Search
Close this search box.
man checkt airbnb op laptop

Wat is Airbnb?

Airbnb (ABNB) is een online marktplaats die mensen die hun huis willen verhuren in contact brengt met mensen die op zoek zijn naar een accommodatie op een bepaalde plek. Het bedrijf heeft een lange weg afgelegd sinds 2007, toen de medeoprichters voor het eerst op het idee kwamen om betalende gasten uit te nodigen om op een luchtbed in hun woonkamer te slapen. Volgens de laatste gegevens van Airbnb heeft het bedrijf nu meer dan 7 miljoen accommodaties in meer dan 100.000 steden en dorpen in meer dan 220 landen en regio’s wereldwijd.

In dit artikel leggen we uit hoe Airbnb werkt, hoe het geld verdient en wat de voor- en nadelen zijn van het gebruik van de online marktplaats.

Belangrijkste punten over Airbnb

 • Airbnb is een online marktplaats die mensen die hun woning willen verhuren in contact brengt met mensen die op zoek zijn naar een accommodatie, meestal voor een kort verblijf.
 • Airbnb biedt verhuurders een relatief eenvoudige manier om wat inkomen te verdienen met hun woning.
 • Gasten vinden Airbnb-verhuur vaak goedkoper en huiselijker dan hotels.
 • Airbnb verdient het grootste deel van zijn inkomsten door zowel gasten als verhuurders kosten in rekening te brengen.

Hoe Airbnb werkt

Airbnb heeft een revolutie teweeggebracht in de horeca. Vóór 2008, toen het bedrijf officieel van start ging, boekten reizigers meestal een hotel- of motelkamer voor hun reis naar een andere stad. Tegenwoordig kiezen veel van diezelfde mensen voor Airbnb.

Het idee achter Airbnb is eenvoudig: lokale mensen met een logeerkamer of een heel huis koppelen om te verhuren aan anderen die het gebied bezoeken. Verhuurders die gebruik maken van het platform kunnen hun huuraccommodaties adverteren bij miljoenen mensen wereldwijd, met de zekerheid dat een groot bedrijf de betalingen afhandelt en andere ondersteuning biedt. En voor gasten kan Airbnb een huiselijke plek zijn om te verblijven, misschien met een keuken om uit eten te gaan, vaak tegen een lagere prijs dan hotels vragen.

Airbnb is een samentrekking van “Airbed and Breakfast”, een eerdere naam die de oorsprong van het bedrijf weerspiegelde.

Geschiedenis van Airbnb

airbnb-logo

In 2008 richtten Brian Chesky (de huidige CEO), Nathan Blecharczyk en Joe Gebbia het bedrijf op dat nu bekend staat als Airbnb. Het idee bloeide op nadat twee van de oprichters luchtbedden in hun huis in San Francisco begonnen te verhuren aan bezoekers van conferenties. Vandaar de oorspronkelijke naam Airbed & Breakfast.

In 2009 werd de naam Airbnb geïntroduceerd en groeide het aanbod uit van luchtbedden tot logeerkamers, appartementen, hele huizen en meer. Ook de locaties waar Airbnb actief was groeiden. In 2011 opende Airbnb een kantoor in Duitsland en in 2013 vestigde het een Europees hoofdkantoor in Dublin, Ierland. De hoofdlocatie is nog steeds San Francisco.

Naast de VS en Europa is het bedrijf nu ook aanwezig in Australië, Azië, Cuba en andere landen (in totaal meer dan 220 landen en regio’s). Het reisaanbod is ook uitgebreid met lokale activiteitenprogramma’s onder de naam Experiences.

In 2020 lanceerde Airbnb het Frontline Stays programma om eerstehulpverleners te huisvesten tijdens de COVID pandemie. Ook in 2020 ging het bedrijf naar de beurs. De gewone aandelen worden verhandeld op de Nasdaq-beurs, onder het symbool ABNB.

Airbnb voor gasten

Op de website van Airbnb kunnen gasten op een advertentie klikken om allerlei details over de woning te bekijken, zoals een beschrijving (inclusief voorzieningen), foto’s, in- en uitchecktijden, prijs en kosten, huisregels, beschikbaarheid, informatie over de verhuurder en nog veel meer. Ze kunnen ook beoordelingen van eerdere gasten lezen.

Om Airbnb te gebruiken, moet je over het algemeen de volgende stappen nemen:

 1. Bezoek de website van Airbnb.
 2. Maak een account aan, als je dat nog niet hebt gedaan. Aanmelden kan even duren. Je moet onder andere je telefoonnummer verifiëren en een vorm van identificatie uploaden.
 3. Geef de locatie en datum(s) op die je zoekt en begin dan met het bekijken van de beschikbare accommodaties. Gebruik de verschillende filters van de site om je zoekopdracht aan te passen.
 4. Als je de accommodatie hebt gevonden die je wilt, maak dan een boeking om deze te reserveren.
 5. Betaal voor de accommodatie en ontvang bericht van je boeking, inclusief het adres waar je zult verblijven. Voor langere verblijven kun je een betalingsregeling treffen waarbij je een eerste aanbetaling doet en de rest in termijnen betaalt.

Het lezen van recensies is een belangrijk onderdeel van het vinden van de juiste plek om te verblijven. Maar je kunt er niet altijd 100% op vertrouwen. Recensies zijn soms overdreven genereus, misschien omdat gasten bang zijn dat een slechte recensie ertoe zal leiden dat de gastheer er een terugschiet.

Airbnb voor verhuurders

Airbnb verhuurders kunnen zowel particulieren als bedrijven zijn. Als Airbnb verhuurder kun je extra ruimte in je huis verhuren, zoals een extra slaapkamer. Of je kunt je hele huis te huur aanbieden. Je kunt zelfs speciale ervaringen hosten zoals lessen, rondleidingen, concerten bij jou in de buurt (hoewel Airbnb onlangs is gestopt met het toevoegen van nieuwe activiteiten aan de lijst).

Verhuurders hebben controle over bepaalde aspecten van hun huurauto, zoals voorzieningen en speciale functies. Je kunt bijvoorbeeld aanbieden om gasten op te halen en af te zetten op het vliegveld. Verhuurders bepalen prijzen, borgsommen, terugbetalingen, in- en uitchecktijden en andere bijzonderheden.

Om je huis te verhuren moet je over het algemeen de volgende stappen nemen:

 1. Begin met onderzoeken of het gebied waar je woning staat kosten of beperkingen oplegt voor verhuur. Veel steden hebben hun eigen regels over hoeveel dagen je je huis mag verhuren, of je zelf aanwezig moet zijn als er gasten verblijven, enzovoort.
 2. Zorg dat je bekend bent met de eisen die Airbnb aan verhuurders stelt.
 3. Maak een gratis Airbnb account aan. Klik vervolgens op Airbnb Your Home in de rechterbovenhoek van de pagina.
 4. Klik vervolgens op Airbnb instellen. Maak een aantrekkelijke, opvallende advertentie voor uw woning. Aantrekkelijke foto’s die potentiële gasten een compleet beeld geven van de ruimte kunnen helpen.
 5. Als je ideeën of hulp nodig hebt bij het maken van je vermelding, kun je contact opnemen met een “Superhost Ambassadeur” bij jou in de buurt.
 6. Bepaal je prijzen. Airbnb biedt een hulpmiddel in het Helpcentrum om hierbij te helpen. Als alles compleet is, publiceer je je advertentie.
 7. Je kunt bepaalde items, zoals je algemene instellingen en huisregels, toevoegen of bijwerken nadat je je advertentie hebt gepubliceerd. Raadpleeg het Helpcentrum van Airbnb voor meer informatie.

Prijzen

Het totale bedrag dat gasten betalen voor een kamer of andere ruimte op Airbnb omvat de prijs van de verhuurder plus Airbnb’s servicekosten voor gasten (maximaal 14,2%). Verhuurders betalen Airbnb een vergoeding van ongeveer 3%.

Veiligheid

Airbnb heeft regels die ontworpen zijn om zowel gasten als verhuurders te beschermen. Bedreigingen, geweld en misbruik van anderen (seksueel en anderszins) worden bijvoorbeeld niet getolereerd. Evenmin als gevaarlijke dieren, niet openbaar gemaakte wapens of explosieven. Wettelijk toegestane wapens van verschillende soorten zijn toegestaan, maar ze moeten worden veiliggesteld en voor aankomst aan de verhuurder worden gemeld.

Verhuurders kunnen reserveringen weigeren of annuleren als een gast hen een ongemakkelijk of onveilig gevoel geeft. Daarnaast biedt Airbnb AirCover voor verhuurders, een programma dat “bescherming van boven tot onder” biedt, waaronder identiteitscontrole van gasten, screening van reserveringen, aansprakelijkheidsverzekering, schadeverzekering en 24-uurs telefonische beveiliging.

Hoe verdient Airbnb geld?

Het bedrijfsmodel van Airbnb is behoorlijk winstgevend. Het bedrijf heeft, net als Uber, Lyft en anderen, geprofiteerd van de zogenaamde sharing economy en verdient in wezen geld met het verhuren van onroerend goed dat het niet bezit.

Elke keer dat iemand een verblijf boekt, neemt Airbnb een deel. Als klanten op een woning klikken, zien ze een overzicht van de kosten die in rekening worden gebracht als ze verder gaan. Zoals gezegd zijn de kosten voor gasten meestal maximaal 14,2%, terwijl verhuurders over het algemeen ongeveer 3% betalen van het bedrag dat ze binnenkrijgen.

Airbnb heeft ook een alternatieve betalingsstructuur die klanten van tijd tot tijd kunnen tegenkomen. Het is verplicht voor “traditionele horeca-aanbieders”, zoals hotels, in bepaalde delen van de wereld om de servicekosten volledig te betalen in plaats van deze te delen met de gasten. Als dit het geval is, bedragen de kosten meestal 14% tot 16% van het subtotaal van de boeking, maar ze kunnen ook hoger zijn.

Concurrenten

De concurrentie van Airbnb bestaat uit Agoda, Booking.com, Expedia, Hopper, Tripadvisor, Trivago en Vrbo. Sommige, zoals Vrbo, bieden diensten aan die vergelijkbaar zijn met die van Airbnb. Andere zijn in wezen online reisbureaus die reizigers helpen om hotels en andere particuliere accommodaties te vinden in het gebied dat ze bezoeken.

Voordelen en nadelen van Airbnb

Voor verhuurders is deelname aan Airbnb een manier om wat inkomsten te verdienen met hun woning, maar met het risico dat de gast deze beschadigt. Voor gasten kan het voordeel relatief goedkope accommodatie zijn, maar met het risico dat de woning niet zo aantrekkelijk is als de advertentie doet lijken.

Hier volgt een meer diepgaande kijk op een aantal voor- en nadelen voor zowel hosts als gasten:

Voordelen

 • Ruime keuze: Airbnb verhuurders bieden veel verschillende soorten woningen aan, van eenpersoonskamers, appartementen en huizen tot woonboten en zelfs kastelen.
 • Gratis advertenties: Verhuurders hoeven niet te betalen om hun accommodatie te plaatsen. De advertenties kunnen een geschreven beschrijving, foto’s met bijschriften en een gebruikersprofiel bevatten waarin potentiële gasten iets over de verhuurder te weten kunnen komen.
 • Verhuurders kunnen hun eigen prijs bepalen: Elke host kan zelf bepalen hoeveel hij per nacht, per week of per maand vraagt.
 • Aanpasbare zoekopdrachten: Gasten kunnen zoeken in de Airbnb database – niet alleen op datum en locatie, maar ook op prijs, type woning, voorzieningen en de taal van de verhuurder – en trefwoorden toevoegen (zoals “dicht bij het Louvre”) om hun zoekopdracht te verfijnen.
 • Extra diensten: Het aanbod van Airbnb omvat ook ervaringen en restaurants. Mensen die zoeken op locatie zien een lijst met ervaringen, zoals lessen en sightseeing, aangeboden door lokale Airbnb verhuurders. Advertenties van restaurants bevatten ook recensies van Airbnb verhuurders.
 • Bescherming voor gasten en verhuurders: Airbnb houdt de betaling van elke gast 24 uur vast na het inchecken voordat het geld wordt vrijgegeven aan de verhuurder. Voor verhuurders biedt Airbnb tot 3 miljoen euro dekking voor onredelijke schade aan het pand. Deze bescherming is gratis, maar dekt niet alles.

Nadelen

 • Wat je ziet is misschien niet wat je krijgt: Individuele verhuurders maken hun eigen aanbiedingen en sommige zijn eerlijker dan andere. Een manier om teleurstellingen te voorkomen is het lezen van commentaren van eerdere gasten.
 • Mogelijke schade: Hoewel de meeste verblijven zonder incidenten verlopen, is materiële schade waarschijnlijk het grootste risico voor verhuurders. Airbnb’s Schadeverzekering voor verhuurders (onderdeel van AirCover voor verhuurders) biedt enige zekerheid. Maar het dekt misschien niet alles, zoals contant geld, zeldzame kunstwerken, sieraden en huisdieren. Verhuurders van wie de woning beschadigd is, kunnen ook veel ongemak ondervinden.
 • Extra kosten: Net als hotels brengt Airbnb een aantal extra kosten met zich mee. Voor elke boeking betalen zowel gasten als verhuurders servicekosten aan Airbnb, die hoog kunnen oplopen. Banken of creditcardverstrekkers kunnen ook kosten in rekening brengen, indien van toepassing.
 • Belastingen: Verhuurders en gasten kunnen in sommige landen BTW moeten betalen. En afhankelijk van hun locatie kunnen verhuurders ook onderworpen zijn aan inkomstenbelasting. Om te helpen bij naleving van de Amerikaanse belastingwetgeving, verzamelt Airbnb informatie van verhuurders zodat ze elk jaar een overzicht van hun inkomsten kunnen geven via Formulier 1099 en Formulier 1042.
 • Het is niet overal legaal: Voordat een verhuurder een woning op Airbnb plaatst, moet hij de plaatselijke bestemmingsplannen controleren om er zeker van te zijn dat het legaal is om zijn woning te verhuren en onder welke voorwaarden. Verhuurders kunnen ook speciale vergunningen of licenties nodig hebben.

De impact van Airbnb

…over reizen

Airbnb heeft reizen voor veel mensen haalbaarder gemaakt door een manier te bieden om accommodaties te vinden die minder kosten dan traditionele hotels en andere accommodaties. Het heeft vastgoedeigenaren in steden van bestemming nieuwe mogelijkheden geboden om inkomsten te verdienen door beschikbare ruimte te verhuren aan deze reizigers.

Het succes van Airbnb heeft concurrenten als Vrbo en FlipKey voortgebracht. Het heeft ook geleid tot een vraag naar meer regulering van de verhuuractiviteiten vanwege het gedrag van klanten en/of bezorgdheid over de financiële bedreiging voor lokale reisgerelateerde bedrijven. Dit kan uiteindelijk leiden tot een verbod op of beperking van reizen en toerisme op bepaalde locaties.

…over de hotelindustrie

Het is aangetoond dat Airbnb het aantal boekingen bij hotels vermindert, waardoor ze minder inkomsten hebben. Sommige hotels hebben hierop gereageerd door meer voorzieningen aan te bieden en hun kamerprijzen te verlagen om te kunnen concurreren. Daarnaast zijn veel hotels begonnen met het aanbieden van hun ruimtes op Airbnb.

…op haar lokale markten

De overvloed aan Airbnb-verhuur heeft gezorgd voor inkomsten uit toerisme voor winkels en restaurants in sommige buurten die voorheen buiten de gebaande paden lagen. Maar critici beweren dat het ook de keerzijde van toerisme met zich mee kan brengen, zoals meer lawaai en luidruchtig gedrag.

Onder andere om die reden hebben veel gemeenten actie ondernomen om Airbnb-verhuur te beperken of te verbieden. Sommige steden klagen ook dat Airbnb heeft bijgedragen aan de krimpende beschikbaarheid van woningen en de stijgende huurprijzen.

Is een Airbnb goedkoper dan een hotel?

In veel gevallen wel. Dit komt deels doordat de eigenaren van deze verhuur niet dezelfde overheadkosten hebben als hotels. Bovendien hoeven Airbnb verhuurders meestal niet te betalen voor logies- of horecavergunningen, die duur kunnen zijn.

Hoe worden Airbnb verhuurders betaald?

Verhuurders worden betaald nadat Airbnb de servicekosten heeft afgetrokken. Meestal is dat 24 uur nadat de reservering is begonnen, zelfs voor lange verblijven die ook een maandelijkse uitbetaling omvatten.

Kun je lang in een Airbnb blijven?

Ja, sommige verhuurders bieden die optie en geven zelfs korting. Daarnaast heeft Airbnb in 2023 een functie geïntroduceerd die korting geeft aan Amerikaanse reizigers die voor verblijven van 28 nachten of meer betalen met hun bankrekening.

Gasten moeten er wel rekening mee houden dat bij een verblijf van meer dan 28 dagen elke maand vooruit betaald moet worden en dat Airbnb’s annuleringsvoorwaarden voor de lange termijn van toepassing zijn, waarin staat dat gasten 30 dagen van tevoren moeten aangeven dat ze willen inchecken om een volledige terugbetaling te ontvangen. Als je deze termijn mist of tijdens je verblijf wilt annuleren, krijg je een rekening voor 30 dagen of de totale kosten van de reservering als deze korter is dan een maand.

Wat is het Restitutiebeleid van Airbnb?

Airbnb verhuurders bepalen hun eigen annuleringsvoorwaarden, die kunnen variëren van gratis tot zeer streng. Zodra een reservering is gemaakt, kunnen gasten een volledige of gedeeltelijke terugbetaling krijgen als ze besluiten te annuleren. Over het algemeen hangt het bedrag van de terugbetaling af van het beleid van de verhuurder en hoeveel tijd er nog rest voor het inchecken. Als een gast klikt om zijn reservering te annuleren, krijgt hij een volledig overzicht van hoeveel hij terugkrijgt als hij doorgaat. Het is ook mogelijk om een gedeeltelijke terugbetaling te krijgen na het inchecken, mits de gast binnen 24 uur een verzoek indient.

De onderste regel

Airbnb begon in 2007 met een luchtbed in een extra kamer en heeft vandaag de dag een marktkapitalisatie van meer dan €81 miljard. In september 2023 werd het toegevoegd aan de S&P 500, nog een teken van zijn huidige status. Airbnb heeft nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor verhuurders en gasten, maar sommige gemeenten hebben de snelle verspreiding tegengehouden en pogingen ondernomen om Airbnb in te dammen.

ook interessant

Met de koude wintermaanden achter de rug kijken velen uit naar de warmte en het zonlicht van het...

Giethoorn wordt wel het Venetië van het noorden genoemd, en dat is niet verwonderlijk. Het dorp heeft ontelbare...

Er zijn eindeloze manieren om in Nederland eropuit te gaan en te genieten van wat het land te...

De problemen voor het WK in Brazilië, dat over zestien dagen begint, beperken zich niet alleen tot de...

In de wereld van reizen is alles mogelijk. Je kunt het zelf zo gek maken als je maar...

Op reis gaan met je pluizige vriend is natuurlijk het leukste dat er is. Je maakt leuke nieuwe...