Search
Close this search box.
supplementen met een shakebeker

Wat zijn de meest gebruikte supplementen bij voetballers?

Voetballers moeten het uiterste uit zichzelf halen om optimale prestaties op het veld te kunnen neerzetten. Dat betekent in de praktijk een aangepast dieet volgen, met precies voldoende voedingsstoffen die belangrijk zijn voor die intensieve sportprestaties. Maar ook voldoende nachtrust, trainen, trainen en nog eens trainen, zijn erg belangrijk, als voetballer moet je immers in topconditie zijn. Alleen, welke supplementen gebruiken voetballers zoal?

Welke supplementen gebruiken voetballers het vaakst?

Mag dat wel, supplementen gebruiken als topsporter? Zeker wel, wanneer het gaat om voedingssupplementen met extra vitaminen en mineralen en bepaalde voedingsstoffen, dan mag dat. Wat voetballers, en overige sporters, niet mogen gebruiken zijn verboden middelen (doping), die prestaties verhogend werken.

Maar let wel, de Dopingautoriteit heeft bekendgemaakt dat bepaalde supplementen tóch ongemerkt stoffen kunnen bevatten die helaas wel op de dopinglijst voorkomen. Dit staat niet altijd op het etiket vermeld in bepaalde gevallen. Hoe kun je dan toch veilig voedingssupplementen nemen als voetballer? Dat is gelukkig eenvoudig: door de NVZT-lijst te raadplegen van de Dopingautoriteit kun je inzien welke merken en voedingssupplementen veilig zijn te nemen. Maar bij welke supplementen hebben voetballers vooral baat?

Eiwitrijke voedingsproducten

Voetballers en eiwitrijke voeding gaan hand in hand. Je hebt als sporter voldoende spierherstel voedingsproducten nodig; dit is dus wat eiwitrijke voeding biedt. Producten van Orangefit, zoals eiwit- en maaltijdrepen of eiwitshakes, zijn perfect geschikt voor voetballers. Eiwit biedt energie, spierherstel en bevordert de spiergroei. Eiwitrijke voeding wordt vooral na het sporten genomen.

Creatine

Creatine komt voor in vlees en vis, maar het meeste komt dit in wild voor (zoals konijn en dergelijk). Ook voor voetballers is voldoende creatine inname van belang, aangezien creatine de spieren meer energie geeft, wat belangrijk is voor het uithoudingsvermogen op het veld. Precies waardoor het innemen van extra creatine bij intensieve sporten zo populair is.

Magnesium

Magnesium is een ideaal voedingssupplement voor het herstel van spieren en voor het soepel houden van het lijf. Na het voetballen is er een grote aanslag gepleegd op de conditie. Magnesium zorgt ervoor dat je als sporter sneller herstelt en minder stijfheid overhoudt aan spieren na het sporten.

Multivitaminen

In multivitaminen worden alle vitaminen en mineralen die je dagelijks dient binnen te krijgen gedoseerd. Kies als sporter voor de juiste dosering, aangezien het overigens ook niet goed is om teveel vitaminen binnen te krijgen van specifieke vitamine groepen. Daarom kies je als voetballer voor een wat lagere dosering, zo krijg je voldoende binnen, maar nooit teveel.

Glucosamine

Voetballers maken allerlei abrupte bewegingen tijdens het voetballen. Dit heeft zijn effect op het kraakbeen zoals in de knieën en kan blessures veroorzaken. Door de inname van een lage dosering glucosamine wordt het kraakbeen beter beschermd en treedt er sneller herstel op.

Wat voor zowel voetballers geldt als andere sporters, neem zoals reeds uitgelegd nooit teveel vitaminen in, kies voor een dosering van maximaal 50% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid. Zo blijft er ruimte over voor vitaminen die je gewoon uit je dagelijkse voeding haalt en krijg je dus niet te veel binnen.

ook interessant

Theo Janssen is alweer bijna klaar om terug op het trainingsveld te komen. De speler, die begin oktober...

Draagt je relatie bij aan je algehele geluk en gevoel van eigenwaarde of doet ze er juist afbreuk...

We zijn allemaal opgegroeid met het kijken naar films en televisieprogramma’s en we vragen ons af hoe het...

We willen graag een gezond leven stimuleren door middel van een goed voedingspatroon. Maar soms kan het goed...

Het rennen van een marathon is een uitdagend, maar lonend doel voor veel hardlopers. Of het nu je...

Het gaat niet goed met Rosanna Kluivert, de vrouw van Patrick en de moeder van Shane. Er is...