Search
Close this search box.

Johan Cruijff krijgt eigen munt

Een prachtig initiatief van ontwerper Hennie Bouwe van reclamebureau Canday uit Heeswijk-Dinther in Noord-Brabant. De Ajax-fan en groot Cruijff-aanhanger ontwierp de munt als eerbetoon: “Voor mij is dit het hoogst haalbare. Vanaf het moment dat de eerste schets op papier stond, voelde ik al dat de munt ooit geslagen zou gaan worden.”

Op de sterfdag van Cruijff in 2016 ontstond direct het idee. Daarna is het ontwerp dieper uitgewerkt.”Op een munt kan je natuurlijk niks met kleur. Daarom moet je het hebben van reliëf en de afwisseling tussen mat en glans. Door daar een beetje mee te spelen ontstond al snel het idee om de banen van het Ajax-shirt na te bootsen. Die komen terug aan de zijkant van de munt. In het midden heb ik Cruijff zelf groot neergezet. Vaak zie je dat op munten gekozen wordt voor een silhouet of tekening. Maar een icoon als Cruijff verdient het natuurlijk om zo gedetailleerd mogelijk afgebeeld te worden.”

Op 20 september wordt het eerste muntstuk geslagen, dat is op de twintigste verjaardag van de Cruijff Foundation. De munten zijn nu al te bestellen via de website van De Koninklijke Nederlandse Munt. In totaal worden er 50.000 exemplaren geslagen.

© Canday

ook interessant

Het zegt veel over de voetbalwereld dat het lastiger is om een speler te vinden die trouw is...

De Duitse bekerfinale Borussia Dortmund – Bayern München is geëindigd in een 0-2 overwinning voor Bayern München. Arjen...

Terwijl in Hannover de alarmdiensten nog druk bezig zijn met de concrete terreurdreiging, gaat de wedstrijd Frankrijk –...

Als dat geen uitnodiging voor Oranje waard is! Wesley Sneijder stal gisteren de show toen Galatasaray het opnam...

De geplaagde bondscoach Danny Blind lijkt negen levens te hebben, maar bij een verliespartij tegen Zweden wordt zijn...

Als kind van de club naar de aartsrivaal verkassen. Kan dat nou wel of niet? De meningen zijn...