Search
Close this search box.
'Mogelijk toch Olympische finale voor Van Gelder'

‘Mogelijk toch Olympische finale voor Van Gelder’

Yuri van Gelder gaat zijn diskwalificatie uit het Nederlandse turnteam aanvechten en maakt mogelijk toch nog kans op een finaleplek op de Olympische Spelen. De turner heeft een advocaat in de arm genomen, schrijft het Brabants Dagblad.

“Ik heb contact gehad met Yuri en ik kan bevestigen dat ik vanaf nu zijn advocaat ben”, liet raadsman Cor Hellingman aan de krant weten. Hellingman was in 2010 ook al de advocaat van Van Gelder, toen hij door de turnbond uit de selectie van het WK in Rotterdam was gezet.

Op welke manier Hellingman de turner precies gaat verdedigen, wil hij niet zeggen. “Ik ben druk aan het werk, hier wil ik het graag bij laten.”

Andere advocaten zeiden eerder al dat Van Gelder zeker kans maakt als hij in beroep gaat tegen zijn straf, omdat de gronden van zijn wegsturen zeer onduidelijk zijn. Artikel 6 van de overeenkomst van sporters met het NOC*NSF stelt enkel dat, ‘de topsporter zich gedraagt op een zodanige wijze als van een goed lid van TeamNL verwacht mag worden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten.’

Dat is een te brede omschrijving, vindt bijvoorbeeld advocaat Geert-Jan Knoops. “De norm die nu wordt gehanteerd is te vaag. Wat is voorbeeldig gedrag?” vindt de raadsman. Er wordt bijvoorbeeld niet gesproken over alcoholgebruik, een stof die niet verboden is in het turnen.

Van Gelder werd gisteren plotseling naar huis gestuurd door het NOC*NSF. De turner was gaan stappen en keerde in de vroege uurtjes in beschonken toestand terug in het Olympisch dorp. Daarbij zou hij andere sporters overlast bezorgd hebben.

Hoewel de turner maandag al zou moeten aantreden voor de finale, is er nog tijd voor een beroepszaak: het sporttribunaal CAS kan tijdens de Olympische Spelen een spoedprocedure van 24 uur starten. Zo’n hoorzitting moet wel plaatsvinden in Rio, terwijl Van Gelder nu weer terug is in Nederland.

ook interessant

Ook wij kijken vandaag naar de kampioensploeg van Leicester City, maar dan op onze eigen manier: in de vorm van...

Maxi Lopez is een Argentijnse spits in dienst van het Italiaanse Torino, maar is al even niet meer...

Het is zwoegen, als boegbeeld van Hunkemöller. Dat blijkt wel weer uit onderstaande Instagram-foto’s, waar we zien dat...

De Braziliaanse middenvelder Kaka deed zich ooit voor als vrome, christelijke family man. Zo beweerde de voetballer dat hij...

Afgelopen weekend kreeg Dennis Bergkamp naast het stadion van Arsenal een standbeeld. Bergkamp is een grote held in...

Ronald Koeman lijkt alweer een beetje over zijn pijnlijke nederlaag tegen Louis van Gaal heen. De Southampton-trainer liet...