Search
Close this search box.
Knipsel

‘Het wordt zo de Limburgia League’

De kans is groot dat Limburg per aankomend seizoen geen club meer in de Eredivisie. Met de degradatie van Roda JC die aanstaande lijkt spelen straks alle clubs uit de Zuidelijke provincie in de Jupiler League.

Dat is een slechte zaak volgens Hai Berden, voorzitter van VVV. “Limburg is de bakermat van het profvoetbal. Op dit moment biedt het niveau van Fortuna Sittard, VVV en ook MVV echter weinig perspectief. Als Roda dan ook nog eens zou degraderen, is de teloorgang compleet voor het Limburgse voetbal.”

“Degraderen op zichzelf is geen ramp, maar spelen in de Jupiler League wel. Die heeft geen plek meer binnen het Nederlandse voetbal. Alles draait om de Eredivisie. Wil je wedstrijden uit de JL terugkijken, dan moet je lang zoeken. We zijn niet meer zichtbaar en dat is vooral in financieel opzicht dodelijk. Geldschieters haken af als een club niet meer op televisie komt.”

Sef Vergoossen hield in 2009 al rekening met deze mogelijkheid. “We hebben vijf jaar geleden niet voor niets hard gewerkt aan Sporting Limburg’, zei de Limburgse trainer. “Drie clubs in een straal van dertig kilometer kan gewoon niet.”

De fusie is niet doorgegaan door protesten van supporters. “Met vier clubs in de JL, tel je niet meer mee in voetballand. Limburgse clubs moeten over hun grenzen stappen en samen één jeugdopleiding opzetten. Samenwerking is hoe dan ook nodig. Het voetbal is drastisch veranderd. Clubs moeten een vertaalslag maken, daarbij moeten sentimenten geen rol spelen. Maar structureel twee Limburgse clubs in de eredivisie is een utopie.”

Ook volgens Kevin Hofland, oud-speler van Fortuna Sittard, is een fusie nog steeds dé oplossing. “Ze vissen allemaal in dezelfde vijver. En die is veel te klein. Ik heb een hart voor Fortuna, maar ben ook een voetballiefhebber. Bij een gezamenlijke club had je een leuk budget en Limburgse jongens gehad. Nu is er puur geld verkwist. En bij Roda zie je nu hoe gevaarlijk het is om op één man, Nol Hendriks, te leunen.”

ook interessant

Nieuwe trainer Marco van Basten met AZ terugkeren in de top van de eredivisie. “Het is de bedoeling...

Volgens Manchester Evening News zou dit het Manchester United-shirt zijn dat volgend seizoen om de gespierde borstkas van Memphis hangt. Er is...

Oranje vocht gisteravond vooral tegen zichzelf tegen Zweden. De ploeg van Danny Blind kreeg kans op kans, maar...

Dušan Tadić heeft FC Twente verruild voor FC Southampton. De Engelse club, met nieuwbakken trainer Ronald Koeman aan...

Bij je eerste basisplek een doelpunt én assist afleveren tegen Engeland, op het magische Wembley: dat mag je gerust een...

Veel nieuwelingen in onze Eredivisie en dat betekent… kersverse voetbalvrouwen! Wij hebben de vijf mooiste voor je op een...