Search
Close this search box.
Vervangers voor Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Hakim Ziyech

Dit zijn de vervangers voor Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech

Heel leuk dat Ajax zo lekker draait, maar volgend jaar dreigt een ware exodus. Nou ja, ‘dreigt’: het is een illusie dat Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech volgend seizoen in Amsterdam te bewonderen zijn. Wie moeten deze klasbakken vervangen? Wij doen een poging.

De vervanger voor Matthijs de Ligt

Vervanger voor Matthijs de Ligt
© Pro Shots

Max Wöber kon Matthijs vervangen, maar de linkspoot toog deze week naar Sevilla. Wie blijft er over? Wat te denken van Perr Schuurs, het Limburgse talent dat overkwam van Fortuna Sittard? Schuurs scoorde als verdediger veelvuldig bij Fortuna, en lijkt over hetzelfde leiderschap als De Ligt te beschikken. Toch heeft analist Aad de Mos geen hoge pet op van Schuurs. “Die heeft nog zoveel tactische tekortkomingen. Daar kom je echt niet mee weg in België. Die dekt zelfs nog aan de verkeerde kant”, liet ‘aad300’ vorig jaar aan De Limburger weten. Hmm.

Daarnaast is er Lisandro Magallán, de miljoenenaankoop uit Argentinië. Een sterke verdediger, weet talentscout Piet de Visser, maar Ajax levert er voetballend op in. “Hij zal tijd nodig hebben om te wennen aan de stijl van Ajax, om de opbouw onder de knie te krijgen”, zegt hij tegen de NOS. Ook voormalig Ajax-teammanager David Endt ziet geen nieuwe De Ligt in de 25-jarige Magallán. “Die is exceptioneel.”

Kijken we binnen de eigen gelederen, dan zou ook Joël Veltman naast Daley Blind geposteerd kunnen worden. De oud-aanvoerder lijkt zijn rechtsbackpositie immers kwijt aan de uitstekend presterende Noussair Mazraoui.

De vervanger voor Frenkie de Jong

Vervanger voor Frenkie de Jong
© Pro Shots

Een nieuwe Frenkie vinden lijkt onmogelijk, maar een vervanger heeft Marc Overmars hoe dan ook nodig. Volgens analist Jan van Halst hoeft Overmars niet ver te zoeken. Hij ziet potentie in Carel Eiting, reeds selectiespeler onder Erik ten Hag. Eiting heeft een geweldige techniek, vindt Van Halst, maar: “Hij moet wel, net als De Jong dat nog moest, laten zien dat hij verdedigend zijn mannetje kan staan. Wat dat betreft kan hij nog een stapje maken. Die jongen heeft eerst zes á zeven wedstrijden nodig om dat op te pakken.”

Overmars wilde zelf het Mexicaanse toptalent Diego Lainez oppikken, maar de 18-jarige bedankte vriendelijk voor Amsterdam en koos Real Betis. Kijken we naar de Eredivisie, dan is ook Martin Odegaard een ‘potentiële Frenkie’. Het Noorse talent blinkt dit seizoen uit bij Vitesse. Odegaard is echter eigendom van Real Madrid en werd voor het seizoen al gelinkt aan CSKA Moskou. Of Ajax tegen de Russische miljoenen op kan is de vraag.

De vervanger voor Hakim Ziyech

Vervanger voor Hakim Ziyech
© Pro Shots

Ziyech haalt alles uit de kast om de internationale top te overtuigen van zijn kwaliteiten. Maar wie moet volgend seizoen met de geniale passjes strooien? Er is natuurlijk Dusan Tadic, in de basis een zelfde type speler als Ziyech. Maar goed, Tadic speelt bij Ajax normaal gesproken op de flanken. Kenneth Perez weet wel een vervanger voor Ziyech en die speelt gewoon in de Eredivisie. Het gaat om Ritsu Doan, nu spelend in het shirt van FC Groningen. De Japanse topper speelt zichzelf elke week in de kijker en dat betekent automatisch dat Groningen de hoofdprijs voor hem vraagt. Een bod van 7 miljoen werd al afgeslagen, weet Perez. Doan zou nu 10 miljoen moeten kosten.

https://www.youtube.com/watch?v=Kg_hv-fjWOI?t=8

Naast Doan staat ook de 22-jarige Deen Robert Skov in de nadrukkelijke belangstelling van Ajax. Volgens Voetbal International is Skov een ‘type Ziyech’ en bezit hij naast een uitstekende techniek over scorend vermogen. Niet voor niets is de speler van FC Kopenhagen topscorer in de Deense competitie. Het betekent ook dat Ajax niet de enige kaper op de kust is. Feyenoord, PSV, maar ook Fenerbahce zouden Skov nadrukkelijk volgen.

Meer spelers op de vertreklijst

Vervanger voor André Onana
© Pro Shots

Maar de ‘grote drie’ zijn niet de enige spelers die dit seizoen uit Amsterdam kunnen verkassen. Ook rond mannen als David Neres, Donny van de Beek en André Onana gonzen geruchten. Het zou een aderlating zijn als al deze spelers hun biezen pakken. Maar met de binnenstromende miljoenen moet Overmars volgend seizoen óók een topteam kunnen smeden. Toch?

 

ook interessant

Hij stond 21 jaar lang voor dag en dauw op, maar daar komt dit jaar echt een einde...

Lando Norris komt uit Groot-Brittanië, maar zijn meisje zeker niet. We stellen je voor aan Luisinha Oliveira, de...

Het gonst al maanden van de geruchten dat Clarence Seedorf in beeld is als hoofdtrainer van AC Milan....

De papa’s en mama’s die zondag met hun kinderen op een leuke middag hoopten in het Utrecht-stadion, kwamen...

Fred Friday is de nieuwste aanwinst van AZ en moest zichzelf dus nog even voorstellen aan zijn nieuwe...

Bij Arsenal heeft men verheugd gereageerd op het nieuws dat Anouk Hoogendijk de gelederen komt versterken. Op Twitter...