Search
Close this search box.
Fernando Ricksen

Alles over Fernando Ricksen, met een lach en een traan

Een tijdlijn van Fernando Ricksen.

oktober 2013: De Wereld Draait Door

Het boek 'Vechtlust' van Fernando Ricksen © vi.nl
Het boek ‘Vechtlust’ van Fernando Ricksen

Fernando Ricksen was woensdagavond te gast bij de De Wereld Draait Door. Hij was daar om het vrolijke feit te bespreken dat zijn biografie vanaf donderdag in de winkels ligt. Zo vrolijk werd het echter niet.

Halverwege het interview vertelt de ex-voetballer dat hij ALS heeft, een tamelijk zeldzame neurologische ziekte waarbij het belangrijkste kenmerk is dat de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg, de hersenstam en de motorische schors van de hersenen afsterven.

Ricksen heeft moeite met praten en toen Mathijs van Nieuwkerk ernaar vroeg, antwoordde een zeer geëmotioneerde Ricksen samen met boekschrijver Vincent de Vries dat hij een maand geleden te horen heeft gekregen heeft dat hij ALS heeft.

De voormalige verdediger van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg beëindigde afgelopen zomer zijn profloopbaan. Hij speelde twaalf interlands.

november 2013: Ricksen: ‘Ik ga gewoon door’

Sinds Fernando Ricksen te horen heeft gekregen dat hij aan de spierziekte ALS lijdt ziet zijn wereld er ineens heel anders uit. Hij toont echter vechtlust in zijn strijd met de slopende spierziekte. “Ik ga gewoon door. Ik ga de dingen doen die ik kan doen”, sprak een strijdvaardige Ricksen in Hengelo. Daar was de 37-jarige oud-prof ter promotie van zijn autobiografie, die de toepasselijke naam ‘Vechtlust’ draagt.

Bij Ricksen werd vorige maand ALS geconstateerd. Het nieuws bracht een schok te weeg. De onlangs gestopte verdediger kreeg steun vanuit de hele voetbalwereld.

De Limburger is echter zeer vastbesloten de tot nu toe ongeneeslijke aandoening te overwinnen. “Ik hoop dat natuurlijk dat er morgen een medicijn komt voor iedereen. Als dat niet zo is, blijf ik doorgaan totdat er wel één is”, aldus Ricksen, die nog altijd de B1 van zijn laatste club Fortuna Sittard traint.

maart 2014: ‘Emotionele Ricksen geëerd bij Rangers’

Ex-voetballer Fernando Ricksen is als eerste Nederlander opgenomen in de Hall of Fame van Glasgow Rangers. Tijdens een speciale bijeenkomst kreeg de voormalig aanvoerder van de Schotse cluib een plek in de eregalerij van de gevallen Schotse topclub. Ricksen speelde tussen 2000 en 2006 in Glasgow en verwierf zich een grote populariteit door zijn onverzettelijkheid.

De Limburger, die sinds een half jaar weet dat hij aan de spier- en zenuwziekte ALS lijdt, toonde zich verguld en geëmotioneerd. “Het is een geweldige eer”, zei hij, “omdat ik in een rijtje met heel grote voetballers terechtkom. Het doet me zoveel, omdat ik een speciale band heb met Glasgow Rangers en de geweldige supporters.”

Ricksen blijft ondanks zijn vreselijke ziekte positief: “Zolang ik maar veel rust neem, heb ik er soms goede dagen bij. Vandaag is zo’n dag.” Ricksen keert binnenkort terug naar Schotland, als de Engelse versie van zijn biografie Vechtlust (genaamd Fighting Spirit) daar ten doop wordt gehouden.

april 2014: Ricksen wil blijven vechten

In oktober maakte oud-international Fernando Ricksen aan tafel bij De Wereld Draait Door bekend dat hij lijdt aan de ongeneeslijke spierziekte A.L.S.

Jakhals Erik bezocht Fernando in zijn woonplaats, Maaseik, om te zien hoe het nu met hem gaat. De ex-speler van onder meer AZ en Glasgow Rangers wil blijven vechten voor zijn leven.

Zijn oude club Fortuna Sittard speelt zondag 25 mei in het eigen Offermans Joosten Stadion tegen een All Star Team als eerbetoon aan oud-speler Fernando Ricksen. Het geld dat daarmee opgehaald wordt komt ten goede aan een studie voor zijn dochtertje Isabella van 1,5.

mei 2014: ‘Ik ga dood, maar m’n ex wil alleen maar geld’

Fernando Ricksen, de voormalig international die lijdt aan de dodelijke spier- en zenuwziekte ALS, heeft eigenlijk wel andere dingen aan zijn hoofd. Toch moet hij vandaag in Alkmaar voor de rechter verschijnen. Zijn ex-vrouw Graciela hoopt via een kort geding inzage te krijgen in de financiën van de ex-topvoetballer.

Ricksen, ex-speler van onder meer AZ, Glasgow Rangers, Zenit St. Petersburg en Oranje, leeft al jaren in onmin met zijn ex-vrouw. Volgens zijn advocaat heeft Graciela inmiddels al zeker 1,3 miljoen euro ontvangen, maar zij vindt dat nog altijd niet genoeg.

De ex-vrouw zou nu onder meer de helft van de opbrengst van de biografie Vechtlust willen toucheren, tot onbegrip van Ricksen. “Ik ga dood, maar mijn ex wil al mijn geld,” aldus de ex-voetballer, die inmiddels getrouwd is met de Russische Veronika en samen hebben zij een dochtertje, Isabella.

mei 2018: Fernando Ricksen knippert alleen nog met zijn ogen

Het gaat niet goed met Fernando Ricksen. De oud-profvoetballer lijkt de strijd tegen de ziekte ALS langzaam te verliezen. Dat laat zijn vriend en biograaf Vincent de Vries aan De Telegraaf weten.

“Hij kan niet meer praten, niet meer whatsappen en hij staart op zijn balkon in Valencia voor zich uit”, vertelt De Vries aan de ochtendkrant. “De enige communicatie die nog met hem plaatsvindt, gaat via zijn knipperende ogen. Zijn lichaam is nu volledig door de slopende ziekte aangetast. Alle kracht is uit zijn armen en benen verdwenen. De vraag is hoe lang hij het nog kan volhouden…”

Eén van de laatste keren dat we Ricksen in het openbaar zagen verschijnen, was toen er in januari een standbeeld van hem werd onthuld bij Fortuna Sittard. De ex-verdediger speelde 108 wedstrijden voor de club en de emoties liepen hoog op.

mei 2018: Ricksen stomverbaasd over bericht dat ‘zijn einde nabij is’

De kop van De Telegraaf loog er gisteren niet om: het einde van Fernando Ricksen zou nabij zijn. De aan ALS lijdende ex-verdediger kan alleen communiceren door met zijn ogen te knipperen, schreef de ochtendkrant.

Maar zelf reageert Ricksen verbaasd tegenover NUSport: het gaat juist goed met hem, laat hij weten.

Zijn vriend en biograaf Vincent de Vries, die de zorgwekkende uitspraken deed, stelt dat het allemaal volledig uit zijn verband is gerukt. “Het is juist het tegenovergestelde. Zijn ademhaling is nog steeds hetzelfde, we zijn veel aan het plannen en Fernando wil zich juist in het openbaar vertonen.” Dat Ricksen niet meer kan appen is geen nieuws, want dat kan hij al twee jaar niet meer.

Ook Ricksen zelf benadrukt dat zijn situatie stabiel is, en zeker niet verslechterd. “Dat praten, lopen en drinken moeilijk gaat, dat is normaal met ALS, maar dat was een paar jaar geleden ook al. Dat wil dus niet zeggen dat ik op korte termijn dood ga.”

De oud-voetballer heeft dan ook een boordevolle agenda: hij gaat in juni naar Glasgow voor een ‘meet and greet’ en lanceert een eigen kledinglijn. Ook wil hij de eerste thuiswedstrijd in de Eredivisie van zijn oude club Fortuna Sittard bijwonen.

ook interessant

Barcelona verloor gisteravond met 1-0 van Granada en daar kon ook Neymar niets aan veranderen. De aanvaller zette...

Er zijn beelden uitgelekt van Wayne Rooney die door een Premier League-collega in zijn eigen keuken bewusteloos wordt...

Zlatan Ibrahimovic is de grote afwezige op het WK in Brazilië. De sterke Zweed miste met zijn land...

De Engelse ploeg voetbalt in aanloop naar het WK tegen gastland Brazilië. Aangekomen in Rio de Janeiro worden...

FC Utrecht-aanvaller Kristoffer Peterson heeft een lange blessure overgehouden aan een opstootje op de training. Hij is zeker...

Dat prins Harry niet de eerste liefde van Meghan Markle was weten we langer dan vandaag. De Suits-actrice...