Search
Close this search box.
5 opvallende trainers Ajax

Ken jij deze 5 opmerkelijke Ajax-trainers nog?

De schier onbekende Marcel Keizer is hoogstwaarschijnlijk de nieuwe trainer van Ajax en dat is met recht een opmerkelijke keuze. Toch is er in Amsterdam wel vaker een bijzondere naam aangesteld: fans trokken collectief hun wenkbrauwen op toen deze vijf mannen als coach werden gepresenteerd.

5. Jan Wouters

Jan Wouters Ajax
© Pro Shots

Ajax stelde Wouters in 1998 aan als opvolger van de ontslagen Morten Olsen. Net als Keizer had de oud-middenvelder weinig tot geen ervaring als trainer in het topvoetbal. De sociaal onhandige Wouters kon de druk van een topclub duidelijk niet aan, maar hield het dik een jaar vol in Amsterdam. Hoewel de KNVB-beker in 1999 werd verzilverd, eindigde Ajax onder zijn leiding op een treurige zesde plaats. Het seizoen daarop ontsloeg Ajax hem na de winterstop.

4. Tomislav Ivic

Tomislav Ivic Ajax
© Pro Shots

Drie seizoenen lang had Ajax in 1976 geen prijzen gepakt, en dus gooide de clubleiding het over een andere boeg. Ze stelden de Joegoslaaf Tomislav Ivić aan, die bekend was geworden door zijn goede prestaties met het nationale team en Hajduk Split. Ivic liet de Amsterdammers vanuit de verdediging spelen, en hoewel dat Ajax-onwaardige countervoetbal eindelijk een nieuwe landstitel opleverde, was er kritiek van de fans. Ajax eindigde het seizoen daarop met vier punten achterstand op kampioen PSV en Ivic moest vertrekken.

3. Martin Jol

Martin Jol Ajax
© Pro Shots

Ondanks zijn succesjes in het buitenland was de aanstelling van Hagenaar Martin Jol als Ajax-trainer een verrassing. Ajax werd in het eerste seizoen onder zijn leiding geen kampioen, maar noteerde knappe cijfers: ‘de Godenzonen’ scoorden in het seizoen 2009/10 ruim 100 keer en haalden 85 punten. Dat was voornamelijk te danken aan Luis Suarez, die 49 goals voor zijn rekening nam. Het spel van de Amsterdammers verliep in Jol’s tweede seizoen stroef en hij stapte al snel op, mede door kritiek van Johan Cruijff. Frank de Boer volgde hem op en leidde Ajax prompt naar vier landstitels op rij.

2. Adrie Koster

Adrie Koster Ajax
© Pro Shots

Het vroegtijdig opstappen van Henk ten Cate naar Chelsea zorgde ervoor dat jeugdtrainer Adrie Koster het seizoen 2007-08 afmaakte. Een opmerkelijke keuze: Koster was een seizoen eerder nog ontslagen bij RKC Waalwijk, dat op punt van degraderen stond. Toch deed Koster het niet eens heel slecht. Hij eindigde met Ajax drie punten achter landskampioen PSV, en de Amsterdammers noteerden bovendien een veel beter doelsaldo. Marco van Basten volgde Koster op, en liet hem aanblijven als jeugdtrainer.

1. Hans Westerhof

Hans Westerhof Ajax
© Pro Shots

Deze opvallende verschijning was al eens hoofdcoach van een topclub, al verliep Westerhof’s periode als PSV-coach ronduit dramatisch. De spelersgroep kon het totaal niet vinden met de Achterhoeker. Ajax deed een beroep op Westerhof toen Jan Wouters de laan werd uitgestuurd, maar hij kon het tij niet keren: de Amsterdammers eindigden op een teleurstellende vijfde plaats. De interim-coach mocht niet blijven zitten en werd opgevolgd door Co Adriaanse.

ook interessant

Robert Maaskant had eerder in tranen zijn ontslag ingediend bij NAC, na de degradatie uit de Eeredivisie. Nadat...

Neymar was met twee doelpunten in de openingswedstrijd van Brazilië enorm belangrijk. Volgens Alan Shearer, ooit begenadigd spits...

De scheidsrechters op het WK hebben het al diverse malen tevoorschijn gehaald: de vanishing spray, waarmee ze de...

PSV huurt verdediger Karim Rekik dit seizoen van Manchester City. De huur-overeenkomst bevalt beide partijen prima, en als...

We kennen Roger Federer als een ware magiër op de tennisbaan, maar wisten nog niet dat de Zwitserse...

Het is onrustig in Turkije, en dat merken ook de Nederlanders die in het land wonen. De bekendste...