Search
Close this search box.
EK 2016

EK 2016: Duitsland is de favoriet

Op 10 juni 2016 begint in Frankrijk het ek voetbal 2016. Precies één maand later, 10 juli dus, spelen de twee beste landen van Europa in de finale te Parijs. Wereldkampioen Duitsland is de voornaamste favoriet voor de titel.

Spanje flikte het kunstje in 2010 en 2012: eerst het Wereldkampioenschap Voetbal winnen en twee jaar later het Europees Kampioenschap voetbal. De Nationalmannschaft beschikt over de selectie, gretigheid en kundige bondscoach om die combinatie ook te realiseren.

Van de 32 deelnemende landen aan het WK 2014 in Brazilië had Duitsland de op vier na jongste selectie. De 23 geselecteerde Duitsers hadden een gemiddelde leeftijd van 26 jaar en 71 dagen. Stel dat coach Joachim Low beslist om in 2016 precies dezelfde 23 man naar Frankrijk te sturen (wat natuurlijk niet zal gebeuren), dan is de gemiddelde leeftijd 28 jaar en een paar dagen. Dat is nog steeds een werkbaar moyenne.

Overigens zal de kern van Duitsland vermoedelijk niet wezenlijk veranderen tussen het WK 2014 en het EK 2016. De sleutelspelers zijn namelijk mid-twintigers en kunnen dus ook in 2016 nog prima mee. Bovendien is een EK veel minder belastend dan een WK op een ander continent. Ook binnen Frankrijk zelf zal het reizen comfortabeler verlopen dan in Brazilië, dat groter is en enorme klimaatverschillen kent. Het speelschema ek voetbal 2016 zal heel wat vriendelijker zijn voor de Duitse benen.

Thomas Müller, Mesut Özil, Marco Reus, Mario Götze, André Schürrle, Toni Kroos, Mats Hummels en Jérôme Boateng zijn in de zomer van 2016 allemaal nog 28 jaar of jonger. Alleen Manuel Neuer, Lukas Podolski, captain Bastian Schweinsteiger en Sami Khedira hebben tegen die tijd de grens van dertig jaar gepasseerd. Voor keeper Neuer is dat geen big deal, terwijl Podolski en Khedira toch al geen onmisbare basisklanten meer zijn.

Ondertussen pompen de voetbalacademies van de Duitse clubs in rap tempo talenten uit hun fabrieken. Davie Selke van Werder Bremen maakte in het seizoen 2014 – 2015 negen doelpunten in de Bundesliga, het hoogste aantal van Duitse spelers onder de 22 jaar. Johannes Geis (21 jaar) is bij Mainz 05 nu al een belangrijke pion op het middenveld. Hij gaf tot en met de 32e speelronde gemiddeld 2,3 passes per duel waaruit een schietkans ontstond. Arjen Robben staat bijvoorbeeld op 2,7.

Na Duitsland zijn de grootste favorieten voor het Ek 2016 Frankrijk, Spanje, België, Engeland en Nederland.

ook interessant

Deze opmerkelijk fan wordt kennelijk verscheurd tussen een liefde voor Real Madrid en een adoratie aan balkunstenaar Lionel Messi. De...

Misschien is het je ontgaan, maar René van der Gijp werd gisteren 55. Het was natuurlijk een roerige...

De politie moest Dirk Kuyt vandaag te hulp schieten bij het verlaten van de Fenerbahçe-winkel ‘Fenerium’ in Rotterdam....

Nee, Jasper Cillessen heeft zich niet populair gemaakt bij de Ajax-fans. De doelman ging GRU-WE-LIJK in de fout...

De wereld raakt niet uitgepraat over het bespottelijke gedrag van Neymar, die ook tegen Mexico weer vaker rolde...

Mario Been doet het lekker met zijn club Racing Genk in België, hij heeft zijn contract net met...