Search
Close this search box.
Dit kreeg Johan Derksen voor vreselijke reclame

Voetbal en theater, een steeds beter huwelijk

Deze eeuw is het woord theater niet altijd meer synoniem voor een speler die met gevoel voor drama over de grond rolt na een goeie tackle. De Deyversons (what’s in a name) van deze wereld zijn vermakelijk, maar het echte theater is steeds meer een plek waar ex-voetballers zich profileren. Met hilarische verhalen, als musical of met zelf geselecteerde muzikanten.

Ode aan Johan Cruijff
De theaters en concertzalen worden door steeds meer voetbalfans bezocht. Kreeg voetbalschrijver Michel van Egmond de supporters als een soort vaderlandse Oprah Winfrey aan het lezen; de entertainmentbranche heeft er nu ook nieuwe geïnteresseerden bij. Het gebeurt niet zelden dat een voetballiefhebber die op de ticketwebsite Global-Tickets rondsnuffelt, moet kiezen tussen een potje echt voetbal of een voorstelling die daarmee te maken heeft. Zo is er 14 De Musical, een ‘brutale ode aan Johan Cruijff’. Je associeert de zwierige wereld van de musical eerder met Albert Verlinde dan met pakweg Theo Janssen, toch zijn er veel nieuwsgierige voetbalfanaten die overgehaald werden en ervan genoten.

Lachen tijdens een voetbalshow
In poppodium Patronaat in Haarlem was het jaarlijks vaste prik en hopelijk snel weer: De Grote Hi-Ha-Hondelul Voetbalshow. Voetbaldieren Dick Sintenie, Paul Onkenhout, Edwin Struis en Simon Zwartkruis organiseren onder de noemer Brilstand deze middag vol hilarische verhalen, iconische beelden, muziek en interviews. Oftewel: ‘Voetbal-totaaltheater’, zoals de heren het zelf met een knipoog noemen.

Wim Kieft aan de tand gevoeld
Wim Kieft verschijnt met regelmaat in de theaters om tijdens Na De Kopbal een kijkje te geven achter de schermen bij het Nederlands Elftal van 1988, en vooral hoe hij zelf die zomer heeft ervaren. Hij scoorde de winnende tegen Ierland en is daar op straat zó vaak aan herinnerd dat hij eigenblijk niks meer met die hele kopbal te maken wil hebben. Toch vertelt hij erover, in talkshows met sportverslaggever Eddy van der Ley. Hij zegt dan steevast “Als ik iedereen moet geloven die zegt dat hij er die dag bij was in Gelsenkirchen, moeten er miljoenen mensen in dat stadion hebben gezeten”.

Johan Derksens blues-karavaan
“Ik hou niet van gezelligheid en hoempapa-muziek”, zegt de opper-moppersmurf van het vaderlandse voetbal Johan Derksen ongevraagd, wanneer het in Veronica Inside over muziek gaat. Het liefst sluit hij zich op in zijn mancave, ver weg van het voetbal, om daar naar onvervalste blues te luisteren. De voormalig linksback van Cambuur, Veendam en MVV gaat nog verder dan muziek luisteren: Derksen was manager van de Drentse band Cuby + Blizzards en organiseert theatertours met door hemzelf uitgezochte bluesmuzikanten, alsmede een groot festival in zijn woonplaats Grolloo.

Memphis, Royston en Ryan ooit op een festival?
Over festivals gesproken. Royston Drenthe is er naar eigen zeggen klaar voor en nog actieve spelers als Ryan Babel en Memphis Depay hebben ook aspiraties in die richting: ooit een festival headlinen met hun hiphop. Voor het geld hoeven ze het niet te doen, maar wie weet is het op een dag zo ver dat niet Billie Eilish of Bruce Springsteen, maar drie rappende voetballers Pinkpop afsluiten.

ook interessant

De nationale Braziliaanse Centrale Bank heeft woensdag aangekondigd dat er een reeks speciale munten uitkomt naar aanleiding van...

Een bizar tafereel in de Argentijnse competitie. Daar beet Martinez Gullotta, doelman van Boca Unidos, tegenstander Diego Jara,...

Quincy Promes heeft dit weekend voor het eerst iets van zich laten horen, nadat hij betrokken zou zijn...

Het zal je niet ontgaan zijn: PSV speelt vanavond de beslissende Champions League-wedstrijd tegen Atletico Madrid. Er zijn zodoende...

Hè, da’s vreemd: je krijgt opeens geen Facebook-updates meer van dat ene meisje waar je een oogje op...

NAC-aanvaller Mats Seuntjens wordt al enige tijd in verband gebracht met AZ en zoals het een echte voetballer...