Search
Close this search box.
Etoo bij rijksten ter wereld

Pijnlijk! Eto’o geweigerd in horlogezaak

Voetballer Samuel Eto’o hoeft zich geen zorgen te maken over geld: in de tijd dat hij voor de Russische club Anzhi Makhachkala speelde, verdiende hij naar verluidt meer dan twintig miljoen euro per jaar. Was hij op dat moment misschien wel de best betaalde voetballer ter wereld. Deze dagen staat de speler met Kameroense achtergrond op een bescheiden 7e plek in de lijst van rijkste voetballers wereldwijd. Het totale vermogen van Eto’o wordt op zo’n 87 miljoen euro geschat. Een horloge met een waarde van 14 duizend euro is voor hem dus een koopje, maar daar dacht een verkoopster in een dure horlogezaak in Londen duidelijk anders over.

Het voorval

Toen de bekende voetballer aan een Londense verkoopster vroeg of hij een duur horloge van een bekend merk mocht bekijken, kreeg hij een twijfelende blik terug. De verkoopster keek vervolgens naar haar collega’s met een gezicht waarvan de vraag “Help, wat moet ik doen?” was af te lezen. Ze gaf het horloge aan Eto’o, die het nader inspecteerde en vervolgens verklaarde het te willen kopen. Hij gaf de verkoopster zijn creditcard, die volgens haar werd geweigerd. Eto’o gaf toen een vlijmscherp antwoord: “Werd de kaart echt geweigerd, of wil je gewoon niet dat hij geaccepteerd wordt?” De verkoopster bleef erbij dat de kaart geweigerd zou zijn. Eto’o moet op dat moment ‘not on my watch’ gedacht hebben, want hij was nog niet klaar met het voorval.

Nadat de creditcard van Eto’o geweigerd werd, belde hij zijn broer. Omdat de broer van Eto’o ook genoeg geld heeft om het horloge te kopen en bovendien beter Engels spreekt, liep het voorval met een sisser af. De kaart van Eto’o werd alsnog geaccepteerd. Toen Eto’o zijn identiteit onthulde, zei de bewaker dat hij de dag ervoor nog met zijn vrouw over de kwaliteiten van de voetballer had gesproken, en vroeg of Eto’o met hem op de foto wilde. Eto’o ging akkoord en zei: “Ja, we kunnen met elkaar op de foto gaan, maar je hebt hier een grove fout gemaakt. Je kunt geen oordeel vellen over mensen op basis van hun huidskleur.”

Racisme niet alleen in het voetbal

Eto’o heeft dit persoonlijke verhaal uit de doeken gedaan om te illustreren dat racisme niet alleen in het voetbal, maar ook daarbuiten een groot probleem is. Eerder werd hij op het voetbalveld uitgejoeld met apengeluiden en waren er mensen die bananen naar de bekende voetballer gooiden. Hoewel dit soort racistische voorvallen vaak met het voetbal worden geassocieerd, ligt het probleem volgens Eto’o niet alleen in de voetbalwereld, wat het incident in de horlogezaak laat zien. Die situatie had wellicht voorkomen kunnen worden als Eto’o zijn horloge op een luxe horlogemarktplaats als Chrono24 had gekocht, maar dat is natuurlijk geen oplossing voor racisme. De voetballer gaat de confrontatie aan en zegt dat het probleem van racisme niet in het voetbal, maar in onze maatschappij ligt.

ook interessant

Bastian Schweinsteiger verruilt Bayern München voor Manchester United en dat kwam voor velen als een verrassing. Niet voor...

Een onthutsend slecht Engeland werd gisteravond door IJsland van het EK geknikkerd en dat betekende dat de Britse...

Waar een grote groep sporters samenkomt, gebeuren dingen. Het is immers één bom van testosteron en adrenaline in...

Eljero Elia kent een seizoen van pieken en dalen bij Feyenoord, met name in de privésfeer: de linksbuiten...

Haar relatie met Sneijder heeft haar geen windeieren gelegd. Mede daardoor is het vermogen van Yolanthe op dit...

Als beste voetballer ter wereld heeft Lionel Messi over vrouwelijke aandacht niet te klagen, maar daar zou hij...