Search
Close this search box.
Hoe afgedankte Van Beukering bij Feyenoord terechtkwam

Hoe de afgedankte Van Beukering, man van dé sprint, bij Feyenoord terechtkwam

Hij werd te min bevonden door Go Ahead Eagles, maar verdiende op ongelofelijke wijze een contract bij Feyenoord. Daar maakte hij zich onsterfelijk belachelijk en verdween van het voetbalpodium. Maar wat bezielde de Rotterdammers om Jhon van Beukering in huis te halen?

Het was waarschijnlijk een beslissing uit pure wanhoop, geleid door de dramatische periode die Feyenoord destijds doormaakte. In het seizoen 2010/11 vindt onder andere de 10-0 tegen PSV plaats, een slachtpartij waar mening Feyenoorder nog wel eens gillend van wakker wordt.

Been moet in de winterstop ingrijpen en maakt de twijfelachtige keuze Van Beukering op proef naar Rotterdam te halen, om iets te doen aan het nijpende spitsenprobleem. Hij kende de aanvaller nog uit zijn N.E.C.-periode.

Van Beukering was in de jeugd van Vitesse een veelbelovende aanvaller en kwam zelfs uit in verschillende jeugdelftallen van Oranje. De spits werd uiteindelijk te licht bevonden voor Vitesse en verkaste naar De Graafschap. Daar zou hij zijn topperiode beleven: in het seizoen 2006-07 maakte hij 21 goals, en schoot de club met twee doelpunten zelfs naar Eredivisie-promotie.

Van Beukering De Graafschap
© Pro Shots

Ook bij N.E.C. doet hij het in het eerste seizoen aardig en wordt hij met 11 goals clubtopscorer. De problemen beginnen in het tweede seizoen, als hij door gewichtsproblemen buiten de selectie wordt gehouden en de bijnaam ‘Van Burgerking’ aan hem blijft kleven.

Een mislukte terugkeer bij De Graafschap brengt hem uiteindelijk bij Go Ahead Eagles, waar hij na een maand opzij wordt geschoven. Als de uitnodiging van Feyenoord komt, heeft de potige Velpenaar zich al aangesloten bij het elftal van werkloze voetballers. Jhonny kan zijn geluk waarschijnlijk niet op als Been het wel in hem ziet zitten, en hem een contract voor een seizoen aanbiedt.

Maar in zijn debuut tegen Excelsior vindt het moment plaats waar hij waarschijnlijk tot aan zijn dood aan herinnerd zal worden. Een bal ploft achter de verdediging en Jhonny ziet zijn kans schoon. Hij pikt het leer op en sprint richting doel.

De weg naar doel blijkt echter lang. Veel te lang voor een voetballer die al even geen wedstrijd heeft gespeeld. Miquel Nelom, dan nog in dienst van Excelsior, rent Jhonny er moeiteloos uit. De reputatie van ‘Van Burgerking’ is voor altijd bezegeld.

Het komt daarna niet meer goed met de loopbaan van Jhonny. Zelfs Been kan zich na afloop van het duel niet inhouden, en glimlacht dat de aanvaller ‘wind tegen had’. Zijn Feyenoord-periode blijft beperkt tot drie wedstrijden en Jhonny gaat voetballen in Indonesië, het land waar zijn ouders vandaan komen. Hij duikt in 2012 even op bij FC Dordrecht, maar komt er geen moment in actie.

Toch heeft Van Beukering de hoop nog niet opgegeven. Hij traint tegenwoordig mee met het Achterhoekse Silvolde (waar zijn broer Dennis trainer is) en hoopt zijn profcarrière nieuw leven in te blazen. Ongetwijfeld voornemens die oncharmante bijnaam uit de boeken te krijgen. Een bijnaam die nergens op slaat, stelt hij in Voetbal International: “Ik kom nooit bij de Burger King, echt niet. Die heb je niet eens veel in Arnhem. Dat beeld dat ik altijd bij de Burger King zit, wordt zwaar overdreven. Ik ga liever naar McDonald’s.”

Van Beukering Silvo
© Pro Shots

ook interessant

Ronald Koeman is de nieuwe trainer van Southampton. De ex-trainer van Feyenoord heeft een contract getekend in Engeland,...

Na de miraculeuze ontsnapping bij Schalke 04 zul je vandaag weinig Ajacieden tegenkomen zonder glimlach op hun gezicht....

Voetbal moet op een voetbalveld gespeeld worden. Dat is een feit en opnieuw bewezen in een lagere Duitse...

Jack van Gelder stevent met de aankomende kwalificatiereeks af op zijn laatste twee klusjes voor de NOS en...

De beste tennisster allertijden Serena Williams beviel twee weken geleden van haar eerste kindje. Vandaag plaatste ze de...

De vlag ging op veel plekken uit toen Sepp Blatter twee weken geleden bekend maakte te stoppen als...