Search
Close this search box.
Adidas

Rel om 1974-shirt Oranje

Het Nederlands elftal-shirt van Johan Cruijff uit 1974 zorgt veertig jaar later voor een nieuwe rel. Het shirt met twee strepen wordt tegenwoordig door Cruijff Classics weer verkocht, maar sportmerk Adidas heeft hier beroep op aangetekend.

Cruijff Classics heeft dat tenue met twee strepen al meer dan acht jaar op de markt en kwam drie weken geleden met een extra collectie die geïnspireerd is op de kledinglijn van Cruijff, zoals trainingspakken en polo’s met twee strepen.

Cruijff zelf vindt de aanklacht ‘te gek voor woorden’. “Twee strepen horen bij mij zeker in combinatie met nummer 14. Ze zijn onderdeel van mijn identiteit en die behoort niet aan Adidas toe, maar aan mij. Twee strepen zijn niet van Adidas”, stelt hij.

Directeur Ferenc van der Vlies van Cruijff Classics vindt de reactie van Adidas erg vreemd: “De collectie is geïnspireerd en hergeproduceerd op de Cruijffiaanse lijn van 1974. Alles is bijna één op één nagemaakt met wat Johan dat WK droeg, in en buiten het veld. Authentieker kan niet. Iedereen in Nederland weet dat Johan Cruijff twee strepen droeg om juist niet op Adidas te lijken en nu beweert Adidas onterecht dat wij op hun willen lijken. Het meest saillante is dat iedereen ervan overtuigd is dat de sportmarketing juist door die strepenzaak in 1974 een enorme vlucht heeft genomen. Adidas en overige sportmerken zouden Cruijff dus eigenlijk dankbaar moeten zijn”, aldus Van der Vlies. Cr

ook interessant

Ajax sloot onlangs een deal met internetboer Ziggo en nam daarmee afscheid van shirtsponsor Aegon. De verzekeringsmaatschappij zegt vaarwel...

Ben jij een echte voetballiefhebber en wil je graag ontdekken hoe het gokken op voetbal in zijn werk...

De fans van Atletico Madrid waren woedend op Cristiano Ronaldo in het bekerduel van Real Madrid tegen hun...

Jody Lukoki hoeft niet te boeten voor de heling van een duur horloge. De rechter vindt dat er...

Een heerlijke solo van Hyuri, teamgenoot van Clarence Seedorf bij het Braziliaanse Botafogo. Hij kapt en draait in...

EA Sports werkt toe naar FIFA 16 en dus is het ook tijd om terug te kijken. De...