Search
Close this search box.
'Mogelijk toch Olympische finale voor Van Gelder'

‘Mogelijk toch Olympische finale voor Van Gelder’

Yuri van Gelder gaat zijn diskwalificatie uit het Nederlandse turnteam aanvechten en maakt mogelijk toch nog kans op een finaleplek op de Olympische Spelen. De turner heeft een advocaat in de arm genomen, schrijft het Brabants Dagblad.

“Ik heb contact gehad met Yuri en ik kan bevestigen dat ik vanaf nu zijn advocaat ben”, liet raadsman Cor Hellingman aan de krant weten. Hellingman was in 2010 ook al de advocaat van Van Gelder, toen hij door de turnbond uit de selectie van het WK in Rotterdam was gezet.

Op welke manier Hellingman de turner precies gaat verdedigen, wil hij niet zeggen. “Ik ben druk aan het werk, hier wil ik het graag bij laten.”

Andere advocaten zeiden eerder al dat Van Gelder zeker kans maakt als hij in beroep gaat tegen zijn straf, omdat de gronden van zijn wegsturen zeer onduidelijk zijn. Artikel 6 van de overeenkomst van sporters met het NOC*NSF stelt enkel dat, ‘de topsporter zich gedraagt op een zodanige wijze als van een goed lid van TeamNL verwacht mag worden, zowel tijdens de sportbeoefening als daarbuiten.’

Dat is een te brede omschrijving, vindt bijvoorbeeld advocaat Geert-Jan Knoops. “De norm die nu wordt gehanteerd is te vaag. Wat is voorbeeldig gedrag?” vindt de raadsman. Er wordt bijvoorbeeld niet gesproken over alcoholgebruik, een stof die niet verboden is in het turnen.

Van Gelder werd gisteren plotseling naar huis gestuurd door het NOC*NSF. De turner was gaan stappen en keerde in de vroege uurtjes in beschonken toestand terug in het Olympisch dorp. Daarbij zou hij andere sporters overlast bezorgd hebben.

Hoewel de turner maandag al zou moeten aantreden voor de finale, is er nog tijd voor een beroepszaak: het sporttribunaal CAS kan tijdens de Olympische Spelen een spoedprocedure van 24 uur starten. Zo’n hoorzitting moet wel plaatsvinden in Rio, terwijl Van Gelder nu weer terug is in Nederland.

ook interessant

Koen Everink, de man die enkele jaren geleden in elkaar werd geslagen door kickbokser Badr Hari, is overleden....

Wesley Sneijder was zondag de grote kleine man in de derby tussen Galatasaray en Fenerbahçe, hij maakte daar...

Terwijl wij allemaal naar AC Milan – Ajax zaten te kijken, was de andere wedstrijd in de poule...

Het geslacht Ronaldo begint serieuze vormen aan te nemen. Na zoontje Junior en zijn tweeling Eva en Mateo...

Karma is a bitch, zeggen ze wel eens. Natuurlijk gunt iedereen Feyenoord het kampioenschap, maar de fans die...

Fajah Lourens bracht de term ‘killer body’ naar Nederland en laat geen moment onberoerd om te tonen dat...