Search
Close this search box.
zakmes naast een stuk hout-min

Zakmes Kopen? Let dan hier op!

Bij het kopen van een zakmes komt meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Je koopt ten slotte niet zomaar de eerste de beste die je tegenkomt. Een zakmes is een veelzijdig stuk gereedschap. Compact, draagbaar en past daardoor vaak gemakkelijk in je broekzak of tas. Het heeft vaak een of meerdere lemmeten die in het handvat worden gevouwen. Zo kun je het altijd veilig bij je dragen. Zakmessen worden al eeuwenlang gebruikt en hebben zich ontwikkeld van eenvoudig snijdgereedschap tot geavanceerde instrumenten met verschillende functies. Of je nou een zakmes nodig hebt voor de dagelijkse taken, voor buitenavonturen of gespecialiseerd werk, inzicht in de verschillende soorten en functies kan je helpen de beste keuze te maken. Maar waar let je precies op als je een zakmes koopt?

De anatomie van een zakmes

Bij het kopen van een zakmes is het belangrijk de basisonderdelen en de verschillende beschikbare types te begrijpen. Een standaard zakmes bestaat uit een lemmet, handgreep, vergrendelingsmechanisme en soms extra gereedschap. Het lemmet is het belangrijkste onderdeel. Er zijn verschillende vormen en maten lemmeten op de markt te vinden. Voor verschillende behoeftes. Veel voorkomende lemmetvormen zijn de clippoint en de droppoint. Elk heeft zo zijn eigen unieke voordelen. Een clippoint lemmet, bijvoorbeeld, met zijn smalle punt, is perfect voor precisietaken. Terwijl een droppoint lemmet veelzijdig en robuust is, geschikt voor algemeen gebruik. Dit zijn slechts twee voorbeelden. Er bestaan wel tientallen lemmetvormen in verschillende maten. Bekijk dus altijd of het lemmet past bij het beoogde gebruik.

Handgreep

Handgrepen worden gemaakt van verschillende materialen, waaronder hout, kunststof, metaal, micarta, titanium en composietmaterialen. Elk materiaal heeft zo zijn eigen voordelen. Hout is bijvoorbeeld niet alleen comfortabel vast te houden, het geeft het mes ook een klassieke look en feel. Metalen handgrepen zijn duurzaam en hebben vaak een strak design. Composietmaterialen zoals G10 of koolstofvezel zijn lichtgewicht, bieden een hoge sterkte-gewichtsverhouding, en worden daardoor veel gebruikt voor hoogwaardige messen. Het ontwerp van de handgreep heeft ook veel invloed op de ergonomie van het mes en hoe comfortabel en veilig deze in de hand ligt.

Vergrendelingsmechanisme

Het vergrendelingsmechanisme is een belangrijk onderdeel van een zakmes en zorgt ervoor dat het lemmet op zijn plaats blijft tijdens gebruik en in gesloten positie na gebruik. Er zijn verschillende vergrendelingsmechanismen beschikbaar. Denk aan een linerlock, framelock en backlock. Elk mechanisme heeft zo zijn eigen voordelen en bijzonderheden. Een linerlock is bijvoorbeeld gemakkelijker met een hand te bedienen. Superhandig dus voor de snelle taken. Een backlock daarentegen is sterker, wat extra veiligheid biedt voor de meer veeleisende toepassingen. Een framelock zit daar tussenin, een mooie middenweg qua functionaliteiten.

Gebruik

Houd bij het kiezen van een zakmes rekening met waar je het zakmes voor wilt gaan gebruiken. Voor dagelijks gebruik is een mes met veelzijdig lemmet en comfortabele handgreep ideaal. Een zogenaamd EDC (every day carry) mes is ontworpen om licht en praktisch te zijn. Daardoor zijn ze geschikt voor een groot aantal taken. Van het openen van pakketjes tot kleine reparaties. Outdoor liefhebbers daarentegen geven wellicht de voorkeur aan een mes met een robuust lemmet en extra gereedschap zoals een zaag of vuurstarter. Deze multitools vergroten het nut van het mes in overlevingssituaties, waardoor ze onmisbaar zijn tijdens het kamperen, wandelen en andere buitenactiviteiten.

Kwaliteit

zakmes in bamstoom-min

Kwaliteit is ook belangrijk bij het kiezen van een zakmes. Gerenommeerde merken zoals Benchmade en Spyderco hebben hun reputatie opgebouwd met het produceren van hoogwaardige messen die een leven lang meegaan. Een kwalitatief goed mes is ook een duurzaam en betrouwbaar mes. Bestudeer de bouwkwaliteit van het mes, let op de vorm en afwerking, de soepelheid van het lemmet en de precisie van het sluitmechanisme.

Staalsoorten

Het materiaal dat is gebruikt voor het lemmet is van invloed op de prestaties en onderhoud van het mes. Materialen die vaak worden gebruikt zijn roestvrijstaal, staal met een hoog koolstofgehalte, en verschillende geavanceerde legeringen. Lemmeten gemaakt van roestvrijstaal zijn zeer goed bestand tegen corrosie waardoor ze ideaal zijn in vochtige of natte omgevingen. Lemmeten gemaakt van staal met een hoog koolstofgehalte staan bekend om hun superieure scherpte en hoelang deze scherpte behouden blijft. Ze vereisen alleen meer onderhoud om roestvorming te voorkomen. Geavanceerde legeringen en staalsoorten uit de poedermetallurgie, zoals S30V of D2, behouden hun scherpte goed, zijn taai en geschikt voor veeleisende gebruikers die topprestaties vereisen.

Onderhoud

Het is belangrijk je zakmes goed te onderhouden. Regelmatig schoonmaken, slijpen en smeren zorgt ervoor dat het mes in optimale conditie blijft. Slijpproducten zoals een wetsteen, slijpsteen of diamantslijpers zijn waardevolle investeringen en zorgen ervoor dat je mes scherp blijft. Het juiste onderhoud verlengt de levensduur van het mes en zorgt ervoor dat het betrouwbaar presteert wanneer dat nodig is.

Design

Het design van het zakmes is natuurlijk ook belangrijk. Veel liefhebbers waarderen het vakmanschap en het ontwerp. Op maat gemaakte messen of modellen met een beperkte oplage zijn vaak voorzien van unieke materialen, intrigerende ontwerpen en superieur vakmanschap. Zo is een zakmes al snel niet meer gewoon een mes, maar wordt het een kunstwerk.

Wet- en regelgeving

Het dragen van een zakmes komt ook met een stukje verantwoording. De wet- en regelgeving met betrekking tot het dragen van messen verschilt aanzienlijk per regio. Sommige gebieden hebben beperkingen met betrekking tot de lengte van het lemmet, vergrendelingsmechanismen of zelfs het type mes dat gedragen mag worden. Door de plaatselijke wetten te onderzoeken en na te leven, blijf je binnen de wettelijke grenzen en vermijd je mogelijke problemen.

Waar te koop

Als je een zakmes koopt, bedenk dan ook waar je het gaat kopen. Speciaalzaken, outdoor winkels en gerenommeerde online verkopers zijn uitstekende plaatsen om te beginnen. Deze (online)winkels bieden vaak een ruimere keuze en hebben deskundig personeel in dienst die advies kan geven en vragen kunnen beantwoorden. Online reviews en forums kunnen ook waardevolle inzichten geven van andere gebruikers, zodat je een beter geïnformeerde beslissing kunt maken.

Bij het kopen van een zakmes komt zoals gezegd meer kijken dan je in eerste instantie zou denken. Je moet rekening houden met de onderdelen, het beoogde gebruik, de kwaliteit, het onderhoud en de wettelijke bepalingen. Een zakmes is meer dan een stuk gereedschap: het is een symbool van zelfredzaamheid. Door de tijd te nemen het juiste mes uit te zoeken zorg je ervoor dat je een betrouwbare en veelzijdige metgezel bij je draagt, perfect voor dagelijkse taken, outdoor avonturen of onverwachte uitdagingen.

ook interessant

Jij hebt geen gekke waarzegsters nodig om 2017 te voorspellen, toch? Vertel: wat gebeurt wél, en wat sowieso...

Als je je seksleven wat meer pit wilt geven, ben je misschien de term ‘pegging‘ tegengekomen. Maar wat...

Online casino’s zitten in de lift. Er wordt steeds meer mobiel en online gespeeld. Het bezoek aan fysieke...

Het Nederlandse e-commerce landschap wordt gekenmerkt door een breed scala aan betaalvoorkeuren onder consumenten. Terwijl creditcards een constante...

Diamanten worden al lang vereerd als het toonbeeld van elegantie en luxe, het hart veroverend en symbool voor...

Is je beste vriendin binnenkort jarig en wil jij haar op een zo leuk mogelijke manier verrassen? Dat...