Search
Close this search box.

Goals and glamour kan alleen door de beste voetbalschoenen

Roem in het vooruitzicht. Volle stadions, een oorverdovend kabaal bij het betreden van het veld en het zwaaien van spandoeken met de naam van de grote spelers. Iedere speler heeft zijn eigen verhaal. En is die droom te bewerkstelligen zonder echt goede voetbalschoenen?

Ook ieder merk in de voetbalschoenenmarkt heeft zijn eigen verhaal. Adidas verscheen met de Argentina op het toneel. Het was 1954. Het decor was het WK en de finale werd beslist op deze schoen. Maar liefst driemaal scoorde Helmut Rahn in die finale voor zijn West-Duitsland. Adidas was eerst een merk. Het Duitse merk werd een naam en later een steevast begrip.

Dat begrip maakte later furore met de Copa Mundial en de World Cup. Twee modellen die in de jaren ’70 en ’80 leidend waren onder de voeten van ’s werelds beste voetballers. De lippen over de veters en het kangeroeleer als soepel schietvlak. De Duitse driestrepen waren onbetwist koploper onder de voetbalschoenen. De schoen werd lichter, sneller, effectiever, duurzamer en sterker.

Die andere grote naam, Nike, deed voor het eerst van zich horen in 1971. Het duurde tien jaar voor de echte doorbraak kwam. Onderwijl was de Verenigde Staten op het voetbalveld al veroverd. Europe volgde begin jaren ’80. Aston Villa won de Europa Cup 1 finale in 1984. De gehele selectie speelde op voetbalschoenen van Just do it.

Lang was de voetbalschoen een generiek product. Er was geen onderscheid tussen de modellen voor keepers, verdedigers, middenvelders of aanvallers. Alleen de noppenstructuur kende een onderscheid. Daarin veranderde veel aan het begin van deze eeuw. Bekijk de voetbalschoenen hier en laat je verbazen door ongekende ontwikkelingen.

De 21e eeuw staat voor de voetbalschoen gelijk aan de eeuw van de specificatie. Speciale schietvlakken, noppen om sneller op te draaien, verkapte veterconstructies voor de betere balcontrole, Dynamic Fit-constructies om de enkel optimaal te ondersteunen en de voet nog sneller te laten draaien. Waar de voet en de schoen als een de actie ondergaan. Adidas en Nike zijn ook hierin de koplopers.

Namen van modellen? Op dit moment bepalen de Nike Hypervenom, de Nike Mercurial, de Nike Tiempo, de Nike Phantom Vision en de velden als het om het Amerikaanse merk gaat. Adidas stelt daar met de Adidas X, de Adidas Predator en de Adidas Nemeziz en Adidas Copa haar eigen mooie modellen tegenover. De game is meer dan ooit on.

Zonder deze revolutionaire schoenen zijn de bepalende spelers niet in staat om het beste uit hun spel te halen. Nike en Adidas helpen de vedettes te komen tot goals and glamour. Het gaat verder: beide merken geven schoenen uit die gewijd zijn aan de allerbesten.

Daarvan is de Mercurial-uitgave van CR7 het beste bewijs. De superster van Juventus ligt al lang onder contract bij Nike en die samenwerking heeft een bekroning met een lijn, vernoemd naar zijn codenaam. CR7 als de schoen waarmee je driftig kunt passeren, snellers kunt passeren en onberekenbaar kunt schieten.

ook interessant

Real Madrid moet het dit weekend doen zonder Cristiano Ronaldo. Dat heeft zijn trainer Carlo Ancelotti gezetd tijdens...

Joscha Janssen uit Alkmaar wilde graag dat haar vriend haar ‘groots en meeslepend’ ten huwelijk zou vragen. Daarop...

Je hebt fans en je hebt FANS. Of gekken, wat jij wil. Deze dude heeft de afgelopen jaren...

We kunnen opgelucht ademhalen: Robin van Persie kan gewoon mee naar het WK. De spits is vier tot...

Er werd lang getwijfeld of Sabia Engizek wel echt zwanger was, maar we geloven niet dat ze dit...

Na de afstraffing in de Champions League wacht Ajax nu een loodzware poule in de Europa League. Standard...