Search
Close this search box.

De strijd in de Eredivisie degradatiezone – wie gaat het overleven?

Het is ieder seizoen weer enorm spannend voor menig voetbalfan, wie wordt er kampioen en wie degradeert er uit de Eredivisie. De verwachtingen zijn ieder seizoen weer hooggespannen, zeker als je hoopt op eens een andere kampioen dan een van de klassieke drie topclubs Ajax, Feyenoord en PSV. Aan de andere kant zijn het vaak de onderste regionen van de ranglijst die de fans van de laag genoteerde clubs het meest met aangeknepen billen de verrichtingen van hun club volgen. Het is niet altijd een even grote verrassing als je kijkt wie er onderaan de ranglijst bungelt, maar toch zijn er ieder seizoen weer teams die tegenvallende prestaties vertonen en een veel lagere plaats bekleden dan je van hen zou mogen verwachten. Nu de start van de tweede seizoenshelft er aan zit te komen, gaat het hart van menig voetbalfan sneller kloppen. En wellicht breekt het angstzweet al uit bij de fans van clubs in de degradatiezone!

Hoe zit het ook alweer?

In de Eredivisie spelen 18 clubs. De laatste op de ranglijst kan degradatie niet meer ontlopen en speelt het volgende seizoen automatisch in de Eerste Divisie. Plaats 1 tot en met 15 zijn veilig voor degradatie en kunnen ontspannen genieten van een welverdiende zomervakantie. De clubs die op de zestiende en zeventiende plaats zijn geëindigd zijn na het eindigen van de wedstrijdrondes in de Eredivisie nog niet klaar, zij moeten strijden om lijfsbehoud in de nacompetitie.

De nacompetitie

De nacompetitie is een mooi moment om geld in te zetten op unibet. Tijdens de nacompetitie gaan de nummer 16 en 17 de strijd aan met de voor de halve finale geplaatste clubs uit de Eerste Divisie. De verschillen in punten in de onderste regionen zijn nu in de winterstop minimaal. Zo verschillen de nummer 15, 16 en 17 alleen op basis van doelsaldo en zijn de punten gelijk. Plaats 18 heeft slechts drie punten verschil met de drie ploegen daarboven. Het mag duidelijk zijn dat de hele competitie nog open ligt als je puur naar de degradatiezone kijkt.

Wie lopen op dit moment het meeste gevaar?

De laatste plaats in de competitie wordt bekleed door promovendus De Graafschap. Zij hebben slechts 12 punten uit 17 wedstrijden weten te behalen. De Graafschap loopt vooralsnog het meeste risico op rechtstreekse degradatie. Het lot van deze club ligt misschien wel het meest in handen van de drie clubs die boven hen staan. Gelijk in punten staan FC Groningen, PEC Zwolle en NAC. FC Groningen blijft op dit moment op basis van doelsaldo net buiten de degradatiezone, maar heeft de eerste seizoenshelft ook wel in de gevarenzone gebivakkeerd. PEC staat op de 16e plaats en NAC op de 17e plaats. Dat de laatste twee plaatsen door NAC en De Graafschap worden bekleed, is niet zo heel opvallend, echter de slechte prestaties van FC Groningen en PEC Zwolle verbazen vriend en vijand. De verwachting dat ze zich terug zullen knokken geeft veel supporters nog enige hoop.

ook interessant

2023 is tot op heden weer zo’n heerlijk sportjaar geweest – en heeft ons ook weer vele fantastische...

Hier in Nederland zijn de meningen over vrouwenvoetbal verdeeld, maar in de Verenigde Staten is de sport zeer...

Bij het stadion van Schalke 04 is door bouwvakkers een 125 kilo zware bom ontdekt. De bouwlieden waren...

Hoewel Barcelona van de FIFA twee transferperiodes geen spelers mag halen, gaat de overgang van doelman Marc-André ter...

Danny Blind is hard op weg de minst populaire bondscoach ooit te worden. Het is natuurlijk de vraag...

Ruud Gullit wilde graag bondscoach worden. Dat geeft de oud-voetballer toe aan Helden Magazine. De trainerscarrière van Gullit...