Search
Close this search box.
Waarom bestaat het Amsterdam Tournament niet meer

Wat is er toch gebeurd met het legendarische Amsterdam Tournament?

Vraag naar een toernooi waarin zowel Beckham, Rooney, Gerrard als Zlatan schitterde, en iedereen zegt steevast de Champions League. Maar je zou voorbij gaan aan het legendarische Amsterdam Tournament, waar deze sterren allemaal kwamen opdraven.

De pre-season cup, opgericht in 1975, had een behoorlijke status: onder andere FC Barcelona, Bayern München en Manchester United kwamen langs in onze hoofdstad. “Je hoort Mourinho zeggen: de Amsterdam Tournament, dat is een begrip”, kraaide Ajax-kenner David Endt in 2008 bij Ajax TV.

Ajax - FC Barcelona Amsterdam Tournament
© Pro Shots

De aansprekende clubs leidden tot stijf uitverkochte stadions, en die vele toeschouwers kregen lekker voetbal voorgeschoteld. Naast de voetbalsterren had dat te maken met de puntentelling. Teams kregen naast de driepunter voor een overwinning, ook een punt voor elk doelpunt. Daarmee werd aanvallend voetbal aangemoedigd.

Die opzet slaagde, want het Amsterdam Tournament stond garant voor memorabele momenten. Bijvoorbeeld de wedstrijd Liverpool – Galatasaray, waarin de Engelsen met negen man eindigden. Of de ontmoeting tussen Ajax en FC Barcelona in 2002, en het weerzien van Patrick Kluivert met zijn oude ploeg (Ajax won met 4-3).

Met zoveel sterren op één grasmat konden wereldgoals niet uitblijven. Bijvoorbeeld deze knal van Luis Suarez, tegen Arsenal:

Hoewel het plezier er vaak vanaf spatte in de semi-vriendschappelijke potjes, kwamen sommige ploegen minder blij terug. Zo moesten Wayne Rooney en Paul Scholes competitiewedstrijden missen, omdat ze op het Amsterdam Tournament rood hadden gekregen. Coach Alex Ferguson was zo pissig, dat hij nooit meer wilde meedoen aan het toernooi.

Waarom het Amsterdam Tournament niet meer gespeeld wordt? Het antwoord is simpel: door de dalende internationale status van Ajax. De Amsterdammers moest zich in 2010 concentreren op de voorrondes van de Champions League, waardoor het toernooi werd afgelast.

Of er toekomst is voor een nieuw Amsterdam Tournament, valt te betwijfelen. Door de lucratieve oefentoernooien in verre oorden lopen weinig topclubs meer warm voor een Amsterdams cupje. Dat was al merkbaar in 2009: de deelnemende Engelse ploeg was toen niet United of Arsenal, maar… Sunderland.

ook interessant

Roger Federer is in zijn nopjes, want hij bereikte gisteren de vierde ronde van Wimbledon. Een paar dagen...

Wedstrijden, samenvattingen en doelpunten van wedstrijden uit het verleden de eredivisie zijn straks allemaal op YouTube te zien....

Terwijl de doorsnee man van 9 tot 5 aan het werk is op kantoor om ‘s avonds eindelijk...

David Luiz werd afgelopen week gedoopt. Niet om de schaamte van Luis Suarez’ panna’s van zich af te...

De toekomst van het voetbal? Enkele spelers van FC Porto droegen bij een training van de Portugese club...

Op een real-life plaatje moeten we nog even wachten, maar EA Sports is wel snel ingesprongen op de...