Search
Close this search box.
Fans

Hartpatiënten moeten oppassen tijdens duels Oranje

Hartpatiënten moeten extra oppassen bij het kijken naar de WK-wedstrijden van Oranje, zo zegt cardioloog en professor dr. Leo Hofstra. “Het wordt nu steeds spannender omdat we steeds verder komen in het toernooi. Maar die extra spanning kan ook leiden tot een hartinfarct.”

“Vooral mannen met kransvatlijden, van wie naar schatting enkele honderdduizenden zijn in Nederland, lopen een verhoogde kans op een hartinfarct. Wat ze kunnen doen is de spanning vermijden, dus niet kijken. Of een extra bètablokker nemen. Maar ik adviseer wel dat dan in overleg met de behandelend arts te doen.”

Uit onderzoek is gebleken dat stress een grote impact kan hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten en ook de kans op een infarct kan verhogen, vertelt Hofstra: “Dus is het voor een groot aantal mensen aanstaande zaterdag oppassen geblazen tijdens de wedstrijd van Oranje. In Duitsland is namelijk tijdens de WK van 2006 onderzocht wat het effect is van het spelen van het nationale team op het aantal hartinfarcten. Daaruit bleek dat tijdens de wedstrijden van het Duitse nationale team de kans op het krijgen van een hartinfarct meer dan 2 maal zo groot was.”

Opmerkelijk was volgens de cardioloog dat dit effect niet alleen bij mannen bestond maar ook bij vrouwen. “Wel was het effect bij mannen groter dan bij vrouwen. Bij mannen was er 3.3 maal meer kans op een hartinfarct, bij vrouwen 1.8 meer kans op een hartinfarct. De toename van die kans ontstond vooral in de eerste twee uur na het begin van de wedstrijd. Uit kwam uit de studie ook voort dat méér mensen van wie al bekend was dat er in de kransslagaderen vernauwingen zaten, een hartinfarct kregen.”

ook interessant

We zijn nog niet over de ontluisterende metamorfose van Yolanthe heen of er staat ons alweer een nieuwe...

Het salaris en de vriend van Victoria Pelova: wij vertellen je er alles over, naast andere dingen die...

Axelle, kennen we haar nog? De jonge Vlaamse vergaarde roem als fan van de Rode Duivels en werd...

Hij is zonder twijfel de bekendste schaatser van Nederland, maar het spant erom of Sven Kramer dat Olympisch...

Veldspelers en keepers, het is een wereld van verschil. Of het nu bij de professionals, in de jeugd...

Cristiano Ronaldo is alweer een tijdje van topmodel Irina Shayk af en vist nu rijkelijk in de zee...