Search
Close this search box.
Knipsel

‘Niet alleen Barça zal gestraft worden’

De ECA (European Club Association) is druk bezig met financial fairplay. Echter is ook het ‘tegengaan van kinderhandel’ in de voetballerij een belangrijk item. Maarten Fontein was als lid in zijn tijd bij AZ nauw betrokken bij het formuleren van de regels. De oud-bestuurder reageert blij op de straf voor Barcelona, dat twee transferperiodes geen spelers mag halen.

“Hier hebben we jaren voor gestreden. En Barcelona zal niet de laatste club zijn”, aldus Fontein, die zich binnen de ECA sterk maakte voor de jeugd. “Aanleiding was al die jonge voetballers die uit Nederland vertrokken om bij voorbeeld in Engeland hun geluk te zoeken. Maar 99 procent slaagde niet en kwam terug. Er zit nog wel een hiaat in de regels, want kinderen worden nu op hun twaalfde geregistreerd maar voor die tijd kan ieder kind zich bij elke club aanmelden.”

Wat zijn de regels van de FIFA?
Internationale transfers zijn alleen toegestaan met spelers die ouder zijn dan 18 jaar. Tenzij:

1. De ouders van de speler naar het land van de nieuwe club verhuizen, om redenen die niets met voetbal te maken hebben.
2. De transfer plaatsvindt binnen de grenzen van de Europese Economische Ruimte (EU-landen+Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) en de speler ouder is dan 16 jaar. De club moet voldoen aan extra eisen voor onder meer school, voetbalopleiding, huisvesting, et cetera.
3. De speler maximaal 50 km over de grens woont, terwijl zijn nieuwe club minder dan 50 km van die grens verwijderd is. De maximumafstand tussen woonhuis en club mag zodoende 100 km zijn. Overigens moeten de twee betrokken nationale bonden dan ook toestemming geven voor de overgang.

ook interessant

Jan Vertonghen is gepasseerd voor de basiself van België tegen Rusland, zometeen om 18:00. Thomas Vermaelen zal zijn...

Er is al veel gesproken over Xess Xava, de kersverse spruit van Yo en Wes. Het echtpaar onthult...

Vrijwel iedere Nederlander is wel bekend met de uitspatting van Louis van Gaal op een persconferentie, waarin hij...

Georgina Verbaan is als zangeres, actrice en schrijfster een bezig bijtje, maar in het liefdesleven wil het niet...

Niet alleen hij, maar zijn hele gezin is uiterst sportief. Maak kennis met de vrouw en kinderen van...

Yolanthe Cabau van Kasbergen was jarenlang een van de meest gewilde vrouwen van Nederland, maar was bezet door...