Search
Close this search box.
Hoe is het met Sjaak Polak

Hoe is het met Sjaak Polak, koning van de voetbalinterviews?

“Mijn jeugd gun je je ergste vijand niet”, laat hij ooit melancholisch weten. Toch schopt Sjaak Polak (1976) het tot profvoetballer, en doet de onvervalste Hagenees alle windstreken van ons kikkerlandje aan. Na zijn doorbraak bij SVV Scheveningen speelt de verdediger annex middenvelder onder meer in het shirt van FC Twente, Sparta en BV Veendam.

Als voetballer is Polak vrij doorsnee, hoewel een begenadigd penaltynemer – hij mist er in zijn carrière maar twee. Het zijn met name de geniale, hilarische en soms hartverwarmende interviews die hem onvergetelijk maken. Hoe de wedstrijd ook verloopt, Sjaak heeft het hart op de tong en is altijd goed voor een oneliner.

“Gewoon je helm opzetten en je motor starten, da’s het enige wat je kan tegen die gasten”, spreekt hij bijvoorbeeld als de pijlsnelle aanvaller Andwele Slory zijn directe tegenstander is. En, na een afstraffing als Sparta-speler: “‘Dit was met de broek op de knieën en de volle hand erop.”

Voor een verdediger weet Polak het net regelmatig te vinden, en in zijn Sparta-tijd is hij zelfs even clubtopscorer. Het doet de droogkloot bijzonder weinig: “Of ik het nou ben, of Harris of Pietje Puk, of dat de materiaalman hem nou binnen schiet, het belangrijkste is, wie hem ook maakt, dat we de punten halen.”

Jep, gevoel voor drama heeft Sjakie wel. In de nadagen van zijn carrière wordt de cultheld opgepikt door BV Veendam, maar daar loopt hij al vroeg in het seizoen tegen rood aan. Hij zou nagetrapt hebben op Ruud ter Heijde. Sjaak begrijpt er helemaal niets van en lucht zijn hart in een vijf minuten durend betoog.

“We raakten elkaar gewoon aan, dat was alles”, moppert Sjaak tegenover de RTL-verslaggever, die nogal ondersteboven lijkt van Sjaak’s spraakwaterval. “Maar dat hij op drie plekken z’n been breekt en gewoon weer door kan voetballen: knap hoor.”

Het blijkt behoorlijk diep te zitten bij de Hagenees: “Ik zat met zoveel vraagtekens, alles ging door m’n kop heen. Ik denk dat ik nu de laatste 2,5 maand in één film voorbij heb zien komen. Ik ga dit eerst even een plekkie geven, ik kan het niet meer vatten nu hoor.”

Maar dat de gevoelige aard van de ex-verdediger niet geacteerd is, blijkt wel als hij een punt zet achter zijn rijke voetballoopbaan. Financieel onafhankelijk is Sjaak niet, en hij raakt even helemaal de weg kwijt. Als een supporter hem herkent bij het UVW wordt het Polak te veel. “Ik moest bijna huilen, zo klein voelde ik me”, is hij openhartig tegenover het Nederlands Dagblad.

Die donkere dagen liggen inmiddels achter hem, en tegenwoordig verdient hij zijn geld met het organiseren van voetbalclinics en kinderfeestjes. Daarnaast is hij hoofdtrainer bij amateurclub SJC. Het allerliefst zou de 41-jarige Hagenees nog op het veld staan, laat hij in januari aan FOX Sports weten, maar: “Mijn conditie is teruggelopen naar dat van een wijkagent.”

Nieuwsgierig geworden hoe het leven van Sjaak er tegenwoordig uitziet? Je kunt de Haagse cultheld volgen op Facebook en Instagram.

Sjaak Polak
© Instagram

 

 

 

ook interessant

Johan Derksen heeft er weer een vijand bij, en niet de minste: onze minister-president! Mark Rutte nam op...

Liane Engeman was in de jaren 60 een verdienstelijk autocoureur, en ook nog eens bloedmooi. Dat zorgde voor...

Hij zal het vast niet zo bedoeld hebben, maar Bilal Basacikoglu vierde zijn 5-0 voor Feyenoord nogal apart....

NEC-trainer Peter Hyballa beweest gisteravond weer eens dat hij één van de meest kleurrijke trainers van de Eredivisie...

Barcelona voetbalt al decennialang in hetzelfde thuisshirt. Er gaat echter een revolutionaire verandering in het tenue plaatsvinden. Volgens...

Prachtige beelden in Duitsland dit weekend. De Duitse club Braunschweig degradeert, maar in plaats van het stadion te...