Search
Close this search box.
Knipsel

Nieuwe wet dramatisch voor Nederlands voetbal

Het nieuwe ontslagrecht kan dramatische gevolgen hebben voor het Nederlandse voetbal. Clubs uit het buitenland hoeven geen grote transfersommen meer te betalen, wat Nederlandse clubs in grote problemen brengt, zo zeggen de voetbalbond KNVB, de federatie van voetbalclubs FBO en regeringspartij VVD. Zij willen allemaal dat minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een uitzondering in de wet opneemt.

Nu betalen clubs vaak miljoen euro’s voor Nederlandse spelers. Straks wordt dat anders; als een voetballer met een jaarsalaris van 200.000 euro een jaar voor zijn contractdatum vertrekt, kost hij nog maar 200.000 euro. “Dit is enorm nadelig voor onze internationale concurrentiepositie. Buitenlandse clubs, waar de regel niet geldt, kunnen voor veel minder geld onze voetballers weghalen”, zegt Hans van Kastel van voetbalbond KNVB.

“Toptalenten zullen hierdoor nog sneller vertrekken”, denkt FBO-directeur Serge Rossmeisl. “Nu investeren veel clubs in hun opleidingen, maar als voetballers voor een schijntje weggaan valt er voor clubs weinig te winnen. Zij zullen stoppen met het opleiden van talenten.”

Minister Asscher stelt dat het spelers en clubs vrijstaat om van tevoren een hoge transfersom in het contract op te nemen. Rossmeisl: “Waarom zouden ze dat doen, als ze veel goedkoper weg kunnen?”

ook interessant

Het aanbod van voetbalanalisten is groot, een beetje té groot naar onze smaak. Tijd voor een overzichtje analisten...

Barcelona is ervan overtuigd dat het goed gehandeld heeft met de financiën rondom de transer van topaankoop Neymar....

De smerige daden van Adam Johnson zijn inmiddels grijsgedraaid: de voormalig Sunderland-voetballer moet mogelijk voor 10 jaar de bak...

Om Tom Egbers kun je niet heen als je van voetbal houdt. Benieuwd naar zijn gezinssituatie? Dit zijn...

Leondro Bacuna maakte in 2013 de overstap naar Aston Villa, dat sinds zijn komst naar de tweede divisie...

In 2007 regelde Willem-Alexander koningin Maxima en verscheen de eerste iPhone, maar hoe zat het eigenlijk met de voetbalwereld?...