Search
Close this search box.
Eredivisie met kerst

Die keer dat er ook in de Eredivisie met kerst gevoetbald werd

Terwijl Engelse profvoetballers keihard aan de bak moeten op Boxing Day, eten voetballers in Nederland hun buikje rond met kerst. Ze brengen hoogstens een bezoekje aan de meubelboulevard. Maar dat is niet altijd zo geweest.

Neem bijvoorbeeld het seizoen 2008/09, toen er tussen kerst en Oud & Nieuw een complete speelronde werd afgewerkt. Op Tweede Kerstdag was Feyenoord – NAC gepland en moest PSV trainen. Zij zouden een paar dagen later tegen FC Twente spelen. Ajax ging vrijdags op bezoek bij ADO.

Feyenoord - NAC 26-12-2008
© Pro Shots

Het was sowieso een gek jaar in de Eredivisie, omdat de landskampioen voor de verandering niet uit Amsterdam, Eindhoven of Rotterdam kwam. AZ Alkmaar, met Louis van Gaal aan het roer, pakte de titel. Zij speelden in die kerstige speelronde tegen NEC en wonnen met 1-0. Niemand minder dan Graziano Pellè maakte de winnende treffer.

Hoewel er weinig bezwaar leek tegen een speelronde rond de feestdagen werd het geen traditie. Waarom eigenlijk niet? Chris Woerts, voormalig Eredivisie-directeur en bedenker van het plan, weet het wel. “Coaches lieten hun clubs weten het te ingrijpend te vinden, ook qua privéleven”, vertelde hij in 2017 aan het Algemeen Dagblad. “Onbegrijpelijk.” Woerts zei een paar jaar eerder tegen de krant dat spelersvrouwen zich zouden hebben beklaagd bij trainers.

https://www.instagram.com/p/Brx81IAAkEe/

Maar niet alleen in Engeland is voetbal op Boxing Day een beroemd begrip, ook dichter bij huis wordt er ‘gewoon’ gespeeld rond de feestdagen. In de Belgische competitie bijvoorbeeld. Volgens hetzelfde artikel in het AD zouden er dit jaar gesprekken zijn gevoerd over een herintroductie van een Boxing Day speelronde in de Eredivisie. Tot ergernis van Telegraaf-journalist Valentijn Driessen is het niet van de grond gekomen.

“We hebben het een keer gehad en dat was een wereldsucces”, zei hij tegen het videokanaal van de krant. “Al die stadions zitten vol. Je organiseert Feyenoord – ADO, lekker dicht bij elkaar en de mensen kunnen ‘s avonds van de kalkoen genieten.”

Toch staat de traditie in Engeland al jaren onder druk, omdat sommige trainers het schema te belastend vinden. Onder andere Louis van Gaal uitte als Manchester United-trainer kritiek op Boxing Day. Toch wordt er in Engeland nog altijd gevoetbald op Tweede Kerstdag en dat zal voorlopig ook zo blijven. Of Nederland volgt is afwachten. Eén ding is zeker: Eredivisie-spelers zitten dit jaar gewoon aan de gourmet.

ook interessant

Het is er alles aan gelegen dat de Nederlandse clubs dit seizoen resultaat boeken in Europa. Nederland staat...

De Nederlandse handbalsters zijn er zondagavond niet in geslaagd om Europees kampioen te worden. Noorwegen was met 30-29...

Er is al veel gezegd over het opvallende gedrag van Cristiano Ronaldo, die na de bittere 4-0 nederlaag...

Het loont om matties te zijn met Cristiano Ronaldo. Kickbokser Badr Hari is zoals bekend dik met de...

Het huidige shirt van Barcelona doet al pijn aan de ogen, maar veel opbouwende kritiek hebben de Catalanen...

Yolanthe Cabau van Kasbergen was jarenlang een van de meest gewilde vrouwen van Nederland, maar was bezet door...