Search
Close this search box.

Johan Cruijff krijgt eigen munt

Een prachtig initiatief van ontwerper Hennie Bouwe van reclamebureau Canday uit Heeswijk-Dinther in Noord-Brabant. De Ajax-fan en groot Cruijff-aanhanger ontwierp de munt als eerbetoon: “Voor mij is dit het hoogst haalbare. Vanaf het moment dat de eerste schets op papier stond, voelde ik al dat de munt ooit geslagen zou gaan worden.”

Op de sterfdag van Cruijff in 2016 ontstond direct het idee. Daarna is het ontwerp dieper uitgewerkt.”Op een munt kan je natuurlijk niks met kleur. Daarom moet je het hebben van reliëf en de afwisseling tussen mat en glans. Door daar een beetje mee te spelen ontstond al snel het idee om de banen van het Ajax-shirt na te bootsen. Die komen terug aan de zijkant van de munt. In het midden heb ik Cruijff zelf groot neergezet. Vaak zie je dat op munten gekozen wordt voor een silhouet of tekening. Maar een icoon als Cruijff verdient het natuurlijk om zo gedetailleerd mogelijk afgebeeld te worden.”

Op 20 september wordt het eerste muntstuk geslagen, dat is op de twintigste verjaardag van de Cruijff Foundation. De munten zijn nu al te bestellen via de website van De Koninklijke Nederlandse Munt. In totaal worden er 50.000 exemplaren geslagen.

© Canday

ook interessant

Na de gouden medaille van Kirsten Wild op de Scratch eerder op de avond hebben ook de mannen...

Eljero Elia moest deze week zijn rijbewijs inleveren en zijn auto achterlaten omdat hij in Duitsland zonder geldig...

FC Barcelona had gisteravond kosten noch moeite gespaard bij een prachtig eerbetoon aan de overleden Johan Cruijff. Naast...

Alexander Sorloth kende een vlammend debuut voor FC Groningen, want in zijn eerste wedstrijd voor de club vond...

Het voetbal is met een schok tot stilstand gekomen, en de hoge salarissen van spelers drukken zwaar op...

Yaya Touré, speler van Manchester City is afgelopen woensdag aangehouden door de politie nadat hij met zijn Porsche...