Search
Close this search box.
zwarte-sandalen-birckestocks.jpg

Hoe draag je sandalen zonder voetpijn?

De zon schijnt en de temperaturen zijn hoog: twee duidelijke aanwijzingen dat het sandalenseizoen is aangebroken! Overal in het land trekken mensen hun ingepakte schoenen uit en trekken in plaats daarvan hippe zomerschoenen aan.

Het probleem is dat veel sandalen, vooral die met slappe sluitingen of gevaarlijke hoge hakken, een sluiproute zijn naar voetklachten en blessures. Om blaren, verrekkingen, pijn en een heleboel andere problemen te voorkomen, heb je sandalen nodig die je voeten beschermen, niet straffen. Met dat in gedachten hebben we een voetverzorgingsgids voor het sandalenseizoen samengesteld, vol met essentieel advies.

Tips om sandalen zonder voetpijn te dragen

Als je gaat winkelen voor voetvriendelijke sandalen, is het aan te raden om naar een gerenommeerde schoenenwinkel te gaan, waar je je voeten goed kunt laten opmeten en schoeisel goed kunt passen. Je hebt daar ook meer kans om sandalen te vinden met de volgende belangrijke kenmerken.

Leren bovenwerk

Omdat ze ademend en buigzaam zijn, houden leren sandalen je voeten koel en voelen ze uiterst comfortabel aan. Synthetische materialen daarentegen kunnen je voeten overmatig laten zweten, wat leidt tot voetengeur, irritatie en pijnlijke plekken.

Verstelbare bandjes

De mogelijkheid om bandjes te verstellen is van onschatbare waarde – zonder dat kunnen je sandalen inklinken als je voeten opzwellen op vochtige dagen.
Een andere tip is om bandjes te zoeken die minstens een halve centimeter breed zijn; smallere bandjes voelen aan als kaasdraad die in je voeten snijdt als je ze langere tijd draagt. Au!

Veilige sluitingen

Stevige gespen of klittenband houden je voeten op hun plaats en zorgen voor een goede pasvorm. Losse slippers moet je vermijden; anders zullen je tenen naar de binnenzolen klauwen in een wanhopige poging om te voorkomen dat je sandalen afvallen.

Sterke ondersteuning van de voetboog

Dicht schuim in de tussenzool kan de fascia plantaris beschermen – een dikke weefselband die over de onderkant van je voet loopt en je hielbeen met je tenen verbindt. Veel ondersteuning van de voetboog is essentieel pijn te voorkomen.

Sterke hielsteun

Zoek naar een beklede achterkant of stevige banden rond de hiel. Je wilt niet dat je hielen gaan schuiven – dat maakt je alleen maar kwetsbaarder voor blessures en creëert overtollige wrijving, wat leidt tot blaren en een droge, gebarsten huid.

Gewatteerde, flexibele zolen

Goed gewatteerde, flexibele sandalen zorgen voor superieure schokdemping. Het ‘klap’ geluid dat sommige sandalen maken als je erin rondloopt, is een teken dat de zolen te plat, dun en stijf zijn om je voeten te beschermen tegen de impact van de grond. Zie hier hippe dames sandalen met goed voetbed.

Lage hakken

Sandalen met een hak van minder dan een paar centimeter hoog zorgen ervoor dat je voeten en enkels stabiel blijven.

Comfortabel betekent niet onmodieus

Het is belangrijk om erop te wijzen dat prioriteit geven aan de gezondheid van je voeten niet langer betekent dat je moet inboeten aan stijl. Zoals het tijdschrift Vogue in het verleden benadrukte in haar zomersandalengids, kopen de trendsetters van nu ‘niets dat mogelijk aan je voeten gaat knagen’. In plaats daarvan kiezen ze voor sandalen die comfort combineren met esthetische aantrekkingskracht en een goed verborgen orthopedische zool. Je kunt dus zowel modebewust zijn als goed voor je voeten. Dit geldt natuurlijk ook bij zomerschoenen voor dames.

Je voeten verzorgen als je sandalen draagt

bruine sandalen-min

Er zijn verschillende praktische stappen die je kunt nemen om de overgang van schoenen naar sandalen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

  • Loop nieuwe sandalen in door ze binnen met sokken te dragen voordat je naar buiten gaat.
  • Smeer je voeten in met zonnebrandcrème om ze te beschermen tegen verbranding.
  • Breng een anti-schuurgel aan om wrijving te verminderen, vooral als je lange afstanden gaat lopen.
  • Laat je sandalen aan het eind van elke dag goed drogen in een goed geventileerde ruimte om te voorkomen dat ze gaan stinken.

ook interessant

Galatasaray-voetballer Didier Drogba stort zich op de onderbroeken. De speler uit Ivoorkust gaat geld verdienen door zich schaars...

Er zijn misschien niet zo veel maanden in het jaar waarin we daadwerkelijk sandalen kunnen dragen, maar de...

In de zakenwereld wordt vaak gezegd dat de eerste indruk cruciaal is. En een van de belangrijkste aspecten...

Hoewel veel vrouwen zichzelf graag verwennen met mooie lingerie, zoals een mooie kanten string, zorgt het kopen van...

In de wereld van luxe horloges onderscheidt Oris zich door vakmanschap en een diepe toewijding aan kwaliteit en...

De laatste jaren is er een duidelijke verschuiving naar meer casual kleding. Natuurlijk zal er altijd een plaats...