Search
Close this search box.
Deze 5 dingen wist je nog niet over Ireen Wüst

Deze 5 dingen wist je nog niet over Ireen Wüst

Op haar 19e won ze haar eerste gouden medaille en 12 jaar later is ze de succesvolste Nederlandse Olympiër aller tijden. Maar wist je dit eigenlijk al over Ireen Wüst?

5. Een echte Brabantse, maar ‘stiekem’ Fries

Wüst zag het levenslicht in Goirle, bij Tilburg. Brabantser dan dat krijg je het niet, zou je denken, maar niets is minder waar: haar ouders zijn allebei Fries. Ireen’s vader komt uit Dokkum, haar moeder uit Leeuwarden. Het echtpaar verhuisde voor de geboorte van Wüst (in 1986) naar Goirle, maar veel familie van de schaatster woont in Friesland.

Wüst zelf trouwens ook. Haar schaatsloopbaan bracht haar naar Heerenveen. Niet bepaald een bruisende stad, verklapte ze aan Veronica Magazine: “Er gebeurt hier weinig.” Omdat ze in het noorden woont, kon ze in 2010 ook uitverkozen worden tot grootste sportvrouw van Friesland.

https://www.instagram.com/p/kuuLT5kiLq/?utm_source=ig_embed

4. Houdt van Sex and the City, Anouk en worstenbroodjes

We hebben nieuws voor je: ook de beste Nederlandse Olympiër aller tijden is gewoon een vrouw. In een interview met Aktueel uit 2006 wordt de schaatster letterlijk beschreven als een ‘gewone 19-jarige meid’. “Een meid die graag naar Sex and the City kijkt. En naar Acda en de Munnink en Anouk luistert. Eentje die thuis ook gewoon cola en worstenbroodjes verorbert.”

En een gewone meid is ze nog steeds, blijkt uit een gesprek met Veronica Magazine in 2011: “Gooise Vrouwen, echt zo’n film die je met vriendinnen op de bank kijkt met een drankje erbij. Rain Man zag ik laatst en die was ook geweldig. Bij My Sister’s Keeper met Cameron Diaz liet ik wel een traantje; die gaat over een klein meisje met kanker.”

3. Heeft mot met haar teamgenote (en concurrente)

Antoinette de Jong en Ireen Wüst
© Pro Shots

Je zou Antoinette de Jong (22) als de belangrijkste opvolger van Ireen Wüst kunnen zien, maar Wüst vervult niet bepaald een mentorrol voor haar concullega. Sterker nog: de twee liggen regelmatig in de clinch. Tijdens trainingssessies voor de ploegenachtervolging (waarbij Wüst en De Jong in één team zitten) ontstonden irritaties.

Toen de NOS er naar vroeg, gaf De Jong aan niet met Wüst te praten. Dat bevestigt Ireen. “Het klopt dat Antoinette veel met Melissa Wijfje optrekt en met mij wat minder. Dat is logisch, want ik ben 9 jaar ouder.”

Antoinette heeft overigens een andere verklaring dan haar rivale. “We zijn concurrenten en ploeggenoten en ik zou het ook lastig vinden als er iemand dichtbij komt.”

2. ‘Snoept’ van twee walletjes

Bastiaan is de ex-vriend van Ireen Wüst
© Twitter

Wüst maakt er nooit een geheim van dat ze biseksueel is. Toch heeft ze wel degelijk geworsteld met haar geaardheid, zo werd duidelijk uit een NOS-portret in 2014. Die mentale problemen speelden vooral na haar eerste Olympische successen in 2006. Wüst’s oplossing voor de drukte in haar kop: nog harder trainen.

Haar eerste publieke relatie was die met shorttrackster Sanne van Kerkhof, in 2010. “Ik val op de persoon zelf, het geslacht speelt daarbij geen rol”, zei ze ooit tegen Helden. Dat klopt, want daarna werd Ireen gelukkig met ene Bastiaan (zie boven). Ze zetten er na twee jaar een punt achter, maar Wüst heeft de liefde opnieuw gevonden.

1. Vond haar nieuwe vriendin ook op de schaatsbaan

Sprintster Letitia de Jong is de nieuwe vriendin van Ireen. Aangezien de twee vaak om dezelfde prijzen strijden, kan dat tot knap ongemakkelijke situaties leiden. Daar is het Olympisch Kwalificatietoernooi het meest pijnlijke voorbeeld van. Omdat Wüst nét iets sneller was dan haar levensgezelle, mocht Letitia niet naar de Spelen. Daar voelde Ireen zich behoorlijk lullig over.

Letitia de Jong en Ireen Wüst
© Instagram

ook interessant

De transfer is nog niet eens officieel, maar toch wordt Rick Karsdorp’s Instagram-account al overstelpt met AS Roma-fans die...

Wat een lieverd is het toch! Neymar gaf gisteren een jonge fan, die het trainingsveld was opgerend, de...

Dat het niveau van Robin van Persie wat is afgezakt, weten we allemaal. In een oefenduel van Fenerbahçe...

De spelers van PSV zijn vanochtend flink geschrokken. Vlak na aankomst van de selectie van Philip Cocu bij Eindhoven Airport...

De Belgische politie heeft in de hoofdstad Brussel negen hooligans van PSG opgepakt. Drie supporters uit het Poolse...

De Duitse bekerfinale Borussia Dortmund – Bayern München is geëindigd in een 0-2 overwinning voor Bayern München. Arjen...