Search
Close this search box.
De 7 grootste schandalen op de Winterspelen

De 7 grootste schandalen op de Olympische Winterspelen

Waar een grote groep sporters samenkomt, gebeuren dingen. Het is immers één bom van testosteron en adrenaline in dat Olympisch dorp. Een skiër die zijn bond beschuldigt van vergiftiging en een kunstschaatser die die knie van haar aartsrivale laat verbrijzelen: het is slechts een kleine greep uit dit lijstje Winterspelen-schandalen!

7. De verkeerde wissel van Kramer

Vast één van de eerste dingen waar jij aan dacht. Kramer lag in 2010 op goud-koers op de 10 kilometer, maar onoplettendheid van zijn coach Gerard Kemkers werd hem fataal. Kramer kwam op de verkeerde baan terecht en werd gediskwalificeerd. Hij zal er nog wel eens gillend wakker van worden, want goud op de 10.000 heeft hij nog altijd niet. Hoewel de relatie tussen Kramer en Kemkers een deuk flinke opliep, bleef die wel tot 2014 aan als zijn coach.

Dit verbijsterde commentaar van Erben Wennemars beschrijft het gevoel van miljoenen Nederlanders destijds uitstekend.

6. Skiër met een slokkie op

Bode Miller
© Pro Shots

De Amerikaanse skiër Bode Miller nam het niet zo nauw met het topsportdieet. Miller gaf in 2006 toe dat hij wel eens onder invloed van alcohol op de ski’s had gestaan. Zo zou hij tijdens de wereldkampioenschappen een enorme kater hebben gehad. Toch wist hij met die aprés-ski instelling medailles te pakken: zes, om precies te zijn (waarvan één keer goud).

5. Medaille kwijt door blowtje

De Canadese snowboarder Ross Rebagliati was in 1998 dolblij met zijn gouden medaille, maar die blijdschap was van korte duur. Hij moest de plak weer inleveren omdat er marihuana in zijn bloed werd ontdekt. Eén dingetje alleen: marihuana stond helemaal niet op de lijst van verboden middelen! Rebagliati kreeg de medaille weer keurig terug.

4. Jorrit Bergsma maakt fittie bij ploegenachtervolging

Jorrit Bergsma en Sven Kramer
© Pro Shots

Het was één en al hosanna op de Winterspelen van 2014, waar door Nederland maar liefst 24 medailles werden veroverd. Jorrit Bergsma zorgde voor klein smetje op de feestvreugde, door zich terug te trekken uit de ploegenachtervolging. De schaatser zag een rol als reserve niet zitten en voelde zich ‘genaaid’ door zijn teamgenoten – waaronder aartsrivaal Sven Kramer. De relatie met de andere schaatsers in het team was sowieso niet best: Bergsma was eerder ook al niet komen opdagen voor een tweedaags trainingskamp.

3. Tuitert pakt meisje van Kramer af, Kramer neemt wraak

Sven Kramer en Mark Tuitert
© Pro Shots

Dit gebeurde niet per se op de Spelen, maar we vonden het een te pikant verhaal om niet te vermelden. Sven Kramer had jarenlang een relatie met zijn (inmiddels gestopte) collega Annet Gerritsen. Dat was opeens uit, maar de redenen bleven schimmig. Biograaf Johan Boef licht in zijn boek Sven een tipje van de sluier op. Gerritsen zou een affaire hebben gehad met Mark Tuitert. Kramer nam sportief wraak: hij gaf Tuitert het nakijken in een directe strijd op de 1.500 meter en keek bij de finish even om.

2. Duitse Langlaufer beschuldigt ski-bond van vergiftiging

Johan Muhlegg is een rare snuiter. De langlaufer werd in 1993 ziek en beschuldigde zijn eigen bond van vergiftiging. Een medicijnvrouw schreef hem ‘heilig water’ voor en Muhlegg genas op wonderbaarlijke wijze. Vanaf dat moment droeg hij altijd een flesje van het wonderwater bij zich. De Duitse bond werd Muhlegg’s fratsen zat en stuurde hem weg. Hij nam daarop de Spaanse nationaliteit aan en won in 2002 drie gouden medailles op de Spelen. Maar Mughlegg moest ze alledrie inleveren: hij werd betrapt op doping.

1. Knie van kunstschaatster verbrijzeld door aartsrivale

Geen schandaal zo schandalig als de affaire tussen de kunstschaatsters Nancy Kerrigan en Tonya Harding. Kerrigan werd tijdens de training voor de Amerikaanse kampioenschappen met een knuppel op haar knie geslagen door een onbekende man. Het bleek een vooropgezet plan van de man van Harding, die de aanvaller had ingehuurd om Harding’s rivale te blesseren. Harding mocht desondanks gewoon deelnemen aan de Spelen van 1994. Maar boontje komt om zijn loontje: Nancy werd tweede, Tonya eindigde achtste.

ook interessant

Dacht je dat vorig seizoen erg was? Geloof ons: het kan allemaal nog véél erger. Kijk maar. 10....

Die-hard Feyenoord-hooligan én chirurg. Dat klinkt als een ongelukkige combinatie. Klopt. In Esquire wordt ene Rogier geïnterviewd, een...

Madame Tussauds heeft er een nieuwe grootheid bij: Zlatan Ibrahimovic. Het beeld van de sterspits werd gisteren onthuld...

Hij droeg ooit het shirt van VVV Venlo en speelt nu voor Leicester City, maar thuis gaat kennelijk...

De verleidingen zijn natuurlijk groot als je op trainingskamp gaat naar een Turkse badplaats, maar een speler van...

Björn Kuipers floot zaterdag uitstekend in de Champions League, maar zet zijn eigen succes toch achter dat van...