Search
Close this search box.
Eredivisie met kerst

Die keer dat er ook in de Eredivisie met kerst gevoetbald werd

Terwijl Engelse profvoetballers keihard aan de bak moeten op Boxing Day, eten voetballers in Nederland hun buikje rond met kerst. Ze brengen hoogstens een bezoekje aan de meubelboulevard. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Neem bijvoorbeeld het seizoen 2008/09, toen er tussen kerst en Oud & Nieuw een complete speelronde werd afgewerkt. Op Tweede Kerstdag was Feyenoord – NAC gepland en moest PSV trainen. Zij zouden een paar dagen later tegen FC Twente spelen. Ajax ging vrijdags op bezoek bij ADO.

Feyenoord - NAC 26-12-2008
© Pro Shots

Het was sowieso een gek jaar in de Eredivisie, omdat de landskampioen voor de verandering niet uit Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam kwam. AZ Alkmaar, met Louis van Gaal aan het roer, pakte de titel. Zij speelden in die kerstige speelronde tegen NEC en wonnen met 1-0. Niemand minder dan Graziano Pellè maakte de winnende treffer.

Hoewel er weinig bezwaar leek tegen een speelronde rond de feestdagen werd het geen traditie. Waarom eigenlijk niet? Chris Woerts, voormalig Eredivisie-directeur en bedenker van het plan, weet het wel. “Coaches lieten hun clubs weten het te ingrijpend te vinden, ook qua privéleven”, vertelde hij in 2017 aan het Algemeen Dagblad. “Onbegrijpelijk.” Woerts zei een paar jaar eerder tegen de krant dat spelersvrouwen zich zouden hebben beklaagd bij trainers.

Maar niet alleen in Engeland is voetbal op Boxing Day een beroemd begrip, ook dichter bij huis wordt er ‘gewoon’ gespeeld rond de feestdagen. In de Belgische competitie bijvoorbeeld. Volgens hetzelfde artikel in het AD zouden er dit jaar gesprekken zijn gevoerd over een herintroductie van een Boxing Day speelronde in de Eredivisie. Tot ergernis van Telegraaf-journalist Valentijn Driessen is het niet van de grond gekomen.

“We hebben het een keer gehad en dat was een wereldsucces”, zei hij tegen het videokanaal van de krant. “Al die stadions zitten vol. Je organiseert Feyenoord – ADO, lekker dicht bij elkaar en de mensen kunnen ‘s avonds van de kalkoen genieten.”

Toch staat de traditie in Engeland al jaren onder druk, omdat sommige trainers het schema te belastend vinden. Onder andere Louis van Gaal uitte als Manchester United-trainer kritiek op Boxing Day. Toch wordt er in Engeland nog altijd gevoetbald op Tweede Kerstdag en dat zal voorlopig ook zo blijven. Of Nederland volgt is afwachten. Eén ding is zeker: Eredivisie-spelers zitten dit jaar gewoon aan de gourmet.

ook interessant

Theo Lucius lijkt helemaal de weg kwijt in deze bizarre video, waarin hij een brandend waxinelichtje achterover slaat....

Het seizoen zit erop voor Cristiano Ronaldo, die dit seizoen met Real Madrid naast elke belangrijke prijs greep....

Een zeer onverwacht bericht vanuit Saudi Arabië. Bondscoach van het land, Bert van Marwijk, is per direct vervangen...

Hij leek even voor een avontuur bij zijn oude club Arsenal te kiezen, maar Marc Overmars blijft gewoon...

Ieder shirt dat op het WK gedragen wordt heeft een speciaal verhaal. De shirts van Adidas worden allemaal...

Tijdens een onder-de-21-toernooi scoort Alexandre Coeff, een naam om te onthouden dus, een prachtig doelpunt door middel van...