Search
Close this search box.
Knipsel

‘Het wordt zo de Limburgia League’

De kans is groot dat Limburg per aankomend seizoen geen club meer in de Eredivisie. Met de degradatie van Roda JC die aanstaande lijkt spelen straks alle clubs uit de Zuidelijke provincie in de Jupiler League.

Dat is een slechte zaak volgens Hai Berden, voorzitter van VVV. “Limburg is de bakermat van het profvoetbal. Op dit moment biedt het niveau van Fortuna Sittard, VVV en ook MVV echter weinig perspectief. Als Roda dan ook nog eens zou degraderen, is de teloorgang compleet voor het Limburgse voetbal.”

“Degraderen op zichzelf is geen ramp, maar spelen in de Jupiler League wel. Die heeft geen plek meer binnen het Nederlandse voetbal. Alles draait om de Eredivisie. Wil je wedstrijden uit de JL terugkijken, dan moet je lang zoeken. We zijn niet meer zichtbaar en dat is vooral in financieel opzicht dodelijk. Geldschieters haken af als een club niet meer op televisie komt.”

Sef Vergoossen hield in 2009 al rekening met deze mogelijkheid. “We hebben vijf jaar geleden niet voor niets hard gewerkt aan Sporting Limburg’, zei de Limburgse trainer. “Drie clubs in een straal van dertig kilometer kan gewoon niet.”

De fusie is niet doorgegaan door protesten van supporters. “Met vier clubs in de JL, tel je niet meer mee in voetballand. Limburgse clubs moeten over hun grenzen stappen en samen één jeugdopleiding opzetten. Samenwerking is hoe dan ook nodig. Het voetbal is drastisch veranderd. Clubs moeten een vertaalslag maken, daarbij moeten sentimenten geen rol spelen. Maar structureel twee Limburgse clubs in de eredivisie is een utopie.”

Ook volgens Kevin Hofland, oud-speler van Fortuna Sittard, is een fusie nog steeds dé oplossing. “Ze vissen allemaal in dezelfde vijver. En die is veel te klein. Ik heb een hart voor Fortuna, maar ben ook een voetballiefhebber. Bij een gezamenlijke club had je een leuk budget en Limburgse jongens gehad. Nu is er puur geld verkwist. En bij Roda zie je nu hoe gevaarlijk het is om op één man, Nol Hendriks, te leunen.”

ook interessant

De FIFA-games mogen dan als warme broodjes over de toonbank gaan, het betekent niet dat EA Sports jaarlijks...

Bert van Marwijk is ontslagen als trainer van HSV. Na de 4-2 nederlaag tegen nummer laatst Eintracht Braunschweig....

We hebben eindelijk het verhaal bij bovenstaande foto, waarin Louis van Gaal Hans Kraay jr. uitfoetert. Van Gaal...

Frank De Boer ziet zichzelf voorlopig niet zomaar bij Ajax vertrekken, zegt hij tegen De Telegraaf. Ook het...

Al bijna een miljoen keer bekeken op YouTube: een dikke straatvoetballer die op indrukwekkende wijze de bal hooghoudt....

Frank en Ronald zijn dan uit hetzelfde eitje ontsproten, het verschil tussen de twee broers is groot. Niet...