Search
Close this search box.
Hoe de tweede profclub van Amsterdam keihard ten onder ging

Hoe de tweede profclub van Amsterdam keihard ten onder ging

Amsterdam mag dan een wereldstad zijn, als het over betaald voetbal gaat is de stad dun gespreid. Ajax maakt al jaren de dienst uit in onze hoofdstad.

Gek eigenlijk, vooral als je je bedenkt dat Rotterdam vorig seizoen met maar liefst drie clubs in de Eredivisie bivakkeerde. Maar het is niet zo lang geleden dat ook Amsterdam met meerdere clubs meedraaide op het hoogste niveau.

Sterker nog, in het seizoen 1974-1975 speelden er twee Amsterdamse clubs in Europa! Ajax natuurlijk, en… FC Amsterdam.

FC Amsterdam ontstond in 1972 door een fusie van van twee Amsterdamse clubs: Blauw-Wit en DWS. Daar voegden De Volewijckers zich een seizoen later bij. ‘De Lieverdjes’, zo luidde de bijnaam van de kersverse voetbalploeg, die zijn wedstrijden in het Olympisch Stadion speelde.

FC Amsterdam teamfoto
© Pro Shots

Vanaf de oprichting had de FC een chronisch geldgebrek. Subsidie kon de club vergeten en er kwam amper publiek op wedstrijden af. Toch stond FC Amsterdam in de beginjaren bekend als stuntploeg. Zo werd er twee keer van concurrent Ajax gewonnen en eenmaal van Feyenoord. In Europa werden Internazionale en Fortuna Düsseldorf verslagen.

Doelman Jan Jongbloed (toen al 32) was waarschijnlijk de bekendste naam in de selectie; spits Nico Jansen de grote smaakmaker. Op de vleugels zorgden Gerard van der Lem en Geert Meijer voor gevaar. Vier spelers van FC Amsterdam speelden zelfs in Oranje: Jongbloed, Jansen, Chris Dekker en Heini Otto.

Maar de spaarzame successen werden vooral in de eerste vijf jaar van het bestaan geboekt. Door financiële problemen moesten de talentvolle aanvallers worden verkocht. FC Amsterdam degradeerde in 1978 uit de Eredivisie en kwam die klap niet meer te boven. Voorzitter Dé Stoop kondigde in maart 1982 het einde van de club aan. Hij had in tien jaar acht miljoen euro zien verdampen.

Of er ooit een nieuwe Amsterdamse profclub komt? Om de zoveel jaar wordt er een poging gedaan. Zo heeft Tweede Divisie-club De Dijk (afkomstig uit Amsterdam-Noord) ambities om het betaald voetbal te trotseren. Het is te hopen dat ze een beter lot beschoren zijn dan FC Amsterdam. En hoe kunnen we anders afsluiten dan met André Hazes, die als trouw supporter dit afscheidslied voor de onfortuinlijke club schreef?

ook interessant

Een heerlijke panna in Brazilië dit weekend. Ceará wist bij de cornervlag zijn tegenstander op heerlijke wijze te foppen....

Merab Jordania heeft zijn excuses aangeboden aan algemeen directeur van Vitesse, Joost de Wit. De voormalig eigenaar van...

Amin Younes is zo’n explosieve dribbelaar, dat hij zelfs in stilstand op knappen staat. De Duitse linksbuiten werd...

De Oostenrijkse Markus Stöckl staat bekend als één van de snelste mannen op een fiets. De snelheidsduivel stort...

Robin van Persie en R. Kelly, we hadden niet gedacht dat we die twee namen ooit in één zin...

Het is geen geheim dat het gezin Sneijder regelmatig op Ibiza vertoeft. Sterker nog: het stel opent binnenkort...