staat voor de deur en anders dan voorheen speelt het WK zich niet af in de zomer maar winter. Omdat Qatar zo warm is in de zomer, is besloten het WK in de koelere winter te houden. Tussen 21 november en 18 december nemen de beste landenteams in voetbal het tegen elkaar op. Het goede nieuws voor ons is dat de helden van Oranje er bij zijn dit keer. Wat kunnen we van het Nederlands elftal verwachten en hoe zorg je dat je zelf alles uit het WK haalt deze winter? Wij zetten een paar tips voor je op een rijtje.

Haal meer uit het WK voetbal door voorspellingen te doen

Wil je het WK super intens beleven? Dan kun je natuurlijk samen de wedstrijden kijken van Oranje met een oranje trui, hoedje of toeter of naar het lokale plein (misschien wat koud dit jaar in november?) of café gaan om je helden aan te moedigen. 

Je kunt echter ook buiten de wedstrijden om van alles doen om het WK leuker en spannender voor jezelf te maken. Zet bijvoorbeeld samen met je vrienden of vriendinnen een voetbalpoule op en strijk de eer op van de beste voetbalkenner. Misschien voorspel jij perfect wie vaak gaat scoren, welk land gaat verrassen of ben je een ster in het voorspellen van de juiste uitslagen. Wedden op sport is naast een poule dan ook een goed idee. Er zijn tegenwoordig tal van bookmakers actief in Nederland waar je gereguleerd en legaal kunt wedden op de wedstrijden. Vul online je voorspellingen in of maak gebruik van de live opties om te wedden die veel bookmakers nu aanbieden. Zo zou je de vorm van de wedstrijd kunnen inschatten terwijl je het duel bekijkt en inzet op het team dat in jouw ogen de beste kansen heeft.

Volg alles om de wedstrijden heen en luister de soundtracks

Een WK is zoveel meer dan alleen het volgen van de wedstrijden. Rond een WK is er vaak allerlei randnieuws. Over de spelers, de spelersvrouwen en de coaches van de teams. Volg via Twitter of nieuwssites je favoriete analisten en journalisten en ontdek wat er allemaal gebeurt op de trainingsvelden en in de spelershotels. Bekijk ook de praatprogramma’s die bijvoorbeeld door de publieke omroep worden uitgezonden om geen seconde van het WK te missen. 

Daarnaast kun je je ook helemaal onderdompelen in de soundtrack van het WK. Zo is er altijd een officieel WK-lied. Dit jaar is dat het lied ‘Hayya Hayya (Better Together)’ van de Qatarese Aisha en de Amerikaanse zangers Trinidad Cardona en Davido. De wereldvoetbalbond FIFA presenteerde de song in april. Ook de mascotte La’eeb, een figuurtje dat lijkt op de lokale klederdracht in Qatar, werd in april bekendgemaakt. Voor sommige liefhebbers van WK’s en EK’s is het ook belangrijk om de officiële WK-bal in handen te krijgen. 

Mini-mascottes in de supermarkten

Tegen de tijd dat het WK van start gaat zullen in de Nederlandse supermarkten ook weer mini-mascottes worden weggegeven of voetbalplaatjes kunnen worden verzameld, om zo ook buiten de wedstrijden om ergens mee bezig te zijn. Tijdens het WK in 2006 waren de kleine oranje pluizige ‘Wuppie’s’ niet weg te slaan uit de Nederlandse huishoudens en had iedereen er wel een paar thuis staan om de helden van Oranje aan te moedigen. Ook het juich-shirt en de vuvuzela’s waren op eerdere toernooien geliefde gadgets om te verzamelen.

Wat kunnen we eigenlijk van Nederland verwachten?

Niks verbindt Nederlanders meer dan samen kijken naar de 11 mannen die op het veld rond dartelen in oranje tenues. Na enkele jaren van absentie op grote toernooien, en intussen veel successen van de damesteams op de eindtoernooien van damesvoetbal, zijn ook de mannen van Oranje weer terug op een WK. In 2018 was Nederland er in Rusland bijvoorbeeld niet bij. Toen won Frankrijk de finale tegen de Kroaten, die verrassend ver waren gekomen op het toernooi. Nu Nederland er wel weer bij is in Qatar zijn de verwachtingen meteen weer hooggespannen. 

Nederland mag volgens kenners van geluk spreken wat betreft hun poule. Met tegenstanders als gastland Qatar, Ecuador en Senegal zou Oranje door moeten kunnen stomen naar de volgende ronde. Toch is het nog niet zeker of Ecuador wel van de partij is. Het land zou een niet speelgerechtigde speler hebben opgesteld in de kwalificatiereeks en Chili is daarom hun deelname aan het WK aan het bevechten. Frappant genoeg zou dat echter wel eens in het voordeel kunnen spreken van Italië, dat na een echec tegen Noord-Macedonië het WK misliep. Juist nadat het in 2021 nog het EK won tegen Engeland. 

Of het nu Ecuador, Chili of Italië wordt, het is voor Oranje hoe dan ook goed nieuws dat aanvoerder Virgil van Dijk van Liverpool weer van de partij is. Hij was afwezig op het EK vanwege een blessure. De sterspeler werd daar natuurlijk met node gemist.

ook interessant

De beterschap-kaartjes kunnen verzonden worden: Strootman is succesvol geopereerd. Dat meldt AS Roma op de eigen website. Nederlandse...

Het schaatsgeweld is weer in alle hevigheid losgebarsten en in dit Olympische seizoen zal de strijd weer spannender...

Als razende reporter bij FOX Sports heeft deze 36-jarige Brabantse haar strepen in de mannelijke voetbalwereld ruimschoots verdiend....

Zojuist vond de loting voor de achtste finales van de Champions League plaats. Twee wedstrijden steken er bovenuit:...

De ex-jeugdspeler van Ajax kwam transfervrij van Toulouse. Alles over Branco van den Boomen, van zijn vriendin tot...

In Nederland moet je koning van het land zijn om een eigen postzegel te verdienen, maar in Zweden...