Search
Close this search box.
3-mogelijke-scenarios-voor-oranje

Drie mogelijke scenario’s voor Oranje

Het Nederlands elftal speelt vanavond in Riga tegen Letland. Een cruciaal duel voor Oranje, dat er rampzalig voor staat in Poule A van de EK-kwalificatie. Wat gebeurt er bij een gelijkspel tegen Letland? Of verlies?

De eerste twee landen van elke groep plaatsen zich voor het EK in Frankrijk. De beste nummer drie mag ook rechtstreeks naar het toernooi en de overige nummers drie spelen in de play-offs voor de laatste vier EK-tickets.

De stand in poule A is voorafgaand aan de duels van vanavond als volgt:
1. Tsjechië 5-13 (+5)
2. IJsland 5-12 (+10)
3. Nederland 5-7 (+5)
4. Turkije 5-5 (-2)
5. Letland 5-3 (-9)
6. Kazachstan 5-1 (-9)

Behalve Letland – Nederland staat vanavond ook IJsland – Tsjechië en Kazachstan – Turkije op het programma. We hebben drie mogelijke scenario’s voor Oranje op een rijtje gezet, met alle gevolgen van dien.

1. Nederland wint

Als Oranje wint van Letland, dan staan onze jongen op tien punten uit zes duels. Nog steeds niet florissant, maar met thuiswedstrijden tegen Tsjechië en IJsland heeft Oranje dan zelfs de tweede plek nog in eigen hand. Aangezien IJsland en Tsjechië elkaar vanavond treffen in Reykjavik komt één van beide landen vervolgens binnen drie punten van Nederland. Turkije blijft op minimaal twee punten afstand en Letland is sowieso weg.

2. Nederland speelt gelijk

Als Nederland vanavond gelijkspeelt, hebben Hiddink en Oranje een serieus probleem. De achterstand op Tsjechië en IJsland loopt dan mogelijk op tot meer dan zes punten, in elk geval op één van beide landen. Ook Turkije, dat tegen Kazachstan speelt, kan vervolgens in punten gelijk komen met Oranje. De tweede plek is dan dus uit zicht en ook de derde plek komt in gevaar. Laten we maar bidden dat dit niet gebeurt!

3. Nederland verliest

Kan het nég slechter dan een gelijkspel? Ja natuurlijk, Oranje kan ook verliezen van Letland. Dat lijkt praktisch onmogelijk: de Oost-Europeanen behaalden pas drie punten, scoorden nog nooit tegen Oranje en kregen in twee duels met Nederland negen goals tegen. Wanneer Oranje het toch klaarspeelt te verliezen zijn IJsland en Tsjechië nóg verder uit zicht, gaat Turkije bij winst op Kazachstan over Oranje heen en komt Letland op één punt van Nederland. In dat geval staat het EK van volgend jaar écht op de tocht en zal Oranje alle zeilen bij moeten zetten om zich te plaatsen.

Laten we daar dus nog maar niet aan denken. Bij winst is er met dit programma voorlopig nog niks aan de hand:

Wedstrijden Nederland: IJsland thuis, Turkije uit, Kazachstan uit, Tsjechië thuis.
Wedstrijden Tsjechië: Kazachstan thuis, Letland uit, Turkije thuis, Nederland uit.
Wedstrijden IJsland: Nederland uit, Kazachstan thuis, Letland thuis, Turkije uit.
Wedstrijden Turkije: Letland thuis, Nederland thuis, Tsjechië uit, IJsland thuis.

ook interessant

Ji Sung Park maakte aan het begin van dit seizoen de overstap naar PSV. Hij kampte in het...

Het Nederlands Elftal verzamelt zich in de aanloop naar de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland deze zondag. Vanavond oefenen ze in...

Het lijkt er sterk op dat Vitesse opnieuw verkocht wordt. Er zouden al twee potentiële kopers klaarstaan om...

Gescout worden op een FIFA-toernooi, dat kan tegenwoordig dus ook. David Bytheway, die tweede werd op de FIFA Interactive World Cup,...

Deze opmerkelijk fan wordt kennelijk verscheurd tussen een liefde voor Real Madrid en een adoratie aan balkunstenaar Lionel Messi. De...

Nu Memphis Depay naar Manchester United verkast moet PSV op zoek naar een nieuwe linksbuiten. Hoog tijd om een...