Search
Close this search box.
6 lachwekkende kwalificatiewedstrijden van Oranje

Dit. Nooit. Meer. 6 lachwekkende kwalificatieduels van de afgelopen jaren

Het zal je niet verbazen na twee gemiste eindtoernooien, maar de balans van Oranje in kwalificatiewedstrijden is ronduit verschrikkelijk. Bijna de helft van de afgelopen 20 kwalificatieduels werden niet gewonnen. Omdat Ronald Koeman Oranje de goede kant opduwt, durven we nu wel terug te blikken op die schandalige periode. Onderstaande wedstrijden waren bijna lachwekkend, als het niet zo in- en intriest was geweest.

6. Er twee keer af tegen IJsland

IJsland heeft de populatie van Utrecht, maar dat belette de Vikingen er niet van twee keer af te rekenen met het Nederlands elftal. We waren stomverbaasd toen Oranje er in IJsland met 0-2 afging, maar toen het land in de Amsterdam ArenA óók won werd duidelijk dat dit geen incident was. Daar hielp de rode kaart voor Bruno Martins Indi en een domme strafschop (veroorzaakt door good old Gregory van der Wiel) niet aan mee.

5. Oorwassing van Les Bleus

Oorwassing van Les Bleus
© Pro Shots

Het ene team met de beste selectie aller tijden, het andere team met de grootste vormcrisis aller tijden. Wat krijg je dan? Juist, een oorwassing van jewelste. Het gebeurde in augustus 2017, toen Frankrijk het Nederlands elftal ontving in Parijs en WK-kwalificatie al aan een zijden draadje hing voor Oranje. Antoine Griezmann, Thomas Lemar en Kylian Mbappé zorgden voor de 4-0 uitslag en oh ja, Kevin Strootman moest er met rood af.

4. Onterecht gelijkspel tegen Zweden

Oké, misschien was Danny Blind niet de beste bondscoach die Oranje zich had kunnen wensen, maar de geplaagde trainer had het geluk niet aan zijn zijde. Oranje begon de WK-kwalificatie eigenlijk prima en had zelfs moeten winnen in de uitwedstrijd tegen Zweden. Bas Dost kopte in de absolute slotfase raak bij een 1-1 stand, maar het doelpunt werd om onbegrijpelijke redenen afgekeurd. Waar is de VAR als je hem nodig hebt?

3. Afstraffing in en tegen Turkije

Hoewel Turkije altijd een geduchte tegenstander is, had het Nederlands elftal er in het verleden nooit veel moeite mee. Tot de kwalificatie voor het EK 2016 dus. Bij rust stond het al 2-0 voor de Turken, een stand waar Oranje weinig tegenover kon zetten. De genadeklap kwam vijf minuten voor tijd, toen Burak Yilmaz de 3-0 binnenschoot. De uitslag zorgde er mede voor dat Turkije als beste nummer drie naar het EK mocht. Ten koste van Nederland, dat vierde eindigde in de poule.

2. Verlies tegen Tsjechië door eigen goal

Hiddink als bondscoach
© Pro Shots

Het was allemaal mooi uitgetekend: Guus Hiddink zou de topprestaties van Louis van Gaal fluitend voortzetten op weg naar het EK 2016. Dat bleek moeilijker dan gedacht, want Hiddink begon de EK-kwalificatie met een dramatische nederlaag tegen Tsjechië. De wedstrijd leek af te stevenen op een gelijkspel, tot Daryl Janmaat de bal achter Jasper Cillessen kopte. En zo begon de ellenlange nachtmerrie die vorig jaar pas eindigde.

Own goal Janmaat
© Pro Shots

1. Dramatisch debuut De Ligt tegen Bulgarije

Danny Blind was de wanhoop al snel nabij in de WK-kwalificatie, zo bleek wel uit zijn beslissing om een piepjonge Matthijs de Ligt (17) te laten debuteren in de oh zo belangrijke uitwedstrijd tegen Bulgarije. Hetgeen waar iedereen bang voor was gebeurde: De Ligt verslikte zich bij een verdedigende actie en Bulgarije kwam op voorsprong. Dat was De Ligt niet zozeer te verwijten, maar Blind des te meer. Door de 2-0 nederlaag werd het WK 2018 zo goed als onbereikbaar voor Oranje. Blind pakte kort daarop zijn biezen.

ook interessant

Willem Leushuis is nog maar net trainer van de Amsterdamse amateurclub AFC en is nu al berispt door...

We maakten gisteren al melding van een walgelijk spandoek dat te zien was bij Vitesse – Ajax. Nota...

Eén van de belangrijkste Nederlandse sportmannen van het moment kan alvast van de gastenlijst van het Sportgala geschrapt...

Wanneer je als voetballer in de Engelse tweede divisie uitkomt, is de kans klein dat je over een...

Jetro Willems verblijft momenteel met PSV in China, iets wat wel eens de laatste trip van de verdediger...

Brazilië leek met een 1-0 voorsprong tegen Paraguay hard op weg naar de halve finale van de Copa...