Search
Close this search box.
Oud-shorttracker is vader van Xandra Velzeboer

Deze oud-shorttracker is de vader van shorttrack-talent Xandra Velzeboer

Xandra Velzeboer is hard op weg om zich te nestelen in de top van het mondiale shorttrack. De shorttrackster greep afgelopen Winterspelen samen met het Nederlandse team een gouden medaille op het onderdeel 3000 meter aflossing. Haar succes komt niet zomaar uit de lucht vallen, want ze komt namelijk uit een bekende schaatsfamilie. Zo is Mark Velzeboer de vader van Xandra.

Niet alleen op het teamonderdeel blinkt Xandra Velzeboer uit, maar ook op een individueel onderdeel werd ze al eens wereldkampioen. Op het wereldkampioenschap 2022 in Montreal greep ze namelijk het goud op de 500 meter. Een jaar eerder werd ze met datzelfde Nederlandse team wereldkampioen op de relay.

Vader van Xandra Velzeboer

Dit talent heeft Xandra zeker niet van een vreemde. Ze is namelijk de dochter van Mark Velzeboer, in het verleden eveneens begenadigd shorttracker. Hoewel hij bij lange na niet zo getalenteerd was als zijn dochter Xandra, plaatste Mark Velzeboer zich in 1992 wel voor de Olympische Spelen. Op de 1000 meter veroverde hij een tiende plek.

Wereldkampioen worden, zoals Xandra dat wel al deed, lukte haar vader Mark nooit. Wel werd hij ooit Nederlands kampioen in 1994. Een jaar later was hij daar wederom heel dicht bij, maar toen werd Mark tweede.

Tantes van Xandra Velzeboer

Het shorttrackleger van de Velzeboertjes gaat echter nog veel verder dan Mark en Xandra, zo had Mark Velzeboer ook twee zussen die op hoog niveau aan shorttrack deden. Monique en Simone Velzeboer deden ook mee aan de Olympische Winterspelen van 1992 in Albertville. En niet alleen in 1992, maar ook al vier jaar eerder in 1988, toen shorttrack nog een demonstratiesport was op de Spelen.

Xandra lijkt het grote talent eerder van haar tante Monique Velzeboer te hebben. Zij behaalde in 1988 een gouden plak op de 500 meter, een zilveren op de 1500 meter en een bronzen op de 1000 meter. Haar carrière kwam tot een treurig einde doordat ze bij een val een dwarslaesie opliep. Via het UWV kon ze toen een opleiding tot fotograaf volgen en ze richtte een eigen stichting op voor gehandicapten.

Zus van Xandra Velzeboer

Net nu je denkt de hele familie Velzeboer wel te kennen, blijkt er nóg een bekende Velzeboer aan te komen. De zus van Xandra Velzeboer, Michelle Velzeboer kan namelijk ook een behoorlijk potje schaatsen. Michelle is twee jaar jonger dan Xandra, maar maakte al indruk op het WK voor junioren en neemt al deel aan WorldCup-wedstrijden bij de senioren. Houd ook haar de komende jaren dus goed in de gaten!

Xandra Velzeboer met haar zus Michelle Velzeboer
© Pro Shots
Michelle Velzeboer met haar zus Xandra Velzeboer
© Instagram: @Xandravelzeboer

ook interessant

Mario Balotelli is nog maar net over het verdriet van zijn ex Fanny Neguesha heen of hij heeft alweer...

Arturo Vidal, middenvelder van Juventus en momenteel spelend om de Copa America in Chili is in grote problemen...

Hij is één van de nieuwe sterren van Oranje en speler van FC Barcelona: Frenkie de Jong. De...

Evi Hanssen is één van die Belgische dames die van harte welkom is in Nederland. De Vlaamse presenteerde...

Het lijkt er steeds meer op dat Ajax-spits Danny Hoesen komend half jaar zal voetballen in Italië. De...

Gokken en voetbal hebben een lange, vervlochten geschiedenis samen. Een paar euro inzetten op de uitkomst van Nederland...