Search
Close this search box.
modern restaurant

Een eigen Horeca Onderneming starten: zo doe je dat!

Wil jij een eigen horecaonderneming beginnen? Als je een echte horecatijger bent, is een eigen zaak waarschijnlijk iets waar je al jaren van droomt. Wacht niet langer en maak er wat van. Helaas zijn er eerst een aantal zaken die je moet regelen. Zo moet je bijvoorbeeld op zoek naar een groothandel voor je horeca apparatuur. Met deze tips start jij binnen no-time je eigen horecaonderneming.

Ondernemer worden

Allereerst moet je, als je dat nog niet bent, ondernemer worden. Dat doe je door een afspraak te maken bij de Kamer van Koophandel. Voor een paar tientjes sta je in het systeem en heb je een eigen KvK-nummer. Let wel op: wanneer je ondernemer bent moet je dus ieder kwartaal BTW-aangifte doen.

Een concept

a person writing on a piece of paper with a pen

Een goede horecaonderneming heeft een sterk concept, zodat mensen reden hebben om naar jou te komen en niet naar de tent naast je. Vul een gat in, in de buurt. Misschien ben jij bijvoorbeeld de eerste karaokebar of het eerste vegetarische restaurant. Een uniek concept is belangrijk om ervoor te zorgen dat mensen je onthouden.

Een pand

Misschien heb je al een pand op het oog waar je jouw onderneming wilt vestigen. Het is belangrijk om bij de gemeente te checken of in het bestemmingsplan van dat pand staat dat het geschikt is voor horeca. Als dat niet het geval is, moet je óf op zoek naar een ander pand, óf een vergunning aanvragen voor wijziging van het bestemmingsplan. Het inhuren van een interieur-adviseur voor een inrichting die past bij het door jou bedachte concept is een goed idee. Ga daarnaast op zoek naar een fijne, betrouwbare en enigszins betaalbare groothandel bij jou in de buurt, waar je je apparatuur kunt inkopen.

Een kaart

person holding BLVD poster

Wanneer het pand eenmaal geregeld is, kun je de kaart op gaan stellen. Geef hierin ieder wat wils. Dat wil zeggen: maak een fijne mix tussen vertrouwde gerechten zoals een burger en wat meer experimentele gerechten. Zorg ook dat je de mogelijkheid hebt om mensen met bepaalde allergieën zoals gluten of lactose een fijne maaltijd te bieden. Op een goede kaart hoort tegenwoordig ook altijd een veganistisch of vegetarisch gerecht. Verander de kaart eens in de zoveel maanden of weken, maar laat geliefde classics altijd staan. Zodat mensen terug kunnen komen om iets nieuws te proberen, of juist hun vertrouwde lievelingsmaal kunnen komen eten.

Marketing

Tot slot moeten mensen natuurlijk weten dat jouw onderneming bestaat. Daarom is het belangrijk de marketing slim aan te pakken. Tegenwoordig zij sociale media de manier om jezelf op de kaart te zetten. Maak dus een aantrekkelijke pagina en laat vrienden en familie je delen. Met gesponsorde posts wordt jouw content ook getoond aan mensen die jou niet volgen

ook interessant

Met veel geschreeuw, gevlieg en gebluf werd Olcay Gulsen afgelopen zaterdag finalist van Wie is de Mol. Of...

Het is altijd een strijd geweest: wie is nou de beste voetballer, Lionel Messi of Cristiano Ronaldo? Een...

Voetballers staan steeds vaker bekend om hun bijzondere kledingkeuzes, tatoeages en moderne kapsels. Ook lijkt het erop dat...

Beste spits ter wereld, maar ook de best verdienende? Het salaris van Erling Haaland maakt hem wél de...

Je wilt meer met je geld, want het staat nu stof te vergaren op je spaarrekening. Je hebt...

Bij PSG verdien Messi 40 miljoen euro per jaar, minder dan bij Barca. Met bonussen en sponsordeals loopt...