Search
Close this search box.

De mooiste voetbalderby’s van de wereld

Na de uitermate verhitte derby tussen Boca Juniors en River Plate, die vorige week wegens veiligheids redenen werd afgewerkt in Madrid, is mooi om eens te kijken naar de mooiste voetbalderby’s ter wereld. Natuurlijk kennen wij met Ajax-Feyenoord en Ajax-PSV hele mooie wedstrijden, maar waar in de wereld zijn de wedstrijden nog intenser en waar haten de supporters elkaar nog meer dan hier in Nederland. Ofwel, wat zijn de gaafste derby’s waar jij en je vrienden absoluut een keer naartoe moeten?

We beginnen niet te ver van huis, net over de grens in Duitsland, waarvoor je niet eens het vliegtuig hoeft te pakken. Daar vindt namelijk minstens twee keer per jaar de Kohlenpottderby plaats tussen Schalke ’04 en Borussia Dortmund. Die Blauen gegen die Gelben, een intense strijd door de jaren heen, vooral toen beide clubs nog écht voor de titel streden. Als je kan kiezen, ga dan naar Dortmund, waar ‘die gelbe wand’ het stadion in vuur en vlam zet.

© Pro Shots

In Engeland zien we natuurlijk meer mooie wedstrijden tussen clubs uit dezelfde stad. Wat te denken van Manchester United en Manchester City, en alle clubs uit Londen, die verhitte duels tegen elkaar uitvechten. Toch leeft het derby-gevoel waarschijnlijk het meeste tussen de roden van Liverpool en de blauwen van Everton. Die wedstrijd, ook wel de Merseyside-derby genoemd, tussen twee clubs wiens stadions makkelijk op één foto te vangen zijn. In Schotland kennen we natuurlijk ook nog de Old Firm, tussen Glasgow Rangers en Celtic, de twee clubs uit Glasgow. Sinds 1986 verdelen zij de kampioenschappen in Schotland, en ook daar gaat het er vaak heftig aan toe.

Ben je bereid het vliegtuig te pakken, dan kunnen we dieper Europa in.  Daar worden de wedstrijden waarschijnlijk alleen maar verhitter. Vlieg met compensatie als uw vlucht vertraagd of geannuleerd is naar Rome en geniet van deze prachtige Italiaanse stad. We hebben natuurlijk de Romeinse derby tussen Lazio en AS Roma, waar de vonken er meestal letterlijk vanaf vliegen. Ga jij naar de Derby della Capitale in de Italiaanse hoofdstad, dan plak er een paar dagen aan vast.

Nog verder weg van Nederland vinden we nog twee helse wedstrijden, namelijk die tussen Partizan en rode Ster Belgrado en die tussen Panathinaikos en Olympiakos. De strijd tussen beide Griekse clubs wordt ook Derby ton eonion antipalon (Derby van de eeuwige vijanden) genoemd en zorgt voor gevechten, vuurwerk en heel veel lawaai. Het is echter nog een lachertje vergeleken met Eternal Derby tussen Partizan en Rode Ster. Dit is volgens ons absoluut de meest verhitte derby van Europa.

© Pro Shots

Toch kunnen al deze derby’s niet op tegen de heftige strijd tussen Boca Juniors en River Plate. De gevechten rondom de wedstrijd, de bus die aangevallen werd door fans van de tegenstanders, een ramvol stadion tijdens de laatste training en uiteindelijk zelf het herhaaldelijk uitstellen en tenslotte verplaatsen van de wedstrijd naar een ander continent. Dat wil toch wel zeggen dat de haat tussen die supportersgroepen het allergrootste is in de hele wereld. Daar kunnen de derby’s in Europa (gelukkig maar) niet tegenop. Superclásico tussen de twee topclubs uit Buenos Aires is uitgeroepen tot topderby wereldwijd.

ook interessant

Soufiane Touzani is terug met zijn Touzani TV en gaat nu ook naar het buitenland. In deze aflevering...

Eljero Elia komt nogal eens in het nieuws de laatste tijd, maar met voetbal heeft dat bar weinig...

Hij zal het nooit hardop zeggen, maar Frank de Boer heeft wel degelijk grote ambities in Europa. De...

Voetbalclubs slaan tegenwoordig volledig door in de kleurkeuze van voetbaltenues. Het Engelse Peterborough United is daarin geen uitzondering....

De Braziliaanse Ronaldo kreeg tijdens een bokspartijtje met zijn vriendin behoorlijke klappen. De reactiesnelheid van de speler is...

België is hot, het land is Oranje voorbij op de FIFA-ranking en heeft een grote kans om zich...