Search
Close this search box.
Arie Haan is niet blij met het nieuwe systeem van Oranje. © Pro Shots

‘Schaf dit systeem af’

Arie Haan is fel tegen het nieuwe 1-5-3-2-systeem van Oranje. De tweevoudig WK-finalist vindt dat de verdedigende stijl het Nederlandse voetbal in een kwaad daglicht zet.

“Ik wil ervoor pleiten dat we afzien van dit systeem en onze identiteit behouden”, steekt Haan van wal in De Telegraaf. “Het Nederlandse voetbal is in 1974 op de kaart gezet en het is doodzonde als het nu, veertig jaar later, te grabbel wordt gegooid.”

De trainer is tegenwoordig actief in China. “Zelfs in China, niet direct een aansprekend voetballand, zijn fans van de club Jiangsu opgestaan om te protesteren toen hun team het 1-5-3-2-systeem van Oranje ging spelen.”

Allemaal heel leuk, maar heeft hij dan een beter idee? Het systeem is immers ingevoerd omdat Oranje te weinig echte toppers in de ploeg heeft. “Je kunt mijns inziens met een kleine correctie op het nieuwe Nederlandse team ook aanvallend spelen”, stelt Haan. “Wanneer 1-4-3-3 te riskant is, kun je ook met één buitenspeler spelen en met vier middenvelders. Ik denk dat dit systeem ideaal kan zijn voor Oranje, met Robben die zowel van links als rechts kan komen, Van Persie in de spits en Sneijder er vlak achter als schaduwspits en spelmaker.”

ook interessant

Cristiano Ronaldo scoorde zojuist op prachtige wijze in het competitieduel tegen Real Betis. Ruim buiten de 16 neemt...

De Belgische politie heeft deze week een inval gedaan in het huis van de Belgische voetballer Timmy Simons....

Wesley Sneijder heeft Galatasaray zojuist eigenhandig verder geholpen in de Champions League. Met een doelpunt in de 85e...

Alsof het missen van een belangrijke strafschop al niet erg genoeg is, wachtte Graziano Pellè thuis nog meer...

Mocht je op deze eerste Paasdag de bekerfinale tussen Ajax en PEC Zwolle willen volgen, dan kun je...

We kunnen moeilijk stellen dat Johan Derksen zich alleen met voetbal bezighoudt. De sigaarsnor uitte in Voetbal Inside...