Search
Close this search box.
Slechtste Ajax-trainers ooit

Dit zijn de 9 slechtste Ajax-trainers ooit

Maurice Steijn is de slechtste Ajax-trainer in de clubgeschiedenis. Qua puntenaantal althans. Eerlijk is eerlijk: hij heeft op het moment van schrijven pas zes wedstrijden achter de rug, maar het is allerminst hoopgevend. Tijd voor wat context, dit zijn de slechtste Ajax-coaches in de geschiedenis!

In het kort:

  1. Alfred Schreuder
  2. Co Adriaanse
  3. Joseph Gruber
  4. Karl Humenberger
  5. Jan Wouters
  6. Keith Spurgeon
  7. Jack Rowley
  8. Vic Buckingham
  9. Maurice Steijn
  10. John Heitinga en Marcel Keizer

1. Alfred Schreuder – 1,89 per duel

Alfred Schreuder staat bekend als een van de minst succesvolle trainers in de recente geschiedenis van Ajax. Onder zijn leiding slaagde Ajax er niet in om de hoge verwachtingen van de fans en het bestuur waar te maken. Het team stond vaak stuurloos en inspiratieloos op het veld, wat resulteerde in pijnlijke nederlagen. In totaal behaalde hij een puntgemiddelde in de Eredivisie van 1,89 per duel.

Alfred Schreuder staat in de top tien slechtste trainers van Ajax ooit
©Instagram: @Schreuder.official

2. Co Adriaanse – 1,88 per duel

Co Adriaanse’s tijd als trainer van Ajax werd gekenmerkt door een aantal teleurstellende prestaties en controversiële beslissingen. Een van de meest gedenkwaardige slechte wedstrijden onder zijn leiding was de UEFA Champions League-wedstrijd tegen Arsenal in het seizoen 2002-2003. Ajax verloor met maar liefst 1-5, wat een van de grootste nederlagen in de geschiedenis van de club was. Dit resultaat werd gezien als een dieptepunt in Adriaanse’s periode bij Ajax en zorgde voor veel kritiek op zijn tactische keuzes.

Bovendien creëerde Adriaanse interne onrust binnen de club door openlijk kritiek te uiten op sommige spelers in de media, wat de teamspirit aantastte. Zijn autoritaire en soms onbuigzame stijl van management zorgden voor spanningen binnen de selectie. In totaal had hij een puntgemiddelde van 1,88 per wedstrijd. Na 516 zestien dagen werd hij ontslagen. Slechts zes trainers waren korter hoofdtrainer van Ajax.

3. Joseph Gruber – 1,87 per duel

In het seizoen 1962-63 is de Oostenrijker Joseph Gruber een tijdje de trainer geweest van Ajax. Hij werd ooit landskampioen met DOS, waardoor de Amsterdammers in hem de ideale coach zagen. Dat bleek echter een groot misverstand. Onder Gruber kende Ajax een van de minst succesvolle seizoenen in de clubgeschiedenis. In totaal haalde hij gemiddeld slechts 1,87 punten per wedstrijd.

4. Karl Humenberger – 1,78 per duel

Karl Humenberger is vijf seizoenen lang de trainer van Ajax geweest. In 1954 werd hij aangesteld als hoofdtrainer in Amsterdam, omdat het Oostenrijkse voetbal destijds hoog stond aangeschreven. En eerlijk is eerlijk: hij begon uitstekend bij Ajax. In zijn eerste seizoen in de Eredivisie, werd hij direct kampioen. Maar al snel ging het bergafwaarts. Hij werd het seizoen daarop derde en het seizoen daarna zelfs zesde. In Europa presteerde Ajax eveneens dramatisch en het verdedigende spel viel verkeerd bij de supporters. Met een puntgemiddelde van 1,78 vertrok hij uiteindelijk bij Ajax.

5. Jan Wouters – 1,71 per duel

Jan Wouters’ tijd als trainer van Ajax wordt over het algemeen herinnerd als een periode van teleurstellende prestaties en wisselvallige resultaten. Een van de meest in het oog springende voorbeelden van slechte wedstrijden onder zijn leiding was de UEFA Cup-wedstrijd tegen het Zweedse Helsingborgs IF in 2001. Ajax verloor met 3-1 en werd uitgeschakeld in de tweede ronde, een resultaat dat als enorme schande werd beschouwd. Ook in de Eredivisie draaide het niet lekker. Met een puntgemiddelde van 1,71 per wedstrijd kwam Wouters in de top vijf slechtste trainers van Ajax ooit terecht.

6. Keith Spurgeon – 1,62 per duel

Ajax nam in het seizoen 1961/62 een groot risico door een extreem jonge trainer voor de groep te zetten. De toen nog 28-jarige Keith Spurgeon had door een knieblessure zijn loopbaan als voetballer bij Tottenham Hotspur op moeten zeggen, maar ging bij Ajax aan de slag als coach. Mede door zijn jonge leeftijd had hij weinig overwicht en de resultaten in de Eredivisie vielen tegen. Een puntgemiddelde van 1,62 per duel is uiteraard volledig Ajax-onwaardig.

7. Jack Rowley – 1,57 per duel

De Ajacieden die Jack Rowley hebben meegemaakt, krijgen waarschijnlijk nog rillingen over hun lijf als ze de naam horen. In 1963 werd hij aangesteld als hoofdtrainer van Ajax. Hij verloor direct zijn eerste wedstrijd tegen Fortuna ’54 en er zouden er nog heel wat volgen. Rowley won geen enkele prijs en werd vooral bekend om zijn dictatoriale aanpak. Zo dwong hij speler Siem Tijm te spelen, terwijl hij een zwevende botsplinter in zijn enkel had. Na de ontstane ophef besloot Ajax maar afscheid van hem te nemen.

8. Vic Buckingham – 1,17 per duel

Tot dit seizoen was Vic Buckingham de slechtste trainer uit de geschiedenis van Ajax. De Engelsman won in zijn eerste periode meteen de landstitel met Ajax, maar zijn tweede periode werd een waar fiasco. Hij kreeg het zelfs voor elkaar om zijn puntgemiddelde in die periode helemaal af te laten zakken naar 1,17 per duel. Buckingham weigerde deel te nemen aan de ‘tactische waanzin’ die de voetbalwereld op dat moment overnam. Hij stuurde zijn spelers steevast de wedstrijd in met de woorden: ‘Enjoy the game’.

9. Maurice Steijn – 0,83 per duel

Dan zijn we aangekomen bij de slechtste Ajax-trainer uit de clubgeschiedenis. Na zes wedstrijden althans, want Steijn heeft nog de kans de boel recht te zetten. Feit is wel dat hij dramatisch is begonnen met Ajax. Na zes wedstrijden had Ajax pas vijf punten verzameld, de slechtste seizoensstart in de clubgeschiedenis. Daarmee stonden de Amsterdammers zelfs onder de degradatiestreep…

Laagste puntgemiddelden van Ajax-trainers
©Instagram: @Sem.Steijn

10. En John Heitinga dan? Of Marcel Keizer?

Een hoop namen uit de oude doos dus. Maar hoe zit het dan met recente Ajax-trainers die het belabberd deden in Amsterdam? John Heitinga maakte er vorig seizoen ook een potje van toch? Dat viel uiteindelijk wel mee. Ajax liep weliswaar de Champions League mis, maar dat had voor een groot deel ook te maken met zijn voorganger Schreuder. Heitinga had een puntgemiddelde van 2,19, waarmee hij zelfs in de buurt kwam van de tien beste Ajax-trainers ooit. Hetzelfde geldt voor Marcel Keizer (2,24), maar hij werd wel de snelst ontslagen trainer van Ajax ooit. Keizer stond slechts 173 dagen aan het roer bij Ajax. Schreuder volgt op plek twee met 209 dagen.

John Heitinga puntgemiddelde
©Instagram: @Johnheitinga

ook interessant

Een stelletje onverlaten misdroeg zich gisteravond bij de bekerwedstrijd tussen JVC Cuijk en MVV Maastricht. Toen duidelijk werd...

De samenvattingen van het Nederlandse voetbal blijven de komende drie jaar nog bij de NOS te zien. Dat...

Als het aan Arjen Robben ligt neemt bondscoach Louis van Gaal Wesley Sneijder op in zijn WK-selectie. Volgens...

Heel leuk dat de OranjeLeeuwinnen het EK hebben gewonnen, maar we moeten niet doen alsof het een wereldprestatie...

Jasper Cillessen is minstens twee wedstrijden uit de roulatie. De Ajax-doelman heeft in het duel tegen FC Utrecht...

Ze staat tegenwoordig met name bekend als ‘de vrouw van’, maar ooit was Victoria Beckham toch écht een...