Search
Close this search box.
Die keer dat Jong Ajax in de halve finale van de beker stond

Die keer dat Jong Ajax bijna in de bekerfinale stond

Hoewel Ajax in 2002 de KNVB-beker pakte, viel het beloftenelftal van de Amsterdammers dat jaar het meest op. Jong Ajax, destijds bekend onder de noemer ‘Ajax 2’, reeg in de jaargang 2001/02 stunt na stunt aan elkaar. Bijna trof het jeugdige team in de finale zijn grote broer.

De Graafschap, FC Twente en FC Volendam werden allemaal slachtoffer van de jonkies uit Amsterdam. Telstar werd in de achtste finale zelfs met 3-0 opzij gezet!

De goede prestaties waren niet geheel toevallig, want Ajax 2 had veel toekomstige klasbakken in de selectie. Onder andere Maarten Stekelenburg, Steven Pienaar en John Heitinga maakten onderdeel uit van de stuntploeg.

Stekelenburg in Jong Ajax
© Pro Shots

Maar ook het geluk was regelmatig aan de zijde van Ajax 2. In de verlenging tegen FC Twente belandde de Tukkerse verdediger Jeroen Heubach bij een struikelpartij met zijn hand op de bal. Een strafschop volgde, die door het jonge Ajax gretig benut werd. Omdat in die tijd de ‘Golden Goal’ nog van kracht was, bereiken de Amsterdammers in één klap in de halve finale.

Ook die halve finale werd spectaculair. De buit leek in de 62e minuut wel binnen voor FC Utrecht, dat met 2-0 voorstond – onder andere door een goal van Dirk Kuyt.

Niet dus: binnen twintig minuten had Ajax de stand gelijkgetrokken. De twee goals kwamen van Nando Rafael, die zijn belofte nooit verder mocht inlossen in Amsterdam: hij kreeg van de Nederlandse overheid geen verblijfsvergunning.

Stijn Vreven met Ajacied
© Pro Shots

Een verlenging leverde niets op en dus moesten strafschoppen uitkomst bieden. Toen bleek het geluk van Jong Ajax op: Petri Pasanen, nota bene de enige speler van het A-elftal, miste zijn penalty en Jean-Paul van Gastel passeerde Stekelenburg.

FC Utrecht bereikte de bekerfinale, maar kon daarin het ‘grote’ Ajax niet verslaan. Een schrale troost voor de jonge Amsterdammers, die ongetwijfeld hadden gedroomd van een finale tegen het Ajax waar sommigen van hen later onderdeel zouden worden.

ook interessant

Nicolai Boilesen is opgenomen in het elftal van de week in de Champions League. De verdediger van Ajax...

Alle kijkers van Temptation Island weten het: de deelnemers zullen niet gauw een nobelprijs winnen. Kandidaat Mezdi deed...

Een gewiekst doelpunt achter het standbeen langs kroonde Zlatan Ibrahimovic deze week tot Zweeds topscorer allertijden! De sterspits...

Hij werd met Monica Geuze gespot, anderen beweren dat hij al jaren een vaste relatie heeft. Wie is...

Kim Kardashian gooide vandaag weer wat nietsverhullende foto’s online op Instagram. Nou en, hoor ik je denken. Dat...

Een aantal Belgische supporters die hun team vanavond wilden aanmoedigen in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wales, zijn op een...