Search
Close this search box.

De duurste transfers van de Eredivisieclubs in 2022/23

De Eredivisie is de hoogste divisie van de Nederlandse voetbalpiramide. Het is een competitie die bijna elk jaar in beweging is, omdat eersteklasspelers snel hun weg vinden naar de Europese topcompetities. Vooral de grote clubs hebben de laatste jaren een aantal spelers verloren die nu op wereldniveau spelen.

In de Nederlandse voetbaltop is er echter niet alleen veel beweging in het vertrek, maar ook een of twee opvallende nieuwkomers. Dit is zeker ook een aspect dat niet verborgen blijft voor de beste bookmakers, die zich voortdurend moeten aanpassen aan de omstandigheden en de odds moeten bijstellen.

Maar wat waren de top transfers van de laatste transfer window? Dit is precies het onderwerp dat wij in ons artikel behandelen. We geven een overzicht van de duurste transfers van de Eredivisieclubs in 2022/23.

Steven Bergwijn sluit zich aan bij Ajax voor 31,25 miljoen

De Nederlandse vleugelspeler Steven Bergwijn verhuisde in de zomer van 2022 voor 31,25 miljoen euro terug naar de Eredivisie van Tottenham Hotspur, na slechts twee seizoenen in de Premier League. De jonge Nederlander kent de competitie al van zijn tijd bij PSV Eindhoven.

De 22-jarige verhuisde in januari 2020 pas voor 30 miljoen euro van PSV Eindhoven naar Spurs en kwam bij de Londenaren nooit echt verder dan de rol van invaller. In 83 optredens voor de Londenaren kwam hij slechts tot acht doelpunten en tien assists, duidelijk te weinig voor de eisen van de club en de speler.

In het huidige seizoen heeft hij al negen wedstrijden voor Ajax gespeeld en acht doelpunten gemaakt. Het is nu al duidelijk dat Bergwijn een succesverhaal kan worden en dat zijn transfer in 2022 gezien kan worden als een verstandige investering voor de Amsterdamse club.

Amsterdam betaalt 23 miljoen aan Rangers voor Bassey

De 22-jarige Calvin Bassey heeft Glasgow Rangers al na één jaar de rug toegekeerd en 23 miljoen euro afgestaan aan de stad van de mooie grachten. Bassey is een zeer veelzijdige speler die het de aanvallers zowel op de centrale als op de linkervleugel moeilijk kan maken.

Met zijn snelheid en trefzekerheid is Bassey een perfecte speler voor het snelle omschakelingsspel van Ajax. Hij is ook pas 22 jaar oud en heeft nog veel potentieel.

Brobbey van RB Leipzig voor 16,35 miljoen naar Amsterdam

De 20-jarige aanvaller stapt voor 16,35 miljoen euro over van de Duitse Bundesliga-club RB Leipzig naar de Amsterdamse club en gaat per direct doelpunten maken in de Johan Cruyff Arena op basis van een vast contract!

De jonge Nederlander speelde in het vorige seizoen al voor Ajax, zij het in het kader van een uitleenovereenkomst tussen beide clubs. Brobbey is een van de jongste talenten in Europa en heeft in zijn korte carrière al een aantal indrukwekkende prestaties laten zien.

Dit zijn de actuele vertrekkers uit de Eredivisie

Antony’s overstap van de traditionele Nederlandse club Ajax Amsterdam naar de Engelse recordkampioen Manchester United is misschien wel de duurste transfer van een Eredivisieclub in 2022/23. De Red Devils betalen maar liefst 95 miljoen euro transfersom voor de 22-jarige vleugelspeler, die vorig seizoen met Ajax in de titeljacht zat.

Rode Duivels geven maar liefst 95 miljoen euro uit aan Antony

Dit seizoen speelde hij een belangrijke rol in de successen van de club, dus het was geen verrassing dat een Europese topclub zich vroeg of laat van zijn diensten zou verzekeren. Maar het is ook een bewijs van de waarde die Eredivisieclubs nu hechten aan jonge spelers.

De laatste jaren hebben steeds meer getalenteerde spelers de weg naar de Nederlandse competitie gevonden en zijn daar tot sterren uitgegroeid. De jonge Braziliaan is zeker één van die spelers. Hij is snel, technisch sterk en heeft een goed oog voor doel. In de hoogste Nederlandse divisie was hij een van de beste spelers van Ajax Amsterdam met 24 doelpunten en 22 assists in 82 Eredivisiewedstrijden.

Nog een afscheid van de Rode Duivels – 57,37 miljoen voor Lisandro Martínez

Lisandro Martínez is de naam van de speler die net als Antony de Eredivisie heeft verlaten voor de Premier League. De 24-jarige verdediger verhuist na slechts twee seizoenen bij Ajax Amsterdam naar Manchester United. De Rode Duivels betalen maar liefst 57,37 miljoen euro voor de Argentijnse international!

Martínez geldt als een groot talent en was prompt een vaste waarde bij Ajax. In 120 wedstrijden in de Eredivisie maakte hij zes doelpunten en zette hij zes andere op. Hij speelde ook een sleutelrol in de triomfen van de afgelopen twee jaar. Hij werd altijd beschouwd als een veilige achtervanger voor het geval de middenlinie een fout maakte.

Sébastien Haller voor een transfersom van 31 miljoen euro

Sébastien Haller verkaste in 2022 voor 31 miljoen euro van Ajax Amsterdam naar Borussia Dortmund. Een Franse spits die in de jeugd werd opgeleid bij Auxerre. Hij speelde twee jaar voor het eerste elftal van de club voordat hij in het seizoen 2020 na een lange omzwerving zijn weg vond naar Ajax Amsterdam. In Amsterdam ontwikkelde Haller zich tot een van de beste spitsen in de Eredivisie en maakte 73 doelpunten in 132 wedstrijden in de hoogste Nederlandse divisie.

In 2021 / 22 wist Haller hem zijn beste doelpuntenreeks tot nu toe te bezorgen en daarmee de kroon van de Eredivisie-doelpuntenmaker te winnen. Hij aanvaardde deze eer in tranen. Enerzijds was dit zeker te danken aan de vreugde over de prijs, maar anderzijds ook aan zijn eerdere diagnose van kanker. Zijn prestaties leidden er uiteindelijk toe dat Borussia Dortmund bereid was om in de zomer van 2022 31 miljoen euro te betalen voor zijn diensten.

Conclusie over de momenteel belangrijkste transfers in de Eredivisie

De Eredivisie staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling en de kwaliteit van de spelers is sterk verbeterd. Dit is zeker ook te danken aan de goede training van de Nederlandse clubs. Dit blijkt ook uit de steeds hogere transfersommen die voor spelers worden betaald.

De komende jaren zal de Eredivisie zich verder ontwikkelen en nog meer aandacht trekken. Dit zal een positief effect hebben op de transfersommen en de Eredivisie nog aantrekkelijker maken voor de beste spelers ter wereld. Test nu met onze vermakelijke quizjes uw kennis van de spannende bewegingen in de Eredivisie.

ook interessant

Jan Mulder heeft op de Belgische televisie een opmerkelijke belofte gedaan. De analyticus zei tijdens het tv-programma Panenka...

Bij wijze van kerstcadeau aan zijn fans toont Cristiano Ronaldo, ‘s werelds rijkste voetballer, in welk stulpje hij...

Iedereen verdient graag geld, vooral als je van je baan of carrière houdt. Een carrière die je nastreeft...

Blijkbaar wil Ronald Koeman weg uit Bussum. De Feyenoord-trainer heeft zijn villa al enige tijd te koop staan...

Het is moeilijk voor te stellen, maar vanavond ligt Frankrijk of Argentinië al uit het WK. De twee...

De Champions League is inmiddels de poulefase voorbij en alleen de zestien beste clubs van de poulefase maken...